«Ηχηρή» προειδοποίηση Τσιόδρα για δάγκειο πυρετό από κουνούπια στην Ελλάδα: «Δεν είμαστε έτοιμοι, δεν μπορώ να το φανταστώ…»

by Maria Giannoutsou
«Ηχηρή» προειδοποίηση Τσιόδρα για δάγκειο πυρετό από κουνούπια στην Ελλάδα: «Δεν είμαστε έτοιμοι, δεν μπορώ να το φανταστώ…»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε Ημερίδα του ΕΟΔΥ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο Δάγκειος πυρετός, στην Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εκφράζει την ανησυχία του για την έλλειψη προετοιμασίας του συστήματος υγείας για αντιμετώπιση μίας πιθανής έξαρσης. Η Ελλάδα έχει βιώσει επιδημία Δάγκειου πυρετού στο παρελθόν (1927-28) με χιλιάδες θανάτους. Πρόσφατες εξάρσεις έχουν καταγραφεί σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Ο Δάγκειος πυρετός δεν είναι η μόνη απειλή: ο ιός του Δυτικού Νείλου επίσης μεταδίδεται από τα κουνούπια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες.

Σωτήρης Τσιόδρας: Κίνδυνος για έξαρση του Δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα για την παρακολούθηση των πληθυσμών κουνουπιών. Απαιτείται συνεργασία όλων για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια:

– Ατομική πρόληψη: χρήση απωθητικών, κουνουπιέρες, απομάκρυνση στάσιμου νερού.

– Συλλογική πρόληψη: ψεκασμοί, ενημέρωση του κοινού.

Ο Δάγκειος πυρετός είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου στην Ελλάδα.

Απαιτείται εγρήγορση και λήψη μέτρων πρόληψης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας
Σε εξέλιξη βρίσκεται η 3η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας που διοργανώνει ο ΕΟΔΥ με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία» στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ, και Φωτεινή Καλύβα, Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Ο Καθ. Χρ. Ζερεφός, εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, απηύθυνε την κεντρική ομιλία, με τίτλο «Κλιματική αλλαγή».

Εισαγωγική ομιλία, με τίτλο «Ο ρόλος του ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», παρέθεσε ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΟΔΥ, Καθ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, επικεντρώνοντας στην επιστημονική εμπειρία του Οργανισμού και τη συμβολή του στην επιτυχημένη διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Η ημερίδα πλαισιώνεται από τρεις θεματικές ενότητες με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, και τις οποίες άνοιξαν με τις ομιλίες τους οι κ.κ. Σωτήρης Τσιόδρας, Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ευαγγελία Σαμολη, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και Βαρβάρα Μουχτούρη, Αν. Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σκοπός της ημερίδας είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών Δημόσιας Υγείας, της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας, καθώς και του γενικού κοινού στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Δημόσια Υγεία.

Σωτήρης Τσιόδρας για Δάγκειο πυρετό
«Στην Ελλάδα έχουμε τους κατάλληλους διαβιβαστές, όμως, δεν έχουμε δυστυχώς καλή επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κωνώπων και νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ».

«Δεν μπορώ να φανταστώ στα ελληνικά νοσοκομεία μια τέτοια εικόνα, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα από χώρα της νότιας Αμερικής. Το Πουέρτο Ρίκο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεγάλες προσπάθειες γίνονται για τα εμβόλια και οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Ο Δάγκειος στην Αθήνα κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπων και η τιμή των λεμονιών εκτοξεύθηκε τότε, γιατί οι ψευδείς ειδήσεις που διασπείρονται έλεγαν για ειδική λεμονάδα που θα καθάριζε τον οργανισμό των ανθρώπων από τον Δάγκειο. Και το πουλούσαν πανάκριβα στην μαύρη αγορά».

«Δισεκατομμύρια κουνούπια στη βιομηχανία της Βραζιλίας θα παράγονται μολυσμένα με το ειδικό παράσιτο Wolbachia, το οποίο επιδρά στη μετάδοση του Δαγκείου και σε μεγάλα πειράματα που θα δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα έδειξαν αποτελέσματα πολύ θετικά στο Μπαγκλαντές και στην Κολομβία».

«Ηχηρή» προειδοποίηση Τσιόδρα για δάγκειο πυρετό από κουνούπια στην Ελλάδα: «Δεν είμαστε έτοιμοι, δεν μπορώ να το φανταστώ…»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον Δάγκειο Πυρετό
Ο σκοπός της ημερίδας είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών Δημόσια