Παραλίγο «νέα Τέμπη» στις Αχαρνές – Οι φωνές στον ασύρματο και πώς αποφεύχθηκε η σύγκρουση

Σε μία σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε σήμερα (06/03) η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» καθώς αναφέρει ότι παραμονές Χριστουγέννων αποφεύχθηκε νέα σιδηροδρομική τραγωδία με σύγκρουση τρένων, την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περιστατικό συνέβη στις 23 Δεκεμβρίου του 2023 και συγκεκριμένα στις 12:19, στον σταθμό του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών.

Όπως αποδεικνύεται από όσα έχουν καταγραφεί, λίγο έλειψε να έχουμε «νέα Τέμπη», γεγονός που δείχνει ότι η ασφαλής λειτουργία των σιδηροδρομικών μετακινήσεων, παραμένει αμφίβολη.

Πώς αποφεύχθηκε η σύγκρουση
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το περιστατικό αφορά στην παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε σύγκρουση δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες της Hellenic Train.

Συγκεκριμένα επρόκειτο για τις αμαξοστοιχίες 1313, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο-Πειραιάς και 51 («Ασημένιο Βέλος»), η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των εργαζομένων του ΣΚΑ, η αμαξοστοιχία 1313 παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη και λίγο έλειψε να πέσει πάνω στην αμαξοστοιχία 51, με τη σύγκρουση να αποφεύγεται κυριολεκτικά τελευταία στιγμή.

Αυτό έγινε χάρη στην ετοιμότητα του υπευθύνου της τηλεδιοίκησης του ΣΚΑ, ο οποίος κυριολεκτικά ούρλιαζε στον ασύρματο, καλώντας τον μηχανοδηγό της 1313 αμαξοστοιχίας να σταματήσει, κάτι που ευτυχώς συνέβη, προτού οι δύο αμαξοστοιχίες συγκρουστούν μετωπικά στη γραμμή 102.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται μάλιστα ότι εκείνη την ώρα στην καμπίνα μηχανοδήγησης επέβαινε παρατύπως και μαθητευόμενος μηχανοδηγός, δεδομένου ότι ο κανονικός μηχανοδηγός δεν έχει την ιδιότητα του εκπαιδευτή.

Ο μηχανοδηγός ισχυρίστηκε ότι έγινε «υπέρβαση σήματος», δηλαδή δεν ακινητοποιήθηκε εγκαίρως το τρένο στο ερυθρό φωτόσημο, λόγω ολίσθησης των γραμμών-τροχών.

Eν αναμονή των πορισμάτων
Ο ΟΣΕ ως διαχειριστής της υποδομής, προχώρησε αμέσως στην καταγραφή του σοβαρού συμβάντος, ενώ από την πλευρά της Hellenic Train επιχειρήθηκε αρχικά η υποβάθμισή του, με τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας να υποστηρίζουν κι αυτοί από την πλευρά τους ότι για το περιστατικό δεν ευθύνεται ο μηχανοδηγός, αλλά η ολισθηρότητα των γραμμών.

Η εταιρεία δεν προέβη σε άλλη επίσημη εκτίμηση ή ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος δήλωσε το περιστατικό, λόγω της σοβαρότητάς του, στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, ενώ προκειμένου να συντάξει το δικό του πόρισμα, ζήτησε από την Hellenic Train την ταινία του ταχογράφου για να φανεί αν υπήρξε ολίσθηση στις ράγες. Η παράδοση δεν έχει γίνει ακόμα.

Η ΡΑΣ ζητεί την πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να της παραδώσουν τα πορίσματά τους.

Related posts

Προεδρικό Μέγαρο: Οι εμφανίσεις στη δεξίωση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας – Φωτογραφίες

Επίδομα παιδιού: Κόβεται «μαχαίρι» σε χιλιάδες οικογένειες – Μεγάλες αλλαγές στην κατανομή του

Μεγάλη φωτιά τώρα: Εκκενώνονται χωριά – Πυροσβέστες φεύγουν αεροπορικώς από Αθήνα για να συνδράμουν στη μάχη