Νόμιζε ότι είχε ημικρανία και έφυγε από τη ζωή από ανεύρυσμα εγκεφάλου

by Τόνια Τζαφέρη
Νόμιζε ότι είχε ημικρανία και έφυγε από τη ζωή από ανεύρυσμα εγκεφάλου

Πρόκειται για μια 30χρονη η οποία επί δυο εβδομάδες είχε φοβερό πονοκέφαλο

Δυστυχώς δεν είχε αίσιο τέλος η υγείας μιας 30χρονης γυναίκας η οποία κατέληξε από ρήξη ανευρίσματος στον εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, η 30χρονη για δύο εβδομάδες είχε πολύ έντονους πονοκεφάλους και νόμιζε ότι ήταν όπως όλες τις άλλες φορές, που ταλαιπωρούνταν από τις ημικρανίες της.

Έπαιρνε πολλά παυσίπονα, αλλά αυτή την φορά δεν βοηθούσαν, καθώς ο πόνος συνέχιζε να είναι δυνατός και επίμονος. Μάλιστα, κάποια στιγμή κατάλαβε ότι δεν βλέπει καλά από το ένα μάτι, έβλεπε την τηλεόραση μισή και νόμιζε ότι οφείλεται και αυτό στον δυνατό πονοκέφαλο.

Ήρθε όμως η στιγμή που κατάλαβε ότι τελικά ο πόνος δεν ήταν συνηθισμένος, αφού ξύπνησε και δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε χέρια ούτε πόδια, το στόμα της είχε στραβώσει και το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να βγάζει κάποιες κραυγές.

Το ασθενοφόρο που την παρέλαβε έκανε όσο πιο γρήγορα γινόταν την διαδρομή μέχρι το νοσοκομείο, ωστόσο, ήταν πολύ αργά, καθώς άφησε την τελευταία της πνοή και ήταν μόλις 30 χρονών.

Νόμιζε ότι είχε ημικρανία και έφυγε από τη ζωή από ανεύρυσμα εγκεφάλου

Ένας έντονος πονοκέφαλος μπορεί να είναι ημικρανία, αλλά μπορεί να αποτελεί και ένδειξη για κάτι πολύ πιο σοβαρό, οπότε εάν ο πόνος δεν περνάει, δεν θα πρέπει να τον αγνοούμε ή να προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε με παυσίπονα, αλλά να απευθυνθούμε άμεσα σε ειδικό.

Τι ακριβώς είναι το ανεύρισμα εγκεφάλου

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου μοιάζει με ένα μικρό μπαλόνι που μπορεί να «σκάσει» οποιαδήποτε στιγμή και η ρήξη του ανευρύσματος αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Εάν το ανεύρυσμα έχει σχηματιστεί σε αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, η ρήξη συνεπάγεται ότι διαρρέει αίμα στους γύρω ιστούς.

Το ανεύρυσμα δεν γίνεται αντιληπτό εκτός κι αν επέλθει η ρήξη. Εκτιμάται ότι ποσοστό 6-9% του πληθυσμού έχει ανεύρυσμα χωρίς να το γνωρίζει.

Η ρήξη βέβαια δεν συμβαίνει πάντα. Μάλιστα, ακόμη κι αν το ανεύρυσμα εντοπιστεί έγκαιρα, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια εξέτασης (π.χ. μαγνητική ή άλλη απεικονιστική εξέταση), οι γιατροί δεν συνιστούν κάποια θεραπευτική παρέμβαση εκτός κι αν το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο ή αν ο ασθενής έχει οικογενειακό ιστορικό ρήξης ανευρύσματος.

Το ανεύρυσμα είναι ένα παθολογικό «φούσκωμα» σε μία από τις μεγάλες αρτηρίες του εγκεφάλου. Το «φούσκωμα» αυτό έχει σαθρά τοιχώματα, και κάποια στιγμή μπορεί να σπάσει. Λίγες φορές τα ανευρύσματα του εγκεφάλου οφείλονται σε λοιμώξεις, σύνδρομα ή άλλα αίτια. Στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων («σακκοειδή» ανευρύσματα) δεν υπάρχει εμφανής προηγούμενη νόσος υπεύθυνη για την δημιουργία του ανευρύσματος.

Νόμιζε ότι είχε ημικρανία και έφυγε από τη ζωή από ανεύρυσμα εγκεφάλου

Πιθανολογείται πως σε κάποιους ανθρώπους υπάρχουν μικροανωμαλίες εκ γενετής στο τοίχωμα αρτηριών του εγκεφάλου, που με τα χρόνια οδηγούν στην δημιουργία ανευρύσματος.

Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ανεύρισμα εγκεφάλου

Παράγοντες που μπορεί να έχουν συμβολή στη δημιουργία αυτή είναι οι γνωστοί αγγειολογικοί παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, κάπνισμα κλπ).

Από την στιγμή που ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου δημιουργείται, συνήθως μεγαλώνει σταδιακά σε μέγεθος και επίσης μεγαλώνει (αθροιστικά) ο κίνδυνος να σπάσει: π.χ. αν ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι 1% ανά έτος, τότε αθροιστικά είναι 10% στην δεκαετία.

Συνηθέστατα το ανεύρυσμα δεν προειδοποιεί πριν σπάσει. Σπανιότερα, μπορεί να υπάρχουν πρόδρομα συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε «προειδοποιητικές» μικροαιμορραγίες (ασυνήθιστοι πονοκέφαλοι μαζί με εμετό) ή σε πίεση νευρικού ιστού από το ανεύρυσμα (π.χ. διπλωπία ή άλλα ασυνήθιστα νευρολογικά συμπτώματα).

Προτεινόμενα