Κούβελας: «Οι άνθρωποι κάτω των 40 δεν έχουν λόγο να εμβολιαστούν»

Κούβελας: «Οι άνθρωποι κάτω των 40 δεν έχουν λόγο να εμβολιαστούν»

Κούβελας: Κανένας λόγος εμβολιασμού στους κάτω των 40

Κούβελας: Όσα είπε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην διχογνωμία που υπάρχει μεταξύ των επιστημόνων σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του covid-19.

Ο κ. Κούβελας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ήδη το ποσοστό του εμβολιασμού παγκοσμίως είναι υπερβολικό, καθώς δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου των παρενεργειών. Τόνισε, ότι οι κάτω των 40 ετών, εάν δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας που να τους τοποθετεί στις ευπαθείς ομάδες, δεν πρέπει να εμβολιαστούν.

«Όταν μιλάμε για ένα καινούργιο φαρμακευτικό προϊόν, εμείς, δε θέλουμε καθόλου μια διείσδυση πάνω από 10%, γιατί αν γίνει κάτι στραβό είναι όλεθρος. Αυτός ο εμβολιασμός είναι ήδη υπερβολικός, γίνεται γρήγορα για τα μέτρα ελέγχου που μπορούμε να πάρουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να πηγαίνουν τα φαρμακευτικά προϊόντα εκεί που υπάρχει απόλυτη ένδειξη»

«Από την αρχή έλεγα ξεχάστε τα εμβόλια, και να πάμε στην πρωτοβάθμια. Η πρωτοβάθμια ήταν το σημείο – κλειδί. Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που δεν υπάρχει πρόσβαση στον εμβολιασμό. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα που κανένας δε το συζητάει. Εμείς θα έπρεπε να έχουμε καταγράψει τις ανάγκες και να πηγαίνουν συνεργεία να τους εμβολιάζουν. Έχουν πει ότι θα γίνει, αλλά θέλω να το δω», συνέχισε ο ίδιος αναφορικά με τα προβλήματα που εντοπίζονται στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Κούβελας: «Οι άνθρωποι κάτω των 40 δεν έχουν λόγο να εμβολιαστούν»

Τα λόγια του κ. Κούβελα για την τρίτη δόση

«Ο πατέρας μου λόγω του ότι είναι 91 έκανε το εμβόλιο από τους πρώτους. Κατά δήλωση της εταιρίας τα εμβόλια αυτά έχουν 6-8 μήνες κάλυψη. Τον Αύγουστο ο πατέρας μου δε θα έχει κάλυψη. Δεν υπάρχει κλινική μελέτη ότι η τρίτη δόση είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Θα ήθελα να κάνουμε εξέταση σε ένα ποσοστό εμβολιασμένων, να δούμε αν έχουν ανταποκριθεί. Έτσι θα δούμε τι θα γίνει με την επόμενη δόση».

«Οι άνθρωποι κάτω των 40 δεν έχουν λόγο να το κάνουν το εμβόλιο. Η μέση ηλικία θνητότητας είναι 79. Πάνω από 60 ετών, η σχέση κόστους – οφέλους τείνει στο όφελος, οπότε σωστά γίνεται ο εμβολιασμός. Σε έναν άνθρωπο κάτω από 40 ετών, το εμβόλιο δίνει 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θρόμβωσης από το γενικό πληθυσμό. Αν δεν κινδυνεύει ένας άνθρωπος, για ποιο λόγο να κάνει το εμβόλιο;», τόνισε ο κ. Κούβελας σχετικά με τους κάτω των 40 ετών.

Κούβελας: Ισχυρίστηκε ότι κακώς εμβολιάστηκε η Ανθή Βούλγαρη.

«Είναι προσωπικό θέμα του καθενός αν εμβολιάστηκε, και έχει να κάνει με τα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχει και τις επαφές που έχει. Ναι, αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, κακώς έκανε η κ. Βούλγαρη το εμβόλιο. Ξέρω ότι δεν είχε πρόβλημα η κ. Βούλγαρη και για αυτό είπα ότι κακώς έκανε το εμβόλιο. Οποιοσδήποτε όταν είναι γιατρός πρέπει να καλεί όλο τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Πρέπει όμως να στέλνει “κίτρινα κάρτα” ακόμα και αν βγάλει μπιμπίκι ο εμβολιασμένος. Τα προϊόντα αυτά δεν ξέρουμε τι ανοσία κάνουν, δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται από Σεπτέμβρη. Άρα η πολιτική μας είναι έωλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούβελας.

«Αυτός που έχει εμβολιαστεί, μπορεί να μπει στη ΜΕΘ και να πεθάνει. Απλά είναι μικρότερο το ποσοστό. Στη Βρετανία και το Ισραήλ που έχουμε μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, αυξάνουν τα κρούσματα, αλλά όχι οι νοσηλείες. Η Δέλτα μετάλλαξη είναι 10 φορές λιγότερο θανατηφόρα. Προφανώς αυτός που είναι να νοσήσει βαριά τον βοηθάει το εμβόλιο», τόνισε ο ίδιος σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Σχετικά με το αν οι μητέρες πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «Οι μαμάδες δεν είναι ικανές να αποφασίσουν για τα παιδιά, για αυτό πρέπει να έχουμε οικογενειακό γιατρό. Γενικές οδηγίες δεν υπάρχουν. Μπορεί κάποιος να έχει ένα υποκείμενο νόσημα και να μην ενδείκνυται ο εμβολιασμός, ή το αντίθετο».

Οι δηλώσεις του κ. Κούβελα για την δεύτερη δόση

«Από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να κάνει την πρώτη δόση, είναι καλύτερα μάλλον να γίνεται και η δεύτερη δόση. Η πρώτη δόση παράγει ακίδα. Η ακίδα ξέρουμε ότι είναι βλαπτική, περιμένουμε τα αντισώματα να την εξουδετερώσουν. Αναγκαστική είναι η δεύτερη δόση, γιατί εκείνη θα παράξει τα αντισώματα», εξήγησε ο κ. Κούβελας αναφορικά με το θέμα της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Κούβελας: Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα με όσα δήλωσε στην εκπομπή του MEGA.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα