Η γιατρός που ξεγεννά εγκύους με κορωνοϊό, ονομάζεται Σοφία Καλανταρίδου

Σοφία Καλανταρίδου: H γιατρός που ξεγεννά εγκύους με κορωνοϊό

Σοφία Καλανταρίδου: Έχει αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη, να ξεγεννά εγκύους με κορωνοϊό

Σοφία Καλανταρίδου: Στο Αττικό νοσοκομείο υπάρχει μία γιατρός που έχει αναλάβει την μεγάλη ευθύνη να ξεγεννά γυναίκες που είναι θετικές στον κορωνοϊό.

«Ενημερώνομαι ξαφνικά στις 18-3-20 ότι το Θριάσειο Νοσοκομείο παραπέμπει στην κλινική μας μία επίτοκο με Covid-19, μέσω του ΕΟΔΥ. Επικοινωνώ τηλεφωνικά μαζί της για να κανονίσουμε τη μεταφορά της στο Αττικό νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ και της ζητώ να φοράει μάσκα. Το προσωπικό βάζει τις ολόσωμες λευκές στολές. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες σκέψεις, παρά μόνο με στρατιωτική πειθαρχία να προσέξουμε τη μητέρα και το μωρό της και οι υπόλοιποι να έχουμε την απαραίτητη ασφάλεια» 

«Τις προηγούμενες ημέρες γιατροί, μαίες και νοσηλευτές είχαν εκπαιδευτεί κατάλληλα και είχαμε επάρκεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Με απόλυτη λοιπόν ηρεμία ακολουθήσαμε τα βήματα. Με προθυμία το προσωπικό της κλινικής παρέμεινε στις θέσεις του, παρότι είχε τελειώσει η βάρδιά τους. Η ηρεμία αυτή μεταδόθηκε και στη μητέρα, που ανησυχούσε, τόσο για την πρωτόγνωρη λοίμωξη, όσο και γιατί ήταν αναγκασμένη να γεννήσει χωρίς την παρουσία των αγαπημένων της προσώπων. Ανακουφίζομαι. Μόνο χαμόγελα υπάρχουν στα πρόσωπα όλων μας. Λίγες ώρες μετά την καισαρική τομή επικοινωνεί μαζί μου ο πρωθυπουργός. Με ρωτά για την υγεία του μωρού και της μητέρας, χαρούμενος που όλα πήγαν καλά».

Η μεγάλη ευθύνη της Σοφίας Καλανταρίδου

Αυτή είναι η ιστορία πίσω από τη γέννηση του πρώτου βρέφους από μητέρα θετική στον κορωνοϊό. Μέσα στη νέα πραγματικότητα της καραντίνας και του περιορισμού στο σπίτι, που καλούμαστε όλοι να εφαρμόσουμε για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, υπάρχουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας που εκτίθενται καθημερινά. Αυτοί εργάζονται ακατάπαυστα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εμάς.

Ανάμεσά τους και η Σοφία Καλανταρίδου, η διευθύντρια της Γ΄ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής Κλινικής στο Αττικό νοσοκομείο, το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς στην Ελλάδα όπου έγινε άσκηση για την αντιμετώπιση κρούσματος με Covid-19. Η ίδια έχει αναλάβει την ευθύνη για τον επιτυχημένο τοκετό γυναικών θετικών στον ιό και μιλάει στην ATHENS VOICE για τις νέες καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.

«Αν και έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, μαιευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι υποδομές του νοσοκομείου είναι εξαιρετικές. Όταν κάλεσα όλο το προσωπικό της κλινικής για να σχεδιάσουμε το πλάνο αντιμετώπισης της κρίσης με τον κορωνοϊό, γίναμε μια γροθιά και κοιτάξαμε πώς θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με τον καλύτερο τρόπο. Κάναμε έγκαιρα όλες τις αναγκαίες μετατροπές στο χώρο του σηπτικού χειρουργείου και προμηθευτήκαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Με αυταπάρνηση, διότι λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του κορωνοϊού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς της λοίμωξης» μας εξηγεί η Σοφία Καλανταρίδου.

Σοφία Καλανταρίδου: H γιατρός που ξεγεννά εγκύους με κορωνοϊό

Σοφία Καλανταρίδου: Τα λόγια της γιατρού που ξεγεννά γυναίκες που πάσχουν από κορωνοϊό

Η ομάδα της κλινικής, ακολουθεί πλέον ειδική προετοιμασία με το πρωτόκολλο διαχείρισης της επιτόκου με Covid-19 και του μωρού της, σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς οδηγίες. Η διαδρομή που ακολουθεί το προσωπικό του ΕΚΑΒ για να φέρει την επίτοκο μέσα στο νοσοκομείο είναι συγκεκριμένη.

Έχει ετοιμαστεί ανεξάρτητη είσοδος στον χώρο μόνο για τα περιστατικά αυτά. Οι χώροι τοκετού των υγιών εγκύων είναι τελείως ξεχωριστοί από τους χώρους που υπάρχουν για τις έγκυες που είναι θετικές στον ιό. Στον ειδικό χώρο του χειρουργείου μπορούν να γίνουν φυσιολογικός τοκετός, καισαρική τομή, αλλά και οι απαραίτητες εξετάσεις με καρδιοτοκογράφημα. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από την επιτροπή λοιμώξεων τόσο για στολή, ειδική μάσκα, γυαλιά και ποδονάρια.

Μια βδομάδα σχεδόν αργότερα ακολούθησε η γέννηση ενός δεύτερο μωρού στο Αττικό νοσοκομείο από μητέρα θετική στον ιό. Μέχρι τώρα στην κλινική έχουν στείλει έγκυες με συμπτώματα ενδεικτικά λοίμωξης με Covid-19 ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19 η Α΄ Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», η Β΄ Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου «Αρεταίειον», το Μαιευτικό-Γυναικολογικό νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» και κάποια ιδιωτικά μαιευτήρια.

Στην κλινική παρακολουθούνται αυτή τη στιγμή κάποιες έγκυες θετικές στον ιό. Συνεχίζεται παράλληλα η παρακολούθηση και των υγιών εγκύων, γιατί υπάρχουν διάφορες εξετάσεις που γίνονται μόνο σε καθορισμένα στάδια της κύησης. Η κλινική άλλωστε διατηρεί τη μοναδική μονάδα στην Ελλάδα που κάνει ενδομήτριες επεμβάσεις σε έμβρυα με σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, που αλλιώς είναι καταδικασμένα να πεθάνουν.

Η σπουδαία ευθύνη και τα λόγια της Σοφίας Καλανταρίδου

«Δεν είναι η χειρότερη εποχή να γεννήσει κανείς. Η εγκυμοσύνη είναι από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της οικογένειας. Ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού, θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές. Έχουμε δημιουργήσεις ασφαλείς συνθήκες για τις γυναίκες αυτές και δεν νιώθουν κανένα φόβο να έρθουν. Αντίθετα μας δίνουν συγχαρητήρια που προσπαθούμε να τις βοηθήσουμε να γεννήσουν στην κλινική μας, με σοβαρά προβλήματα παθολογίας κύησης και με Covid-19».

Η Σοφία Καλανταρίδου, μόλις τελείωσε την ειδίκευσή της στην Ελλάδα στην ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στο κομμάτι της έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα. Σκοπός της ήταν, να προσφέρει τις υπηρεσίες της στη χώρα μας ως λέκτορας πανεπιστημίου. Να τονισθεί, ότι εκείνη την περίοδο υπήρχαν κενές ακαδημαϊκές θέσεις. Τώρα όμως περισσότερο από ποτέ, όπως λέει, η Ελλάδα έχει ανάγκη τους νέους επιστήμονες που στα χρόνια της κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό.

«Στο εξωτερικό είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με επιστήμονες διεθνούς κύρους. Βοηθούσαν τους νέους ερευνητές να βάλουν την προσωπική τους σφραγίδα σε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις. Η έρευνα είναι μαγεία και μεράκι, ανακαλύπτεις πράγματα που βελτιώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν υπήρχαν ακαδημαϊκές θέσεις για τα νέα παιδιά και έτσι το εξωτερικό ήταν μονόδρομος. Υπάρχουν όμως Έλληνες επιστήμονες – διαμάντια που χρειαζόμαστε να αξιοποιήσουμε. Πρόσφατα άρχισαν να προκηρύσσονται νέες θέσεις. Εύχομαι αυτό να είναι ένα νέο ξεκίνημα για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Μακάρι, να καλλιεργηθεί περισσότερο η διαφάνεια, η εξωστρέφεια και η αξιοκρατία».

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα