Νέα εποχή: Ανεμβολίαστοι στην εστίαση χωρίς rapid για 4 μήνες

by Τόνια Τζαφέρη
Νέα εποχή: Ανεμβολίαστοι στην εστίαση χωρίς rapid για 4 μήνες

Ανεμβολίαστοι: Τι αλλάζει για τους επόμενους μήνες

Όσοι δεν έχουν νοήσει κορονοιό αλλά και ούτε έχουν κάνει εμβόλιο ή την Τρίτη δόση, τοτε θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να καθίσουν στην εστίαση χωρίς να δείξουν κανένα απολύτως αποδεικτικό.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι στην εστίαση χωρίς αρνητικό rapid test, ωστόσο, από τα πιο επίσημα χείλη έχει ήδη ξεκαθαριστεί ότι τα μέτρα θα επιστρέψουν.

Από τους Δελφούς όπου διεξάγεται το 7ο Οικονομικό Φόρουμ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι η άρση των μέτρων θα αφορά από τον Μάιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ούτε εξάμηνο δεν θα κρατήσει η χαλάρωση για τους ανεμβολίαστους, που απλά δεν θα χρειάζονται τεστ για να καθίσουν -έτσι κι αλλιώς- κι αλλιώς στους ανοιχτούς χώρους σε μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Νέα εποχή: Ανεμβολίαστοι στην εστίαση χωρίς rapid για 4 μήνες

Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους σύμφωνα με τον Πλεύρη

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, η επιστροφή τους θα είναι ουσιαστικά για τέσσερις μήνες.

«Δεν αγνοούμε την πανδημία, αλλά μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα με άρση των περιορισμών, ωστόσο θα είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο, για εμβολιασμό και για ενίσχυση του ΕΣΥ» δήλωσε επίσης.

Όπως έχει διαρρεύσει, μάλιστα, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί, στην Επιτροπή έχει συζητηθεί να περάσουμε το καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς και μόνο με ελέγχους με self test, χωρίς την υποχρέωση μοριακών ή rapid. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η όποια χαλάρωση θα γίνει βήμα-βήμα.

Πότε καταργούνται τα μέτρα για όλους

Όπως όλα δείχνουν, το Πάσχα 2022 θα το περάσουμε με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, αφού η ημερομηνία-ορόσημο για τη χαλάρωση είναι η 2η Μαΐου.

Έτσι, τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και την επόμενη εβδομάδα, θα είναι απαραίτητο να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού οι πλήρως εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις για να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους της εστίασης αλλά και στο λιανεμπόριο, ενώ όσοι θεωρούνται ακόμα ανεμβολίαστοι αποκλείονται από τους εσωτερικούς χώρους και χρειάζονται αρνητικό rapid για τα υπόλοιπα.

Περισσότερες πληροφορίες για τους ανεμβολίαστους

Νέα εποχή: Ανεμβολίαστοι στην εστίαση χωρίς rapid για 4 μήνες

Υπενθυμίζεται πως ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει το εννεάμηνο.

Όμως, παρότι δεν έχει καταργηθεί ακόμα η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, οι αλλαγές στις ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών «άνοιξαν» την εστίαση σε περισσότερους που έχουν νοσήσει ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Οι νέες ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών

Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

Προτεινόμενα