Οδοντωτός Καλαβρύτων: Επεκτείνεται το δρομολόγιο του τουριστικού τραίνου

Οδοντωτός Καλαβρύτων: Θα γίνει επέκταση έως την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας

Οδοντωτός Καλαβρύτων: Ο περίφημος οδοντωτός αφορά στη σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινάει από το Διακοπτό και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Πρόκειται να γίνει επέκταση της διαδρομής του τραίνου ως και την Ιερά Μονή της Αγίας Λάυρας. Έτσι αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η επιβατική κίνηση του τραίνου, αλλά και του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Η βόλτα με τον οδοντωτό έχει καταγραφεί ως μία από τις ωραιότερες διαδρομές μέ τραίνο στον κόσμο. Αυτή η νέα επέκταση λοιπόν, θα φέρει νέα επιβατική κίνηση αλλά και νέες θέσεις εργασίας. Ακόμα, η επέκταση του οδοντωτού έως την ιστορική Ιερά Μονή, θα συνδυαστεί και με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, όπου η περιοχή των Καλαβρύτων θα έχει σημαντικό ρόλο.

Οδοντωτός Καλαβρύτων: Επεκτείνεται η διαδρομή του θρυλικού τραίνου

Δείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τον Οδοντωτό στα Καλάβρυτα

Αποτελεί έργο της περιόδου του Χαριλάου Τρικούπη που ξεκίνησε το 1889 και εγκαινιάστηκε στις 10 Μαρτίου 1896 επί κυβερνήσεως Θεόδωρου Δηλιγιάννη. Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε, καθώς ο Οδοντωτός αποτελεί τον ορεινότερο σιδηρόδρομο της Ελλάδας.

Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το Φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες. Καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χιλιομέτρων.

Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες διαδρομές της Ελλάδας. Ενώ επίσης κάθε χρόνο κατά την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, διοργανώνεται από το «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων», το «Πανελλήνιο Πέρασμα» του φαραγγιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν