Μίνα Γκάγκα: Το Φθινόπωρο η τέταρτη δόση για όλους – Πως θα κάνουμε Πάσχα

by Εύα Ζαχαριάδη
Μίνα Γκάγκα: Το Φθινόπωρο η τέταρτη δόση για όλους – Πως θα κάνουμε Πάσχα

Μίνα Γκάγκα: Τι θα γίνει με την τέταρτη δόση του εμβολίου

Η Μίνα Γκαγκά έδωσε όλες τις απαντήσεις σχετικά με την χορήγηση της τέταρτης δόσης για το εμβόλιο, τα πιστοποιητικά και τα μέτρα της Πρωτομαγιάς. Επίσης διευκρίνησε τι θα γίνει με τον εορτασμό του Πάσχα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» 90,1 FM.

Σε ερώτηση σχετικά με την τέταρτη δόση για όλο τον πληθυσμό, η Μίνα Γκάγκα απάντησε, πως «η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε τέταρτη δόση για όλους. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο θα είναι όπως η γρίπη, ο χειμώνας θα είναι μπροστά, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από το εμβόλιο, νομίζω θα πάμε σε ετήσια δόση ή αναμνηστική δόση».

Επιπλέον, σε ερώτηση γιατί δεν ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση για του άνω των 50, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι «αυτό είναι κάτι που η Επιτροπή Εμβολιασμών συζητάει. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κατ’ εξοχήν ασχολούνται με τα εμβόλια βλέπουν καθημερινά ποιοι είναι οι ευπαθείς ασθενείς, βλέπουν τις ομάδες και εισηγούνται με βάση τα δεδομένα που βλέπουν διεθνώς και στη χώρα μας»

«Νομίζω λοιπόν η εισήγηση δεν είναι κάτι που είναι μονομερώς κυβερνητικό, είναι κάτι που βασίζεται σε δεδομένα οπότε οι άνθρωποι που βλέπουμε καθημερινά ότι κινδυνεύουν είναι η μεγαλύτερης ηλικίας, οι πάνω από 60 κι ακόμη περισσότερο οι πάνω από 70. Άρα θεωρώ πολύ λογικό αυτό που εισηγείται η επιτροπή. Αυτό που βλέπουμε από την επιδημιολογική επιτήρηση είναι ότι έχουμε λιγότερα παιδιά, λιγότερους εφήβους, λιγότερους νέους ενήλικες και το όριο ηλικίας των κρουσμάτων ανεβαίνει που σημαίνει ότι αυτοί που είναι ευάλωτοι είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες», ανέφερε η Μίνα Γκάγκα.

Τι είπε η Μίνα Γκάγκα για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Η Μίνα Γκάγκα μίλησε για το αν υπάρχει θέμα μη εφαρμογής του πιστοποιητικού εμβολιασμού λέγοντας: «Κοιτάμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα προχωράμε. Συμβαδίζουμε επίσης με όλη την Ευρώπη, δηλαδή δεν κάνουμε μονομερείς αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ακύρωσης, σήμερα που μιλάμε, του πιστοποιητικού. Το πως θα προχωρήσουμε προς το καλοκαίρι είδατε ότι τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια δόξα τω θεώ πήγαμε καλά, δηλαδή παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κρούσματα με τον καλό καιρό, με το ότι ήμασταν έξω το καλοκαίρι πήγαμε καλά. Πιστεύω και εύχομαι ότι και φέτος το καλοκαίρι θα είναι καλό».

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν από 1η Μαΐου να χαλαρώνουν τα μέτρα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, επισήμανε ότι «το συζητάμε αλλά και πάλι σας λέω ότι είναι θέμα επιδημιολογικής επιτήρησης και δεδομένων, και βαδίζουμε με βάση το τι βλέπουμε».

Πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα σύμφωνα με τα όσα είπε η Μίνα Γκάγκα

Τέλος, η Μίνα Γκάγκα σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα ανέφερε ότι «η σύσταση εξακολουθεί να είναι ισχυρή όταν είμαστε έξω σε συγχρωτισμό να έχουμε μάσκα, υποχρεωτική δεν είναι. Άρα όταν κάνουμε την πορεία του Επιταφίου όλοι μαζί είναι καλό να φοράμε τη μάσκα, όπως και στην Ανάσταση αν μαζευτούμε πολύς κόσμος είναι καλό να φοράμε τη μάσκα. Ελπίζουμε και ο Επιτάφιος φέτος και η Ανάσταση να γίνουν κανονικά».

Προτεινόμενα