Λύματα κορονοϊού: Σε πράσινο επίπεδο το ιικό φορτίο – Αναμένονται οι μετρήσεις από τα Θεοφάνεια

by i-diakopes.gr

Λύματα κορονοϊού: Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται το ιικό φορτίο στα λύματα της χώρας

Λύματα κορονοϊού: Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από τα λύματα της χώρας όσον αφορά το ιικό φορτίο του κορονοϊού. Ύστερα από την καθιερωμένη εβδομαδιαία έρευνα του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ, τα ιικό φορτίο στα λύματα παραμένει σε πράσινο επίπεδο.

Η ανάλυση αφορά σε δείγματα που λήφθηκαν από την 1η Ιανουαρίου με τελευταία μέτρηση στις 13 Ιανουαρίου. Σε αυτή την ανάλυση αποτιμούνται οι επιπτώσεις των εορτών στο ιικό φορτίο και στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Ενώ η ανησυχία ήταν έντονη εξαιτίας των εορτών, τελικά τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνο του ερευνητικού έργου, κ. Νίκο Παπαϊωάννου, «Περιμένουμε και τις αναλύσεις της επόμενης εβδομάδας για να πούμε με ασφάλεια, αν πέρασε “ ανώδυνα” και ο εορτασμός των Θεοφανίων, όπου καταγράφηκαν κάποιες περιπτώσεις συνωστισμού ατόμων».

Επιπρόσθετα ανέφερε «Καθώς η Πολιτεία ετοιμάζεται για το πρώτο βήμα στη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η εκ του αποτελέσματος πετυχημένη εφαρμογή των μέτρων που ίσχυσαν τις μέρες των γιορτών, θα πρέπει να αποτελέσει «οδηγό» για τους πολίτες, δηλαδή θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους πως όταν η χαλάρωση των περιορισμών γίνεται σε ένα πλαίσιο οδηγιών, που όλοι σέβονται και τηρούν, τότε η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη και μακριά από επικίνδυνες εκπλήξεις».

Λύματα κορονοϊού: Πράσινο το επίπεδο - Χαμηλό το ιικό φορτίο

Δείτε το γράφημα με τα κρούσματα και το πράσινο επίπεδο από τη μέτρηση των λυμάτων του κορονοϊού

Λύματα κορονοϊού: Πράσινο το επίπεδο - Χαμηλό το ιικό φορτίο

Στο παραπάνω γράφημα, με κόκκινο αποτυπώνονται περισσότερα από 500 κρούσματα, με πορτοκαλί 100-400, ενώ με πράσινο κάτω από 100 κρούσματα.

Έτσι στο διάστημα από τη 1 έως 13 Ιανουαρίου, το επίπεδο είναι πράσινο, άρα τα κρούσματα είναι λιγότερα από 100.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου «είναι σημαντικό η όποια άρση των περιοριστικών μέτρων να μη συνοδευτεί από χαλάρωση σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, που θα πρέπει συνεχίσουν να τηρούνται απαρέγκλιτα, τουλάχιστον για όσο εξελίσσεται η διαδικασία του εμβολιασμού». 

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα