Λίμνη Κερκίνη: Νεκροί 50 αργυροπελεκάνοι από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Λίμνη Κερκίνη: Ο θάνατος των πελεκάνων οφείλεται στο ήπιο στέλεχος H5N8

Λίμνη Κερκίνη: Συνολικά 50 αργυροπελεκάνοι πέθαναν αφού νόσησαν από τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N8. Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία και σύμφωνα με τον διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Σερρών, Λεωνίδα Βαρούδη. Το στέλεχος που προκάλεσε το θάνατο των αργυροπελεκάνων είναι το ήπιο H5N8 που απειλεί την ορνιθοπανίδα. Δεν πρόκειται δηλαδή για τα H1N1 ή H5N1 που μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Οι πτηνοτρόφοι των Σερρών αλλά κυρίως όσοι διατηρούν πτηνοτροφικές μονάδες στα 2 χιλιόμετρα από τη λίμνη. Θα πρέπει να φροντίσουν να κρατήσουν μέσα στα κοτέτσια τα πτηνά ώστε να μην ευνοηθεί η μετάδοση του ιού.

Λίμνη Κερκίνη: Νεκροί 50 αργυροπελεκάνοι από τον ιό H5N8

Πέρα από τα νεκρά πτηνά της Λίμνης Κερκίνη, νεκρός πελεκάνος εντοπίστηκε και στη Λίμνη Καστοριάς

Ο ιός της γρίπης τύπου Α εντοπίστηκε και σε νεκρό πελεκάνο στη Λίμνη Καστοριάς. Ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Σωκράτης Ηλιάδης σχολίασε «μπορεί να υπάρξει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε μονάδες εκτρεφόμενων πουλερικών». Συστήνει λοιπόν στους ιδιοκτήτες «να αποκλείσουν με ειδικά δίκτυα την επαφή των πτηνών τους με την άγρια πανίδα». Επίσης «να τηρούνται με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των πτηνών».

Ειδικά για τους κυνηγούς, πρέπει να «είναι προσεκτικοί, να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τα οχήματα και τον κυνηγετικό τους εξοπλισμό. Να μην σιτίζουν πουλερικά ή κατοικίδια (σκύλους, γάτες) με υπολείμματα θηραμάτων και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής κατά τον καθαρισμό και τη μαγειρική προετοιμασία των πτερωτών θηραμάτων τους».

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα