Ιωάννης Ιωαννίδης: «Μπορεί να καταλήξουμε στην περίπτωση οι εμβολιασμένοι να μολύνουν τους ανεμβολίαστους»

by Τόνια Τζαφέρη

Ιωάννης Ιωαννίδης: Απαισιόδοξος για τον χειμώνα που έρχεται δηλώνει ο ειδικός

Ιωάννης Ιωαννίδης: Απαισιόδοξος ότι το επιδημικό κύμα δεν θα σταματήσει σύντομα εμφανίστηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιωάννης Ιωαννίδης. Ο οποίος μίλησε και για τον εφησυχασμό που δείχνουν οι εμβολιασμένοι, μην τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

«Μπορεί να καταλήξουμε στην περίπτωση οι εμβολιασμένοι να μολύνουν τους ανεμβολίαστους και κάποιους από αυτούς να τους σκοτώνουν. Αν το εμβόλιο σε προστατεύει 50%, πάνω κάτω, από την πιθανότητα να μολυνθείς. Αν αυξήσεις τις εκθέσεις σου 10 φορές, αυτό το 50% πάει περίπατο. Μπορεί να φτάσουμε στην περίπτωση να είναι οι εμβολιασμένοι αυτοί που διακινούν την πανδημία και θα την πληρώσουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι», είπε πολύ χαρακτηριστικά.

Δυσοίωνες ήταν οι εκτιμήσεις του καθηγητή για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, καθώς το ενεργό επιδημικό κύμα δεν θα σταματήσει σύντομα. Ενώ όπως είπε, μέχρι την επόμενη άνοιξη ίσως ξεπεράσουμε τους 20.000 νεκρούς.

«Το 1/3 των Ελλήνων έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Το 55% έχει κάνει το εμβόλιο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καλή κάλυψη. Όχι όλοι. Οι ανοσοκατασταλμένοι συμπολίτες μας δεν αναπτύσσουν καλή κάλυψη στο εμβόλιο», λέει ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος είναι επιφυλακτικός για την τρίτη δόση και συντάσσεται με την άποψη του ΠΟΥ για το θέμα.

Ιωάννης Ιωαννίδης: «Μπορεί να καταλήξουμε στην περίπτωση οι εμβολιασμένοι να μολύνουν τους ανεμβολίαστους»

«Η τρίτη δόση εμβολιασμού είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να έχει απαντηθεί με αυστηρές και ελεγχόμενες μελέτες. Αυτή τι στιγμή ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό ανά τον κόσμο, ευάλωτοι, δεν έχουν εμβολιασθεί σε φτωχές χώρες. Η πανδημία ανατροφοδοτείται από αυτόν τον πληθυσμό αν δεν την ελέγξουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα υπάρχει προτεραιότητα να εμβολιαστεί το ευπαθές κομμάτι του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά να δώσουμε προτεραιότητα στην τρίτη δόση».

Οι δηλώσεις του Ιωάννη Ιωαννίδη για τον εμβολιασμό στην χώρα μας

Για τον εμβολιασμό στη χώρα μας, ο καθηγητής σχολιάζει ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε: «Αν είχαμε καλύτερη κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων θα ήταν πολύ μικρότερος. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της θνησιμότητας. Έχουμε περιθώρια να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας».

Σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Ιωαννίδης τάσσεται κατά, όπως και κατά των αναστολών εργασίας. Αλλά τονίζει την ύψιστη σημασία του να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε υπηρεσίες Υγείας, αλλά και οι ευπαθείς:

«Είναι η σωστή κίνηση να εμβολιάζεται κάποιος που εργάζεται σε υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί έχουν επιχειρήματα. Είναι λάθος να τους διώξουμε από το σύστημα υγείας. Εάν χάσουμε ένα 20-30% θα βρεθούμε ακόμα σε πιο δύσκολη θέση».

«Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια για την διάδοση και τον περιορισμό της διάδοσης του επιδημικού κύματος. Ενώ διατηρεί πολύ καλή αποτελεσματικότητα για ζητήματα διασωλήνωσης, νοσηλείας και θανάτου, η αποτελεσματικότητα στο να περιορίζει την μεταδοτικότητα είναι περιορισμένη. Το εμβόλιο από μόνο του δεν θα σταματήσει το επιδημικό κύμα. Είμαι υπέρ του εμβολιασμού, ειδικά σε ευπαθή άτομα, αλλά δεν εφησυχάζουμε ότι δεν θα κολλήσουμε εμείς ή κάποιον άλλον, όταν υπάρχει ένα πολύ ενεργό επιδημικό κύμα».

Ερωτώμενος για τον εμβολιασμό των ανηλίκων, η θέση ήταν η εξής: «Είναι εξαιρετικά μικρός ο κίνδυνος του κορωνοϊού για τα παιδιά. Όπως και ο κίνδυνος από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά μικρός. Είναι προσωπική απόφαση των γονιών ή των πολύ νέων ανθρώπων τι πρέπει να κάνουν».

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo