Κoριτσάκι 2 μηνών σώθηκε χάρη σε μια πρωτoπoριακή μεταμόσχευση καρδιάς

by Τόνια Τζαφέρη
Κoριτσάκι 2 μηνών σώθηκε χάρη σε μια πρωτoπoριακή μεταμόσχευση καρδιάς

Μεταμόσχευση: Ανοίγει ο δρόμος για να σωθούν και άλλα βρέφη

Συγκλονιστική είναι η ιστορία ενός βρέφους μόλις δυο μηνών στην Ισπανία, η οποία παρότι δεν είχε ελπίδες ζωής καθώς πριν ακόμη γεννηθεί έπασχε από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια για εκείνη και χάρη στην δωρεά οργάνων κατάφερε και πάλι να έχει μια νέα ζωή και ελπίδα πως θα καταφέρει τελικά να ζήσει.

Πιο αναλυτικά Ισπανοί γιατροί μεταμόσχευσαν στο κοριτσάκι τη μικρή καρδιά, που είχε σταματήσει να χτυπά, ενός δωρητή με διαφορετική ομάδα αίματος, όπως ανακοίνωσε το Νοσοκομείο Γκρεγκόριο Μαρανόν.

Κoριτσάκι 2 μηνών σώθηκε χάρη σε μια πρωτoπoριακή μεταμόσχευση καρδιάς

«Ήταν μαγεία εις διπλούν», σχολίασε ο Χουάν Μιγκέλ Χιλ Χαουρένα, ο επικεφαλής της παιδοκαρδιοχειρουργικής μονάδας του νοσοκομείου, εξηγώντας ότι τέτοιες τεχνικές δεν υπήρχαν πριν από τρία χρόνια και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά σε ένα τόσο μικρό μωρό.

Η συγκεκριμένη περίπτωση ανοίγει τον δρόμο για να σωθούν και άλλα βρέφη που χρειάζονται μεταμόσχευση και είναι πολύ μικρά για να τεθούν σε μηχανική υποστήριξη μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης.

Η συγκλονιστική ιστορία μεταμόσχευσης και το μεγαλείο ψυχής του δότη

Η επέμβαση περιπλέχθηκε επειδή ο δωρητής βρισκόταν σε νοσοκομείο άλλης περιφέρειας της Ισπανίας και η καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει για μερικά λεπτά, μέχρι να την επαναφέρουν οι γιατροί.

Το νοσοκομείο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τον δωρητή. Η λήπτρια, η μικρή Ναϊάρα, είχε διαγνωστεί με συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια πριν ακόμη γεννηθεί.

Κoριτσάκι 2 μηνών σώθηκε χάρη σε μια πρωτoπoριακή μεταμόσχευση καρδιάς

Ζύγιζε μόλις 3,2 κιλά όταν υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση. «Είναι το μικρότερο μωρό στο οποίο κάναμε μεταμόσχευση καρδιάς και 24 ώρες πριν από την επέμβαση η κατάστασή της είχε επιδεινωθεί πολύ. Αν δεν είχε πάρει την καρδιά, πιθανότατα δεν θα βρισκόταν μαζί μας», είπε η Μανουέλα Καμίνο, η επικεφαλής της μονάδας μεταμοσχεύσεων. Η Ναϊάρα αναρρώνει ακόμη στο νοσοκομείο.

Η Ισπανία, με 37,4 δωρητές οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι η πρώτη χώρα σε μεταμοσχεύσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Προτεινόμενα