Καθηγητής Σουρβίνος για ινδική μετάλλαξη: «Προσβάλλει νέους και ανεμβολίαστους»

Ινδική μετάλλαξη: «Προσβάλλει νέους και ανεμβολίαστους»

Ινδική μετάλλαξη: «Προσβάλλει νέους και ανεμβολίαστους»

Ινδική μετάλλαξη: Στην Κρήτη εντοπίστηκαν 18 κρούσματα της πολυσυζητημένης ινδικής μετάλλαξης. Ο καθηγητής Σουρβίνος αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Συγκεκριμένα, οι μελέτες δείχνουν προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εν μέσω σοβαρής ανησυχίας σε όλη την Ευρώπη γα την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», γνωστής και ως ινδικής μετάλλαξης, ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι είναι από 50% έως 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική παράλλαγη, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβόλιο που προστατεύει περισσότερο από το συγκεκριμένο στέλεχος.

Ινδική μετάλλαξη: «Προσβάλλει νέους και ανεμβολίαστους»

Στον ΣΚΑΙ μίλησε ο καθηγητής Σουρβίνος για την περίπτωση της ινδικής μετάλλαξης

Ο καθηγητής εξήγησε στον ΣΚΑΙ ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν σήμερα 18 νέα κρούσματα της «Δέλτα» ο κ. Σουρβίνος διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει εκτενής ιχνηλάτηση. Τα κρούσματα φαίνεται πως δεν σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων.

«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», τόνισε ο κ. Σουρβίνος.

Εξήγησε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική. Επίσης ενέχει και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Για τα άλλα εμβόλια εξήγησε, ότι οι επιστήμονες μπορούν να θεωρήσουν ότι εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας θα παρέχουν και αντίστοιχη προστασία. Ωστόσο πρόκειται για κάτι που μένει να φανεί σε μελέτες.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν