Η Ιωάννα κατά τύχη δεν έχασε το μάτι της: Τι προκαλέι πραγματικά το βιτριόλι στο ανθρώπινο δέρμα

by Τόνια Τζαφέρη

“Είναι ένας Γολγοθάς ζωής για την Ιωάννα”

Η εμφάνιση της Ιωάννας Παλιοσπύρου στην δίκη συγκλόνισε το Πανελλήνιο, προκαλώντας τεράστια οργή κατά της 36χρονης Εύης για το κακό που της προκάλεσε. Η συμπαράσταση του κόσμου προς την ηρωίδα Ιωάννα είναι εντυπωσιακή και όλοι εύχονται για το καλύτερο και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Για το τόσο επικίνδυνο οξύ, το βιτριόλι μίλησε κ. Κωνσταντίνος Μεθενίτης, καθηγητής Χημείας στο ΕΚΠΑ, αλλά και για το τι ακριβώς κάνει στο σώμα.

Ο κ. Μεθενίτης φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open και εξήγησε τις συνέπειες που έχει η επαφή του ανθρώπινου δέρματος με το βιτριόλι.

Μάλιστα, ο καθηγητής προχώρησε και σε κάποια μικρά πειράματα, έτσι ώστε να καταδείξει την επικινδυνότητα του οξέος και το πόσο μεγάλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

Η Ιωάννα κατά τύχη δεν έχασε το μάτι της: Τι προκαλέι πραγματικά το βιτριόλι στο ανθρώπινο δέρμα

«Είναι το θειικό οξύ, ένα από τα ανόργανα οξέα, με μεγάλες εφαρμογές στη βιομηχανία. Το βιτριόλι είναι το πυκνό θειικό οξύ. Η χρήση πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που ξέρουν τον χειρισμό, με ειδικά μέτρα προφύλαξης, και σε ειδικούς χώρους», εξήγησε μεταξύ άλλων.

«Θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό χρήσης, οι εταιρίες δεν το δίνουν αλλά ζητάνε ταυτότητα και στοιχεία. Το νομικό πλαίσιο, πάντως, υπάρχει», επεσήμανε για το κατά πόσο μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος νόμιμα.

Η τριπλή δράση του βιτριόλι στον ανθρώπινο ιστό

Σύμφωνα με τον κ. Μεθενίτη, το βιτριόλι έχει τριπλή δράση στον ανθρώπινο ιστό. Συγκεκριμένα, όπως όλα τα οξέα, προκαλεί χημικό έγκαυμα, ενώ η ένωση με το νερό εκλύει πολύ υψηλά ποσοστά θερμότητας. Επίσης, έχει επιθετική αφαίρεση νερού, αυτό το κάνει και πολύ επικίνδυνο. Διασπά την ένωση του υδρογόνου με το οξυγόνο, αφαιρεί και τα δυο με αναλογία δυο προς ένα.

«Ένα χημικό έγκαυμα είναι το πιο επείγον περιστατικό. Όταν πέφτει στο δέρμα ή στο μάτι, η δράση του συνεχίζει για πολύ χρόνο. Ξεπλένουμε αλλά επιμένουμε μέχρι να αλλάξει το PH, γιατί δεν τελειώνει η δράση του. Αλλάζει τη σύσταση των πρωτεϊνών στο δέρμα και συνεχίζει πιο βαθιά», είπε στην ίδια εκπομπή ο Γιώργος Κυμιώτης, οφθαλμίατρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Η Ιωάννα κατά τύχη δεν έχασε το μάτι της: Τι προκαλέι πραγματικά το βιτριόλι στο ανθρώπινο δέρμα

«Βλέποντας και το πείραμα του κ. συνάδελφου, αισθάνομαι τυχερός που η Ιωάννα έχει ακόμα το μάτι. Κάναμε έναν μεγάλο αγώνα να σώσουμε το μάτι σαν υπόσταση, κινδύνευσε να τρυπήσει. Μετά είχε άλλες επιπλοκές, όπως μια μόλυνση που ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε.

«Έχει μια λειτουργική όραση, αλλά συνεχίζονται οι επιπλοκές. Είναι ένας Γολγοθάς ζωής για την Ιωάννα», τόνισε.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν