Πανδημία: Εμφανίστηκε νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη από την Όμικρον, τα συμπτώματα

Κορονοιός: Νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη

Άσχημα είναι τα νέα στο μέτωπο της πανδημίας, με μια νέα μετάλλαξη να έχει εμφανιστεί και οι επιστήμονες να κάνουν λόγο για ακόμη πιο μεταδοτική από την όμικρον.

Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού φαίνεται να έχει εμφανιστεί και να απασχολεί τους ειδικούς καθώς η εξάπλωσή της είναι ακόμα πιο επικίνδυνη.

Μια νέα υπο-παραλλαγή της Όμικρον με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά ίδια συμπτώματα, εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε την Κυριακή η βρετανική εφημερίδα The Independent.

Μια νέα υποπαραλλαγή της Omicron βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η χώρα μάχεται με την έκρηξη του κορoνοϊού.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) δήλωσε ότι 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο μολύνθηκαν από τον Covid-19 από το περασμένο Σαββατοκύριακο – υψηλό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αύξηση των κρουσμάτων πιστεύεται ότι οφείλεται σε άτομα που έρχονται σε επαφή πιο ελεύθερα από τότε που καταργήθηκαν οι περιορισμοί.

Αλλά τώρα έχει εντοπιστεί μια νέα μετάλλαξη που θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νέα μετάλλαξη;
Το XE είναι μια μετάλλαξη των στελεχών Omicron BA.1 και BA.2 – η οποία αναφέρεται ως «ανασυνδυασμένη».

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, ο ΠΟΥ είπε ότι η ανασυνδυασμένη XE εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιανουαρίου και ότι οι πρώιμες δοκιμές έδειξαν ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική.

Η έκθεση ανέφερε: «Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ένα πλεονέκτημα ρυθμού ανάπτυξης της κοινότητας 10% σε σύγκριση με το BA.2, ωστόσο αυτό το εύρημα απαιτεί περαιτέρω επιβεβαίωση.

“Το XE ανήκει στην μετάλλαξη Omicron μέχρι να αναφερθούν σημαντικές διαφορές στα χαρακτηριστικά μετάδοσης και της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας.”

Περισσότερες πληροφορίες για την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSCA) δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η XE είχε ρυθμό ανάπτυξης 9,8% περισσότερο από την BA.2.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «καθώς αυτή η εκτίμηση δεν παρέμεινε συνεπής καθώς προστέθηκαν νέα δεδομένα, δεν μπορεί ακόμη να ερμηνευθεί ως εκτίμηση του πλεονεκτήματος ανάπτυξης για τον ανασυνδυασμό».

«Οι αριθμοί ήταν πολύ μικροί για να αναλυθεί ο ανασυνδυασμένος XE ανά περιοχή», ανέφερε η UKHSCA.

Πόσα κρούσματα υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Το UKHSCA είπε ότι έως τις 22 Μαρτίου, είχαν εντοπιστεί 637 κρούσματα XE στην Αγγλία.

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα των κρουσμάτων, με τα τελευταία στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), να δείχνουν ότι ένα ρεκόρ 4,9 εκατομμυρίων έχουν επί του παρόντος κορονοϊό.

Η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη.

Το XE προκαλεί νέα συμπτώματα Covid-19;
Καθώς η δευτερεύουσα μετάλλαξη είναι νέα, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, αλλά επί του παρόντος δεν θεωρείται ότι το XE προκαλεί νέα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης κορονοϊού

Τα πιο αναφερόμενα συμπτώματα του αρχικού στελέχους Omicron μοιάζουν πολύ με κρυολόγημα, ειδικά σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Αυτά περιλαμβάνουν μύτη που τρέχει, φτέρνισμα και πονόλαιμο, σε αντίθεση με το αρχικό στέλεχος του ιού που γενικά οδήγησε σε πυρετό, βήχα και απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Ωστόσο, η επίσημη λίστα του NHS με τα γενικά συμπτώματα του Covid επεκτάθηκε τη Δευτέρα για να συμπεριλάβει εννέα νέα σημάδια ασθένειας.

Σύμφωνα με το nhs.uk, τα σημάδια του Covid-19 που πρέπει επίσης να προσέχουν οι άνθρωποι περιλαμβάνουν:

δύσπνοια, αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης, σώμα που πονάει, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, βουλωμένη ή καταρροή, απώλεια όρεξης, διάρροια, αίσθημα αδιαθεσίας ή αδιαθεσία.

Related posts

Θρήνος για τον 20χρονο Μιχάλη που σκοτώθηκε σε τροχαίο ενώ επέστρεφε από πανηγύρι

Τραγωδία στην Αττική Οδό

Τέρμα ό,τι ξέρατε: Ψάρεμα μόνο με… άδεια από εδώ και πέρα – Αλλάζουν όλα για τους ερασιτέχνες ψαράδες