Ιωάννινα: Κόβουν τα αιωνόβια πλατάνια δίπλα από τη λίμνη γιατί προσβλήθηκαν από επικίνδυνο μύκητα

Ιωάννινα: Κόβουν τα αιωνόβια πλατάνια δίπλα από τη λίμνη γιατί προσβλήθηκαν από επικίνδυνο μύκητα

Ιωάννινα: Τα δέντρα έχουν προσβληθεί από επικίνδυνο μύκητα και θα πρέπει να κοπούν

Ιωάννινα: Τα δέντρα δίπλα από τη λίμνη Παμβώτιδα προσβλήθηκαν από μεταχρωματικό έλκος, ένα επικίνδυνο μύκητα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κοπούν πριν να είναι πολύ αργά. Οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών ξεκίνησαν την διαδικασία, που είχε δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά τις υποδείξεις του δασαρχείου. Υπενθυμίζεται ότι το δασαρχείο εντόπισε τα δέντρα, που έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο μύκητα.

Η κοπή ξεκίνησε από το Κάστρο, όπου απομακρύνονται δύο δέντρα. Ενώ θα συνεχιστεί με την απομάκρυνση ενός δέντρου στην περιοχή της Λιμνοπούλας και από την Πέμπτη θα ξεκινήσει η κοπή στην παραλίμνιο διαδρομή.

Στην παρούσα φάση, θα κοπούν συνολικά 17 αιωνόβια πλατάνια, εκ των οποίων τα 14 στην συστάδα της παραλιμνίου περιοχής.

Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος» προκαλείται από τον θανατηφόρο μύκητα Ceratocystis platani, θερίζει τα πλατάνια στην Ήπειρο και έχει καταστρέψει οικοσυστήματα δίπλα στα ποτάμια.

Ιωάννινα: Κόβουν τα αιωνόβια πλατάνια δίπλα από τη λίμνη γιατί προσβλήθηκαν από επικίνδυνο μύκητα

Εκτός από τα αιωνόβια πλατάνια που θα κοπούν στην πόλη των Ιωαννίνων, επικίνδυνος μύκητας προσέβαλλε επίσης και το κεδροδάσος στη Νάξο

Το κεδρόδασος στο Αλυκό και στο Πυργάκι Νάξου έχει προσβληθεί από μία ασθένεια το τελευταίο διάστημα. Τα δέντρα ξεραίνονται αφού πρώτα αλλάξουν χρώμα από πράσινο και κοκκινωπό. Σύμφωνα με τους δασολόγους, οι κέδροι έχουν χτυπηθεί όπως όλα δείχνουν. Από τον σπάνιο μύκητα Phomopsis juniperovora, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στον νότιο Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Οι κάτοικοι έχουν ήδη κάνει έκκληση για τη λήψη επείγοντων μέτρων, πριν να είναι αργά. Ζητούν από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, να λάβει δράση.

Προτεινόμενα