Νέα περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι για να μειωθεί το «κόστος» ενέργειας: Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο στην πόλη

by Τόνια Τζαφέρη
Νέα περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι για να μειωθεί το «κόστος» ενέργειας: Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο στην πόλη

Περιοριστικά μέτρα: Επανέρχονται λόγω της ενεργειακής κρίσης

Μπορεί η πανδημία να έφερε τα περιοριστικά μέτρα, αλλά όπως όλα δείχνουν ήρθαν για να μείνουν αφού η ενεργειακή κρίση που έχει προκύψει εξαιτίας του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας φέρνουν νέες απαγορεύσεις και περιορισμούς.

Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο στις πόλεις, ομαδικές μετακινήσεις και μείωση των ορίων ταχύτητας κατά 10 χλμ./ώρα προτείνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη του ρωσικού πετρελαίου. Οι ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και οι καθυστερήσεις στις αποφάσεις για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο κάνουν πιο ορατή από ποτέ την θέσπιση επαναστατικών μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας στην Ε.Ε.

Νέα περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι για να μειωθεί το «κόστος» ενέργειας: Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο στην πόλη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την πρώτη παγκόσμια ενεργειακή κρίση αυτού του είδους και οι χώρες ανά τον κόσμο πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), που θεσπίστηκε το 1973 εν τω μέσω της πετρελαϊκής κρίσης για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Όπως τόνισε, οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αναμένεται να ενταθούν μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς επίκειται το καλοκαίρι, στη διάρκεια του οποίου ο κόσμος ταξιδεύει και οδηγεί περισσότερο και τα αποθέματα καυσίμων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Περισσότερα περιαστικά μέτρα που φέρνει η ενεργειακή κρίση

Η ενεργειακή κρίση ενόψει καλοκαιριού θα ενταθεί «Η μείωση της ζήτησης για ενέργεια είναι ένας τρόπος να αντιμετωπισθεί η κατάσταση χωρίς αύξηση της παραγωγής πετρελαίου», επισήμανε ο επικεφαλής της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ, ενώ τόνισε πως η ενεργειακή κρίση θα ενταθεί και είναι διαφορετική από την έλλειψη πετρελαίου που επικράτησε το 1973, καθώς αυτή τη φορά η έλλειψη αφορά και το φυσικό αέριο και επηρεάζει τις μεταφορές και την ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη αλληλεξάρτηση ανάμεσα στις χώρες, με αποτέλεσμα όταν μειώνεται η προσφορά σε ένα επίπεδο να είναι μεγαλύτερος ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, η ΙΕΑ συνέστησε 10 άμεσα βήματα που πρέπει να κάνουν οι χώρες ώστε να διατηρήσουν κάποια αποθέματα πετρελαίου, όπως το να μειώσουν τα όρια ταχύτητας, να επιβάλουν τηλεργασία τρεις ημέρες την εβδομάδα και να ενθαρρύνουν τη χρήση των τρένων αντί των αεροπλάνων όποτε είναι εφικτό.

Νέα περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι για να μειωθεί το «κόστος» ενέργειας: Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο στην πόλη

Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο στις πόλεις Αρχικά, η ΙΕΑ προτείνει τη μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 χλμ./ώρα, αναφέροντας πως έτσι θα εξοικονομηθούν περίπου 290 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα καυσίμων από αυτοκίνητα και 140 από φορτηγά. Μεταξύ άλλων, προτείνει επίσης να καθιερωθούν οι Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο στις πόλεις, ομαδικές μετακινήσεις με το ίδιο αυτοκίνητο και μείωση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να αυξηθεί η χρήση τους. Αν οι ανεπτυγμένες οικονομίες εφαρμόσουν τα 10 μέτρα, η ΙΕΑ εκτιμά πως θα μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου όσο είναι τα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα ρωσικού πετρελαίου που θα απουσιάσουν από τις αγορές του κόσμου τους επόμενους μήνες.

Νέα περιαστικά μέτρα εξαιτίας του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης

Ταυτόχρονα, πρότεινε σειρά διαρθρωτικών και μακροπρόθεσμων αλλαγών, όπως το να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στην Ε.Ε., που εδώ και χρόνια εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 40% του φυσικού αερίου και πάνω από το 25% του πετρελαίου που καταναλώνει, οι πολιτικές ηγεσίες έχουν ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να κάνουν οικονομία στη χρήση ενέργειας. «Ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μειώνουν την κατανάλωση Στις ΗΠΑ, μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες για συζήτηση επί του θέματος ανέλαβε ο Μιτς Ροθ, δήμαρχος της Χαβάης, που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας τώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος απαγόρευσε τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Η πολιτεία της Χαβάης έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στα ρωσικά καύσιμα και το υψηλό κόστος διαβίωσης δυσκολεύει ήδη πολλές οικογένειες. Έτσι, ο κ. Ροθ επιχείρησε το αυτονόητο λέγοντας στους συμπολίτες του να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Δεν δίνουμε καμία εντολή», τονίζει ο κ. Ροθ, αλλά προσθέτει πως «για τη βελτίωση των οικονομικών μας και τη βελτίωση της κοινότητάς μας, για τη βελτίωση της χώρας μας και του κόσμου, είναι λογικό να το κάνουμε». Τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως μακροπρόθεσμα οι ΗΠΑ πρέπει να κάν