Νέο ειδικό lockdown: Σε 3 νέα μέτρα γερμανικού τύπου καταλήγει η κυβέρνηση

Νέο lockdown: Αυτά είναι τα 3 μέτρα γερμανικού τύπου στα οποία καταλήγει η κυβέρνηση

Ο κορωνοϊός είναι εδώ και η πανδημία βρίσκεται εκ νέου σε μεγάλη έξαρση σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά το γεγονός πως ο covid έχει κάνει ανεπιθύμητη εισβολή στην ζωή μας από τον Μάρτη του 2020, παρά το ότι τα σωτήρια εμβόλια είναι διαθέσιμα στις περισσότερες χώρες και αν και έχουμε μάθει, σε κάποιο βαθμό, να συμβιώνουμε μαζί του, το τέταρτο κύμα συνεχίζει να επιτίθεται με πρωτοφανή «λύσσα» στα τέσσερα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Ειδικό lockdown μπροστά στον φόβο ενός νέου τέταρτου κύματος

Η Ελλάδα, φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση: από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αλλά πολύ περισσότερο τον Νοέμβρη, όλοι οι δείκτες έχουν πάρει (με τρομακτικούς ρυθμούς) την ανιούσα.

Φυσικά, άπαντες επικεντρώνονται στα κρούσματα- και, μεταξύ μας, εν μέρει είναι λογικό. Όταν ακούς σε καθημερινή βάση νούμερα που μέχρι πριν από μερικούς μήνες υπήρχαν μονάχα στην σφαίρα της φαντασίας, είναι λογικό αυτός ο (αρνητικά φορτισμένος, φυσικά) “wow factor” ν’ αποτελεί το βασικό ζήτημα συζήτησης

Πλέον οι 8.500 νέες περιπτώσεις μόλυνσης ανά 24ωρο δεν είναι ένα παραλογισμός, αλλά απτή πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες 7 μέρες έχουν καταγραφεί σχεδόν 50.000 κρούσματα (47.470 για την ακρίβεια), ένας αριθμός που προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό για μια χώρα 10 και κάτι εκατομμυρίων κατοίκων, όπως η δική μας.

Ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται «παράλογο», δεν είναι τόσο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων που καθορίζει τις κινήσεις των εμπειρογνωμόνων- όχι. Ναι, τα κρούσματα είναι πράγματι πολλά, όμως αντιστοίχως πολλά είναι και τα ημερήσια (PCR και rapid) τεστ που γίνονται.

Υπάρχουν μέρες που έχουν γίνει αθροιστικά πάνω από 800.000 τεστ, με το δείκτη θετικότητας στην επικράτεια να κινείται στο 1,05%- το οποίο δεν είναι αμελητέο σαν ποσοστό φυσικά, αλλά δεν είναι και «απαγορευτικό».

Νέο lockdown: 3 μέτρα αλά Γερμανία

Ο σκληρός δείκτης που θα καθορίσει το αν θα πάμε σε ένα ακόμα lockdown (ολικό ή μερικό) είναι άλλος: ο καθημερινός αριθμός των θανάτων πρωτίστως και δευτερευόντως αυτός των διασωληνωμένων.

Και, ατυχώς, τα μαντάτα και στις δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετικά άσχημα: σήμερα Τετάρτη (10/11) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμα 70 θανάτους, με το σύνολο των συμπολιτών μας που έχασαν την ζωή τους από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σχεδόν στους 16.500.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 367 θάνατοι στη χώρα μας, ενώ εξαιρετικά υψηλός είναι και ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι προσεγγίζουν πλέον τους 500 (489).

Καταλαβαίνει εύκολα λοιπόν κανείς πως αν συνεχιστούν αυτοί οι «σκοτεινοί» αριθμοί τότε μία καραντίνα- έστω και 20 ημερών- είναι αναπόφευκτη, μια και αποδεδειγμένα πια  δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί η αλματώδης εξάπλωση του ιού, που επιφέρει περισσότερους θανάτους και νοσηλείες βαριών περιστατικών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως 1 στους 9.000 ανεμβολίαστους θα χρειαστεί ΜΕΘ, την στιγμή που για τους εμβολιασμένους το αντίστοιχο νούμερο είναι 1 στους 100.000. Και, , τα ποσοστά ανεμβολίαστων στη χώρα μας παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δέχεται τεράστια πίεση και να δοκιμάζονται τα όριά του.

Επομένως, μπορεί ν’ ακούγεται πια εξαιρετικά κοινότοπο, αλλά εν προκειμένω οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πραγματικά πολύ κρίσιμες…

Related posts

Πότε λήγουν οι ταυτότητες

Νέος σεισμός πριν λίγο

Μαθεύτηκε η ταυτότητά του: Θρήνος για τον 34χρονο που έκανε βοuτıά θaνάτου από το Λευκό Πύργο, «μίλησαν» οι κάμερες