Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τις τελευταίες ώρες του Γιώργου Μαζωνάκη, μέσα από το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. και τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για όσα συνέβησαν στο ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Καρνεάδου, στο Κολωνάκι. Ανάμεσα στις διαφορετικές εκδοχές για την ώρα άφιξης του τραγουδιστή, τις περιγραφές των εργαζομένων και τα στοιχεία που φέρεται να καταγράφει το μηχάνημα της πλασμαφαίρεσης, ξεχωρίζουν δύο φράσεις που φέρεται να είπε ο ίδιος ο Γιώργος Μαζωνάκης λίγο πριν από τον θάνατό του. Φράσεις που, μετά την τραγική κατάληξη, αποκτούν αναπόφευκτα διαφορετικό βάρος.
Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην κατάθεση της γιατρού, ο Γιώργος Μαζωνάκης είχε επικοινωνήσει μαζί της στις 8 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από τον θάνατό του, αναζητώντας έναν τρόπο να βελτιώσει άμεσα την κατάσταση της υγείας του. Ο τραγουδιστής είχε μπροστά του τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και, σύμφωνα με την κατάθεση, φέρεται να ανησυχούσε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν.
Κατά την πρώτη του επίσκεψη, φέρεται να ανέφερε ότι λάμβανε διουρητικά, καθώς θεωρούσε ότι αντιμετώπιζε κατακράτηση υγρών. Η γιατρός περιέγραψε έναν άνθρωπο με παράξενο βήχα, υπερδιέγερση και δυσκολία να παραμείνει για αρκετή ώρα όρθιος. Όταν, σύμφωνα με την κατάθεσή της, τον ρώτησε πόσο επιβαρυμένος αισθανόταν, εκείνος φέρεται να απάντησε: «Δεν φαντάζεσαι». Μια φράση που, υπό το φως όσων ακολούθησαν την επόμενη ημέρα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Λίγο αργότερα, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση της γιατρού, ο Γιώργος Μαζωνάκης φέρεται να έκανε μια ακόμη ερώτηση, αυτή τη φορά για τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.
«Τι μπορούσαμε να κάνουμε άμεσα για να σώσουμε το event;», φέρεται να ρώτησε, έχοντας στο μυαλό του τη συναυλία που επρόκειτο να δώσει. Η αγωνία του για την επαγγελματική του παρουσία φαίνεται πως ήταν έντονη, καθώς αναζητούσε μια λύση που θα του επέτρεπε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Τότε, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η γιατρός, του προτάθηκε θεραπεία με το μηχάνημα INUS PHERESIS, η οποία του παρουσιάστηκε ως διαδικασία «καθαρισμού του αίματος».
Σύμφωνα με την κατάθεση, η γιατρός υποστήριξε ότι δεν ζήτησε έγγραφη συγκατάθεση από τον Γιώργο Μαζωνάκη, θεωρώντας ότι η επιστροφή του για το προγραμματισμένο ραντεβού αποτελούσε αποδοχή της θεραπείας. Το σημείο αυτό αναμένεται να εξεταστεί στο πλαίσιο της έρευνας, καθώς η ενημερωμένη συγκατάθεση αποτελεί βασικό στοιχείο πριν από ιατρικές πράξεις. Και κάπου εδώ εμφανίζεται ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της υπόθεσης: το ιστορικό του μηχανήματος φέρεται να καταγράφει λειτουργία διάρκειας περίπου 42 λεπτών. Το στοιχείο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνδυασμό με την κατάθεση της γιατρού ότι η πλασμαφαίρεση δεν είχε προλάβει να ξεκινήσει πριν από την ανακοπή.
Θάνατος Μαζωνάκη: «Δεν φαντάζεσαι» – Η φράση που είπε ο τραγουδιστής πριν από το μοιραίο ραντεβού
Γιώργος Μαζωνάκης: Οι δύο φράσεις που «παγώνουν» το αίμα – «Δεν φαντάζεσαι» και «να σώσουμε το event»
Την επόμενη ημέρα, ο Γιώργος Μαζωνάκης επέστρεψε στο ιατρείο. Από εκείνο το σημείο ξεκινά ένα από τα βασικά ερωτήματα της έρευνας: ποια ήταν τελικά η ώρα άφιξής του και τι συνέβη στα λεπτά που μεσολάβησαν μέχρι την ανακοπή; Η γιατρός φέρεται να κατέθεσε ότι ο τραγουδιστής έφτασε περίπου στις 16:00. Ωστόσο, εργαζόμενες του ιατρείου φέρεται να τον τοποθετούν στον χώρο αρκετά νωρίτερα, μεταξύ 14:00 και 15:30, ενώ οδηγός ταξί που τον μετέφερε φέρεται να ανέφερε ότι τον άφησε έξω από το ιατρείο περίπου στις 13:55. Οι διαφορετικές αυτές ώρες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της έρευνας. Μάρτυρες, μάλιστα, φέρεται να περιέγραψαν τον τραγουδιστή αποπροσανατολισμένο, «λίγο στα χαμένα», με παράξενο βήχα, δυσκολία στην άρθρωση και ένα μεγάλο τσιρότο στο μέτωπο.
Τα 42 λεπτά που δημιουργούν νέα ερωτήματα
Η γιατρός έχει υποστηρίξει ότι η πλασμαφαίρεση δεν είχε ξεκινήσει και ότι ο Γιώργος Μαζωνάκης υπέστη ανακοπή κατά την προσπάθεια τοποθέτησης δεύτερου φλεβοκαθετήρα. Ωστόσο, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, το ηλεκτρονικό ιστορικό του μηχανήματος φέρεται να εμφανίζει 42 λεπτά λειτουργίας. Παράλληλα, εργαζόμενη φέρεται να ανέφερε ότι ο τραγουδιστής παρέμεινε στον χώρο της θεραπείας για τουλάχιστον 45 λεπτά. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν ένα κρίσιμο ερώτημα γύρω από το τι ακριβώς συνέβη πριν από την ανακοπή και αν η διαδικασία της πλασμαφαίρεσης είχε πράγματι ξεκινήσει και ολοκληρωθεί ή όχι. Το σημείο αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά αντικείμενα της έρευνας.
Στις 16:23, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ. Οι διασώστες έφτασαν περίπου τρία λεπτά αργότερα και βρήκαν τον Γιώργο Μαζωνάκη ανάσκελα πάνω σε ιατρικό κρεβάτι, χωρίς σφυγμό και χωρίς αυτόματη αναπνοή. Ο απινιδωτής φέρεται να κατέγραψε ασυστολία, δηλαδή μη απινιδώσιμο καρδιακό ρυθμό. Οι προσπάθειες ανάνηψης συνεχίστηκαν κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο «Ελπίς», όπου έφτασε στις 16:45. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, στις 17:40 διαπιστώθηκε επισήμως ο θάνατός του.
Οι δύο φράσεις που έμειναν
Μέσα σε αυτό το σύνθετο χρονολόγιο, δύο φράσεις του Γιώργου Μαζωνάκη ξεχωρίζουν: «Δεν φαντάζεσαι», όταν φέρεται να περιέγραφε στη γιατρό πόσο επιβαρυμένος αισθανόταν.
Και λίγο αργότερα:«Τι μπορούσαμε να κάνουμε άμεσα για να σώσουμε το event;». Δύο φράσεις που, σύμφωνα με τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ειπώθηκαν λίγο πριν από την τραγική εξέλιξη και σήμερα αποτελούν μέρος του παζλ που καλούνται να συνθέσουν οι αρμόδιες Αρχές για τις τελευταίες ώρες του τραγουδιστή.