Ηλίας Νικολακόπουλος: Πέθανε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς την ώρα που κολυμπούσε στην Σύρο

Ηλίας Νικολακόπουλος: Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 75 ετών

Τραγική είναι η είδηση για τον Ηλία Νικολακόπουλο ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο νησί της Σύρου, όπου και περνούσε τις διακοπές του.

Σε ηλικία 75 ετών, ο γνωστός αναλυτής πέθανε κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, κολυμπούσε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή Αχλάδι της Σύρου.

Ο εκλιπών ήταν σε ύπτια στάση όταν ξαφνικά σταμάτησε να κινείται. Ένα μικρό σκάφος έσπευσε για τις πρώτες βοήθειες, ωστόσο αποδείχθηκε μάταιη η προσπάθεια καθώς το μοιραίο είχε ήδη επέλθει. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, η αιτία θανάτου του Ηλία Νικολακόπουλου ήταν η ανακοπή καρδιάς.

Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος και το έργο του

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος είχε γεννηθεί στην Αθήνα και έκανε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και την Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies – Θεωρία Πιθανοτήτων – Univ. Paris 6).

Από 1975 έως το 1966 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Related posts

Τροχαίο με δύο νεκρούς στη χώρα μας πριν λίγο

Θρiλερ: Δύτες βρήκαν το πτwμα 11χρονnς που είχε εξαφανıστεί σε ποτάμι – Ο ύποπτος είναι φίλος της οικογένειας

Αληθινή κόλαση : Φωτιά σε πολυκατοικία 14 ορόφων