Κορονοϊός κόκκινος συναγερμός: Δραματικές εξελίξεις από την έξαρση των κρουσμάτων

by Αντώνης Βαλμάς

Κορονοϊός κόκκινος συναγερμός: Ανακοινώνονται νέα μέτρα λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων

Κορονοϊός κόκκινος συναγερμός: Έκρηξη στα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες έχουν διαπιστώσει οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Έχει σημάνει ο «κόκκινος» συναγερμός και έχει μπει ήδη στο τραπέζι η απόφαση για την άμεση λήψη νέων έκτακτων μέτρων. Σύμφωνα με πηγές, το κεντρικό σημείο της έκρηξης των κρουσμάτων βρίσκεται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν μπει οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση, αφού όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι το νούμερο – ρεκόρ των 508 κρουσμάτων από τη περασμένη βδομάδα είναι πιθανό να σπάσει το φράγμα του και μάλιστα αναμένεται να ξεπεραστεί σύντομα.

Παράλληλα, δραματική αύξηση κατά 29% των κρουσμάτων, κατά 56% των θανάτων και σε ποσοστό 16% των διασωληνωμένων έχει καταγραφεί τις τελευταίες 4 ημέρες στην Ελλάδα. Τις τελευταίες 4 ημέρες υπήρξε αυξήθηκε ο μέσος όρος των κρουσμάτων κατά 104 ημερησίως.

Η επιθετική πορεία της καμπύλης της πανδημίας και η γρήγορη εξάπλωση του κορονοϊού έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές.

Διότι τα κρούσματα αυξήθηκαν (άνω των 438) ακόμη και το Σαββατοκύριακο. Το Σαββατοκύριακο συνήθως δεν γίνεται καταγραφή των διαγνώσεων από κάποια ιδιωτικά εργαστήρια. Επομένως τα νούμερα αυτά από αυτές τις ημέρες είναι σχεδόν πάντα πιο μικρά από το μέσο όρο.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε μεγαλύτερη αύξηση των νοσούντων. Παρότι υπάρχει και ανάλογη αύξηση των τεστ.

Κορονοϊός κόκκινος συναγερμός: Έξαρση κρουσμάτων και νέα μέτρα

Κόκκινος συναγερμός εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η Αττική απέχει κατά περίπου μόνο εννιά κρούσματα από το να επισημανθεί ως «κόκκινη» περιοχή (με περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ).

Παράλληλα εντυπωσιασμό έχει προκαλέσει ότι ξεπεράστηκε αυτό το όριο. Τρεις φορές το επιδημιολογικό βάρος στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Καστοριά.

Το τετραήμερο λοιπόν από 14-18 Οκτωβρίου βρέθηκαν 1.875 φορείς του κορονοϊού. Αυτό μεταφράζεται ως 468 κρούσματα ημερησίως. Να τονιστεί ότι αυτό το νούμερο ήταν 364 άνθρωποι που νόσησαν κάθε ημέρα την εβδομάδα, 7 έως 14 Οκτωβρίου και 353 τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Αυτή η αύξηση αγγίζει το 30% κι ίσως υποδηλώνει μεγάλη ανοδική πορεία και ταχεία προσέγγιση του ορίου των 600 κρουσμάτων ημερησίως που έχει μπει ως όριο, η υπέρβαση του οποίου θα μας βάλει σε τοπική ή και γενική «καραντίνα».

Να σημειωθεί ότι τελευταίο τετραήμερο 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό. Αυτό μεταφράζεται ως μέσο όρο 10 θανάτων ημερησίως. Παράλληλα αυτός ο αριθμός ήταν 6,4 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης ήταν 4,7 το πρώτο επταήμερο του Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα ο μέσος όρος των θανάτων καθημερινά εμφανίζεται να είναι διπλάσιος μέσα σε διάστημα 10 ημερών. Οπότε τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρουσιαστεί μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε αναλογία με τον πληθυσμό που έχουν οι περιοχές σε Ιωάννινα, Κοζάνη αλλά και Καστοριά.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα