«Παραδοθείτε για να σώσετε τις ζωές σας» – Ζελένσκι προς Ρώσους στρατιώτες

by Τόνια Τζαφέρη
«Παραδοθείτε για να σώσετε τις ζωές σας» – Ζελένσκι προς Ρώσους στρατιώτες

Ζελένσκι: Οι δηλώσεις προς τους Ρώσους

Επί 21 ημέρες η Ουκρανία δέχεται εισβολές, ρωσικά πυρά και βόμβες με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν χάσει τις ζωή τους και χιλιάδες να τραυματίζονται καθημερινά.

Στους Ρώσους στρατιώτες που επιτίθενται στην Ουκρανία απευθύνθηκε με νέο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Μιλώντας μέσα από το γραφείο του στο Κίεβο τους ζήτησε να παραδοθούν λέγοντάς τους ότι έτσι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν. 

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε αρχικά στους Ουκρανούς στα ουκρανικά και είπε ότι η νίκη πλησιάζει

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε αρχικά στους Ουκρανούς στα ουκρανικά και είπε ότι η νίκη πλησιάζει. «Ο εχθρός δεν περίμενε την ισχυρή αντίσταση. Οι Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα σε αυτόν τον πόλεμο», είπε.

Στη συνέχεια μιλώντας στα ρωσικά, απευθύνθηκε στους Ρώσους στρατιώτες.

«Παραδοθείτε για να σώσετε τις ζωές σας» – Ζελένσκι προς Ρώσους στρατιώτες

«Ρώσοι στρατιώτες ακούστε με προσεκτικά. Ρώσοι αξιωματικοί. Όλα αυτά τα γνωρίζετε ήδη. Δε θα πάρετε τίποτα από την Ουκρανία, θα αφαιρέσετε μόνο ζωές. Θα αφαιρεθούν όμως και οι ζωές σας. Αλλά γιατί να πεθάνετε; Γιατί; Ξέρω ότι θέλετε να ζήσετε», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους Ρώσους στρατιώτες, καλώντας τους να παραδοθούν για να σώσουν τις ζωές τους

Είπε επίσης ότι θέλει να τους δώσει μια ευκαιρία για να επιβιώσουν, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να παραδοθούν στα ουκρανικά στρατεύματα. 

«Θα τους φερθούμε αξιοπρεπώς, σαν άνθρωποι. Με τρόπο με τον οποίο δε σου φέρθηκε ποτέ ο στρατός σου. Κάνε την επιλογή σου», τόνισε.

«Παραδοθείτε για να σώσετε τις ζωές σας» – Ζελένσκι προς Ρώσους στρατιώτες

Στη συνέχεια ευχαρίστησε εκείνους τους Ρώσους «που δεν σταματούν να λένε την αλήθεια», όπως είπε. Ως παράδειγμα, έφερε μια γυναίκα που διέκοψε το κεντρικό βραδινό πρόγραμμα ειδήσεων με μια αφίσα διαμαρτυρίας και δυνατές κραυγές στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε τέλος ότι οι υπεύθυνοι για την πολεμική επίθεση στη χώρα του θα πρέπει να λογοδοτήσουν χωρίς επιείκεια. «Ο ρωσικός στρατός είναι σίγουρα υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου, για μια σκόπιμη ανθρωπιστική καταστροφή στις ουκρανικές πόλεις», είπε.

Προτεινόμενα