Μούδιασμα χεριών: Ποιες οι αιτίες – Τι σημαίνει για την υγεία σας – Πως αντιμετωπίζεται

Μούδιασμα χεριών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το μούδιασμα στα χέρια σας μπορεί να είναι από μια ασήμαντη αιτία, έως και μια πολύ επικίνδυνη και σοβαρή προειδοποίηση του οργανισμού, πώς κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Νιώσατε ποτέ πως είχαν μουδιάσει τα χέρια σας, μετά τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια αυτού; Είχατε ποτέ αίσθηση μουδιάσματος στα άνω άκρα; Οι αιτίες είναι πολλές και διάφορες, όπως και τρόποι για να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε:

– Καρπιαίος σωλήνας: Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για τη συνηθέστερη αιτία. Τα τρία κύρια δάχτυλα, ο αντίχειρας, ο δείκτης και ο μέσος, τείνουν να πάσχουν περισσότερο από το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα. Το πρόβλημα αυτό σχετίζεται με το μέσο νεύρο, μια περιφερική νευροπάθεια που ασκεί πίεση στον καρπό, προκαλώντας συμπτώματα όπως πόνο, δυσκολία στην κίνηση, απώλεια της ευαισθησίας, καθώς και το πολύ γνωστό σύμπτωμα του μουδιάσματος. Και κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτές οι ενοχλητικές συνέπειες γίνονται περισσότερο αισθητές.

– Εργασία καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας: Μερικές φορές οι καρποί καταπονούνται. Η χειρωνακτική εργασία όπως η πολύωρη πληκτρολόγηση στον υπολογιστή, η χρήση ψαλιδιού και εργαλείων, το ράψιμο… θα μπορούσαν όλα να κάνουν τα νεύρα του χεριού να υποφέρουν. Η συνεχής κάμψη και διάταση αυτού του σημείου του σώματος συχνά το καταπονούν, αν γίνονται με ένταση. Ο πόνος εμφανίζεται ειδικά τη νύχτα, όταν δεν κινείτε πια το χέρι σας και τα νεύρα και οι τένοντες απελευθερώνουν τη συσσωρευμένη πίεση με τη μεγαλύτερη ένταση.

Άλλοι παράγοντες στους οποίους οφείλεται το μούδιασμα των χεριών

– Κατακράτηση υγρών, αν μουδιάζουν τα χέρια: Μερικά κιλά παραπάνω, η πολύ λίγη άσκηση ή μια ακατάλληλη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο όχι μόνο στα πόδια, αλλά και στα χέρια λόγω κατακράτησης υγρών. Αυτή η αίσθηση μυρμηγκιάσματος είναι σχεδόν πάντα εντονότερη τη νύχτα, επηρεάζει την κυκλοφορία και δημιουργεί πίεση, οδηγώντας σε αυτή τη χαρακτηριστική ενόχληση.\

– Έλλειψη βιταμίνης Β: Συχνά, μια ανεπαρκής και λανθασμένη διατροφή οδηγεί στην έλλειψη βιταμινών Β. Η έλλειψη βιταμινών έχει συνέπειες που μερικές φορές παραβλέπονται. Συνδέεται με άλλα προβλήματα, όπως κόπωση στην εργασία ή από μέρα σε μέρα, χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι βασικά πρόκειται απλώς για την έλλειψη κάποιου στοιχείου. Η κόπωση, η υπνηλία, η ωχρότητα του δέρματος, η αίσθηση ταχυκαρδίας και το ότι μουδιάζουν τα χέρια και τα πόδια είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις.

– Πριν πάτε για ύπνο, πιείτε μια κουταλιά της σούπας λινέλαιο. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες όπως για παράδειγμα του Τμήματος Χημείας Γαλακτοκομικών Προϊόντων του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τα Γαλακτοκομικά του Karnal, πρόκειται για ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες που δρα ειδικά στα άκρα, καταπραΰνοντας την αίσθηση του μουδιάσματος στα χέρια.

– Γεμίστε το νιπτήρα του μπάνιου με φρέσκο νερό και βυθίστε μέσα τα χέρια σας. Αν προσθέσετε και μερικά παγάκια το αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Αυτό θα καταπραΰνει την πίεση, τη φλεγμονή γύρω από τα νεύρα και τον πόνο. Κάντε το πριν πάτε για ύπνο και θα παρατηρήσετε ότι προσφέρει κάποια ξεκούραση.

– Αφαιρέστε το αλάτι από τη διατροφή σας, καθώς και τα όξινα ποτά. Τα προϊόντα αυτά επιδεινώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο. Είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε.

Οι υπόλοιποι τρόποι αντιμετώπισης για το μούδιασμα των χεριών

– Παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι, πίνοντας τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να φτιάξετε ένα ποτό από αγκινάρα, για να ωφεληθείτε από τις διουρητικές και τις αποτοξινωτικές της ιδιότητες, αποτρέποντας έτσι την κατακράτηση υγρών. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βράσετε μερικές αγκινάρες σε νερό και να το σουρώσετε. Έπειτα αναμείξτε το με το χυμό μισού λεμονιού.

– Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε τη Βιταμίνη Β στη διατροφή σας. Ο τόνος, οι πατάτες, οι μπανάνες και όλα τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε αυτή την απαραίτητη βιταμίνη. Επιπλέον, θα μπορούσατε να βρείτε συμπληρώματα στο φαρμακείο ή σε καταστήματα υγιεινών τροφών, για πληρέστερη διατροφή και καλύτερη υγεία. Για να βρείτε ανακούφιση τη νύχτα.

– Αν κάνετε συχνά χειρωνακτική εργασία που σας αναγκάζει να χρησιμοποιείτε τα χέρια και τους καρπούς σας για αρκετές ώρες, χρησιμοποιείτε περικάρπιο άσκησης πίεσης. Το περικάρπιο ασκεί αρκετή πίεση ώστε να προστατευτούν τα νεύρα και οι αρθρώσεις σας και να αποτραπεί η καταπόνησή τους.

Related posts

Κατάρρευση σχολείου: Νεκροί πολλοί από τους μαθητές – Σκηνές πανικού στα ερείπια

Ανακοίνωση για το Ίντερνετ στην Αθήνα – Τι θα γίνει σε όσους έχουν Cosmote

Χωρίς τον Νίκο Ευαγγελάτο από σήμερα η ελληνική τηλεόραση – Το συγκινητικό του αντίο