Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης: Ο φωτογράφος απαθανάτισε τον κομήτη Neowise – H φωτογραφία επιλέχθηκε από τη NASA

by Αντώνης Βαλμάς

Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης: Απίστευτο αυτό που έκανε ο Έλληνας αστροφωτογράφος

Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης: Μια ιστορική στιγμή που θα ξανασυμβεί μετά από 6.800 χρόνια κατάφερε να απαθανατίσει ο αστροφωτογράφος Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης.

Η φωτογραφία του κομήτη Neowise να διαγράφει τη φωτεινή του πορεία, με φόντο τα Μετέωρα, τραβήχτηκε στις 12 Ιουλίου 2020.

Πρόκειται για τον κομήτη Neowise που αφήνει το φωτεινό του αποτύπωμα στον νυκτερινό ουρανό. Το στιγμιότυπο αυτό έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Αλλά επίσης και τον γύρο του πλανήτη μέσα από την ιστοσελίδα της ΝΑSA. Η NASA που στις 3 Αυγούστου το ανήρτησε ως τη φωτογραφία της ημέρας. Είναι η υψηλότερη καταξίωση που μπορεί να λάβει ένας αστροφωτογράφος.

Το «κυνήγι» του Neowise για τους λάτρεις των νυχτερινών ουρανών άρχισε στις 27 Μαρτίου. Τότε η NASA ανακοίνωσε πως ο κομήτης επιβίωσε της περιστροφής του γύρω από τον Ήλιο και θα ήταν πλέον ορατός στο βόρειο ημισφαίριο.

«Είναι ακριβώς η στιγμή που περιμένεις. Ξεχνάς σπίτια, οικογένεια, φίλους. Sleeping bag και φύγαμε». Αυτό είπε ο Εμμανουηλίδης, που εδώ και είκοσι χρόνια ανακαλύπτει σουπερνόβα και καταγράφει με τον φακό του αστέρια. Επίσης ηλιακές εκλείψεις και καταιγίδες.

Καθώς ο κομήτης ταξιδεύει στους ελληνικούς ουρανούς, παρακολουθώ ηλεκτρονικά, μέσω των μηνυμάτων που ανταλλάσσουμε στο chat, να ξετυλίγεται η περιπέτεια ενός σύγχρονου εξερευνητή.

Ταξίδια με σκληρή προετοιμασία, έλλειψη ύπνου, αλλά και απρόβλεπτα. Ξημέρωμα Σαββάτου 11 Ιουλίου φωτογραφίζει για πρώτη φορά τον κομήτη από το χωριό Ροδόκηπο Χαλκιδικής, όπου βρίσκεται το εξοχικό του.

Οι εκπληκτικές φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη

Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης: Φωτογράφισε τον κομήτη Neowise (Εικόνα)

«Είχα υποτιμήσει την ομορφιά του, μέχρι που είδα τη φωτεινή ουρά». «Μετά από 2,5 ώρες scouting βρήκα το σημείο όπου θα στηνόμουν μαζί με έναν φίλο ερασιτέχνη αστρονόμο που μένει στην περιοχή. Όταν στις 4 το πρωί ξεπρόβαλε ο κομήτης πίσω από τους βράχους, είδα ακριβώς τη φωτογραφία που είχα στο μυαλό μου».

Ο αστροφωτογράφος εξήγησε ότι απαιτείται να έχει σημαντικές γνώσεις αστρονομίας. «Δεν είναι ότι πας και φωτογραφίζεις ένα ωραίο τοπίο μια ώρα με “καλό” φως. Όταν θέλεις να συνδυάσεις ένα επίγειο τοπίο με ένα ουράνιο αντικείμενο, θα πρέπει να έχεις γνώσεις: να δεις πώς ευθυγραμμίζονται, να γνωρίζεις τη θέση των αντικειμένων και την ακριβή ώρα φωτογράφισης».

Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης: Φωτογράφισε τον κομήτη Neowise (Εικόνα)

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν