Κλείνουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα

Το Πάσχα τελείωσε, οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και ο δρόμος τώρα ανοίγει για τις Πανελλήνιες 2024 και τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Όμως, η διαδικασία θα έχει και… κενά, καθώς οι ευρωεκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου θα φέρουν ανατροπές.

Υπενθυμίζεται ότι οι Πανελλήνιες ξεκινούν στα τέλη Μαΐου, ενώ θα έχουν ολοκληρωθεί λίγο νωρίτερα οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου. Τελευταία τελειώνουν τα μαθήματα τα Δημοτικά, ενώ οι Πανελλαδικές θα τελειώσουν λίγο αργότερα λόγω της εκλογικής διαδικασίας για την Ευρωβουλή.

Σημειώνεται επίσης ότι στις 17 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα στα Λύκεια και στις 29 Μαΐου στα Γυμνάσια.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά, πότε τελειώνουν τα μαθήματα σε κάθε σχολική βαθμίδα, τις ημερομηνίες των εξετάσεων και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες μέχρι να κλείσουν οριστικά τα σχολεία για φέτος το καλοκαίρι.

Πότε είναι οι ενδοσχολικές εξετάσεις σε Γυμνάσια και Α’- Β’ Λυκείου
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, ημερομηνία λήξης μαθημάτων των λυκείων έχει οριστεί η 17η Μαΐου. Έτσι, οι ενδοσχολικές εξετάσεις για την Α’ και Β’ λυκείου θα διεξαχθούν από τις 20 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου 2024. Η 21η Ιουνίου έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων.

Για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, οι απολυτήριες εξετάσεις θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 20-27 Μαΐου, με καταληκτική ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024.

Όσον αφορά στα γυμνάσια, η ημερομηνία λήξης μαθημάτων έχει οριστεί η 29η Μαΐου και έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο διάστημα 3-17 Ιουνίου 2024.

Πότε κλείνουν τα σχολεία λόγω ευρωεκλογών
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 7 Ιουνίου και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, λόγω ευρωεκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν στην Ελλάδα την Κυριακή 9 Ιουνίου, ενώ τότε τα μαθήματα θα συνεχίζονται μόνο για τα Δημοτικά σχολεία, τα οποία και θα έχουν ένα έξτρα τετραήμερο.

Πότε κλείνουν τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία για καλοκαίρι
Σύμφωνα με το νόμο, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία πρόκειται να κλείσουν κανονικά στις 15 Ιουνίου για τις θερινές διακοπές.

Αν η 15η Ιουνίου, ωστόσο είναι ημέρα αργίας ή Σαββατοκύριακο, τα σχολεία κλείνουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Η 15η Ιουνίου για το έτος 2024 πέφτει Σάββατο, οπότε τα σχολεία θα κλείσουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου του 2024.

Στα περισσότερα σχολεία η τελευταία ημέρα του σχολικού έτους συνήθως, δε συνοδεύεται από μαθήματα, αλλά από εορτές, αθλητικές, μουσικές ή χορευτικές εκδηλώσεις.

Το παραπάνω ισχύει μόνο για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, καθώς στα γυμνάσια και τα λύκεια το πότε θα κλείσουν καθορίζεται από Υπουργείο Παιδείας, καθώς εξαρτάται από τις εξετάσεις, αλλά και τις Πανελλήνιες.

Πότε είναι οι Πανελλήνιες 2024
Όσον αφορά στο πρόγραμμα των εξετάσεων των ΓΕΛ, όπως αναφέρθηκε, θα αρχίσουν στις 31 Μαΐου 2024 με το μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Στη συνέχεια, την Τρίτη 4 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Θα μεσολαβήσει ένα κενό εξετάσεων, λόγω της διεξαγωγής των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου και έτσι, οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, έχει ως εξής: Έναρξη την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Στη συνέχεια, την 1η Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (‘Αλγεβρα). Θα ακολουθήσουν, από τις 3 έως και τις 17 Ιουνίου οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Σημειωτέον, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου 2024.

Παρομοίως, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου.

Επίδομα 350 ευρώ για τις Πανελλήνιες – Ποιοι το δικαιούνται
Μια μικρή «βοήθεια», προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα τους, θα έχουν από το κράτος, οι υποψήφιοι, που θα λάβουν μέρος στις Πανελλήνιες 2024, αλλά θα χρειαστεί να μετακινηθούν μακριά από τα σπίτια τους, καθώς τα εξεταστικά κέντρα δεν «καλύπτουν» πολλά νησιά και περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που είναι απομακρυσμένες.

Και φέτος το ποσό αυτό ανέρχεται σε 350 ευρώ ανά δικαιούχο. Το ποσό αυτό δεν αφορά υποψήφιους, που θα δώσουν εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα ή στις επαναληπτικές πανελλαδικές.

Η κάλυψη των εξόδων αφορά σε υποψήφιους οι οποίοι συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις το ίδιο έτος κατά το οποίο αποφοιτούν από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο και εξετάζονται πανελλαδικά σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή στην οποία υπέβαλαν αίτηση – δήλωση.

Συγκεκριμένα, καθίστανται δικαιούχοι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι αποφοιτούν το ίδιο έτος κατά το οποίο συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις και εξετάζονται σε σχολική μονάδα (εξεταστικό κέντρο) διαφορετική από αυτή που κατέθεσαν αίτηση δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α. Είναι υποψήφιοι των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων της Χώρας και μετακινούνται:

από τις σχολικές μονάδες της νησιωτικής Χώρας προς άλλα Εξεταστικά Κέντρα της νησιωτικής Χώρας. Η αποζημίωση δεν καταβάλλεται εάν η μετακίνηση πραγματοποιείται εντός του ιδίου νησιού και η απόσταση μεταξύ των δύο σχολικών μονάδων (δηλ. σχολικής μονάδας υποβολής της αίτησης – δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις και Εξεταστικού Κέντρου) είναι μικρότερη των 120 χιλιομέτρων.
από τις σχολικές μονάδες υποβολής της αίτησης – δήλωσης της νησιωτικής Χώρας προς άλλα Εξεταστικά κέντρα της ηπειρωτικής Χώρας.
από τις σχολικές μονάδες της ηπειρωτικής Χώρας προς άλλα Εξεταστικά κέντρα της ηπειρωτικής Χώρας και η απόσταση μεταξύ των δύο σχολικών μονάδων (δηλ. σχολικής μονάδας υποβολής της αίτησης – δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις και Εξεταστικού Κέντρου) είναι μεγαλύτερη από 120 χιλιόμετρα.
Β. Είναι υποψήφιοι των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων της Χώρας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μετακινούνται :

από τις σχολικές μονάδες της νησιωτικής Χώρας προς τα Βαθμολογικά ή Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα της νησιωτικής Χώρας. Η αποζημίωση δεν καταβάλλεται εάν η μετακίνηση πραγματοποιείται εντός του ιδίου νησιού και η απόσταση μεταξύ των δύο σχολικών μονάδων (δηλ. σχολείου υποβολής αίτησης – δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις και Βαθμολογικού Κέντρου ή Ειδικού εξεταστικού Κέντρου ) είναι μικρότερη των 120 χιλιομέτρων.
από τις σχολικές μονάδες της νησιωτικής Χώρας προς τα Βαθμολογικά ή Ειδικά Εξεταστικά της ηπειρωτικής Χώρας.
από τις σχολικές μονάδες της ηπειρωτικής Χώρας προς τα Βαθμολογικά ή Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα της ηπειρωτικής Χώρας εφόσον η απόσταση της σχολικής μονάδας από το Βαθμολογικό Κέντρο ή Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο είναι μεγαλύτερη των 120 χιλιομέτρων.

Related posts

Θεσσαλονίκη: Άφησαν μπαλόνια στον ουρανό και άναψαν κεράκια για τον πιο σπουδαίο λόγο

Κυριακή των Μυροφόρων σήμερα – Τι είναι και γιατί την γιορτάζουμε

Έπεσε μπλε μετεωρίτης στη γη – Εξωπραγματικές εικόνες