Μαδρίτη: Aπαγορεύει στους άνδρες να ανοίγουν τα πόδια τους και να απλώνονται στα ΜΜΜ

by Τόνια Τζαφέρη

Τιμωρούνται αν κάθονται με τρόπο που ενοχλεί τους διπλανούς τους

Σε μια νομοθεσία όχι και τόσο συνηθισμένη περνά η Μαδρίτη σε ότι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όσοι κάθονται στα μέσα με ανοιχτά πόδια, απλωμένοι, ενοχλώντας τους διπλανούς τους θα πρέπει να το ξανασκεφτούν καθώς ενδέχεται να τιμωρηθούν, μετά την νέα θέσπιση!

Το να κάθεσαι λοιπόν απλωμένος στην καρέκλα, απαγορεύεται πλέον και επισήμως με απόφαση της Εταιρείας Μεταφορών της πόλης η οποία προχωρά και στην τοποθέτηση των αντίστοιχων πινακίδων στα ΜΜΜ.

«Το νέο ενημερωτικό εικονίδιο υποδηλώνει πως απαγορεύεται κάποιος να κάθεται με τρόπου που ενοχλεί τους άλλους…Είναι για να υπενθυμίσουμε στους χρήστες των ΜΜΜ πως θα πρέπει να και να σέβονται τον προσωπικό χώρο όλων των επιβαινόντων».

Πως προέκυψε η απόφαση από την εταιρεία ΜΜΜ στην Μαδρίτη

Η απόφαση της Εταιρείας Μεταφορών ήρθε μετά από μια καμπάνια που διεξήγαγαν γυναίκες στη Μαδρίτη υπό τον συντονισμό της ομάδας Mujeres en Lucha. Η δύναμή τους ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των οποίων διεξήγαγαν την καμπάνια τους υπό το hastag #MadridSinManspreading (manspreading είναι η χαρακτηριστική κίνηση των ανδρών που ανοίγουν τα πόδια τους όπως βλέπετε και στο εικονίδιο) και έκαναν γνωστό το αίτημα τους, αυξάνοντας παράλληλα και τον αριθμό των υποστηρικτών τους. Στο σχετικό κείμενο μάλιστα που υπογράφουν αναφέρουν πως πολλές γυναίκες αναγκάζονται να κάθονται σταυροπόδικαι στριμωγμένες ακριβώς επειδή δίπλα τους κάθετε κάποιος άνδρας που έχει καταλάβει το χώρο τους με τα πόδια τους.

Τον Απρίλιο μάλιστα υπήρξαν και δημόσιες συζητήσεις με ένα από τα κόμματα να ζητά τη διεξαγωγή καμπάνιας σε εθνικό επίπεδο.

Μαδρίτη: Aπαγορεύει στους άνδρες να ανοίγουν τα πόδια τους και να απλώνονται στα ΜΜΜ

Σημειώνεται πως η Νέα Υόρκη ήταν από τις πρώτες πόλεις που επεσήμαναν ως μη αποδεκτή τη συγκεκριμένη στάση – συμπεριφορά στα ΜΜΜ ήδη από το 2014 ενώ η σχετική καμπάνια που έγινε στο ΜΕΤΡΟ είχε τον τίτλο «Dude, please stop the spreading» (Φίλε σταμάτα να απλώνεσαι) και έτυχε ευρείας υποστήριξης. Αστυνομικοί μάλιστα έφτασαν στο σημείο ακόμη και να συλλάβουν «παραβάτες»…

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo