Ηλεία: Ανακαλύφθηκαν 8 τάφοι που χρονολογούνται μεταξύ 4ου-2ου π.Χ αιώνα σε ιδιόκτητο οικόπεδο

Ηλεία: Η σημαντική ανακάλυψη έγινε πρόσφατα και ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Πολιτισμού

Ηλεία: Οκτώ τάφοι που χρονολογούνται μεταξύ 4ου και 2ου αιώνα π.Χ ανακαλύφθηκαν σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Νομού Ηλείας. Πρόκειται για οκτώ τάφους διάφορων τύπων οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Οι τάφοι βρέθηκαν σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην τοποθεσία Ντρουμπές ή Παλιάμπελα εντός της τοπικής κοινότητας Αυγείου, στο Δήμο Ήλιδος, στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας.

Το Υπουργείο Πολιτισιμού υπολογίζει ύστερα από την προκαταρκτική εξέταση, ότι οι τάφοι χρονολογούνται μεταξύ 4ου και 2ου αιώνα π.Χ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής «εντοπίστηκαν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος. Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, από την οποία έχουν μέχρι σήμερα ανασκαφεί πάνω από 200 τάφοι χρονολογούμενοι στην ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο». 

Ακόμα, αναφέρονται τα εξής «Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα του ταφικού πίθου 1 μεταξύ των οποίων μία χάλκινη τεφροδόχος υδρία με τη βάση της. Η οποία φέρει ανθεμωτή διακόσμηση στις λαβές. Και λεοντοκεφαλές στο σημείο ένωσης των λαβών με το χείλος και ένα χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο. Από την πρώτη εκτίμηση των κτερισμάτων του. Ο ταφικός πίθος χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ. Πέρα από το μεγάλο αριθμό των αγγείων της ελληνιστικής εποχής κυρίως. Από τα ευρήματα των υπόλοιπων τάφων ξεχωρίζει μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με αετωματική επίστεψη».

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από τα ευρήματα των τάφων σε οικόπεδο της περιφερειακής ενότητας Ηλείας

Ηλεία: Βρέθηκαν 8 τάφοι σε ιδιόκτητο οικόπεδο εποχής 4ου-2ου αιώνα π.Χ

Ηλεία: Βρέθηκαν 8 τάφοι σε ιδιόκτητο οικόπεδο εποχής 4ου-2ου αιώνα π.Χ

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν