Πελόζι για Κυριάκο Μητσοτάκη: «Συγκλονιστική ομιλία» –Ο εκνευρισμός για Τουρκία και η ικανοποίηση στην Αθήνα

by Τόνια Τζαφέρη
Πελόζι για Κυριάκο Μητσοτάκη: «Συγκλονιστική ομιλία» –Ο εκνευρισμός για Τουρκία και η ικανοποίηση στην Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κέρδισε τις εντυπώσεις στις ΗΠΑ

Εξαιρετικά καλά πήγε η συνάντηση και ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, όπου και εντυπωσίασε κερδίζοντας το χειροκρότημα και τον σεβασμό στο αμερικανικό κοινοβούλιο.

Με τα πλέον κολακευτικά λόγια μίλησε για τον Έλληνα πρωθυπουργό η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Πελόζι για Κυριάκο Μητσοτάκη: «Συγκλονιστική ομιλία» –Ο εκνευρισμός για Τουρκία και η ικανοποίηση στην Αθήνα

Η κ. Πελόζι χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού ως την πιο συγκλονιστική που έχει ακούσει στο Κογκρέσο, με την ίδια να σπεύδει και να συγχαίρει τον κ. Μητσοτάκη για τα πολλαπλά μηνύματα που εξέπεμψε, επισημαίνοντας με νόημα πως μια τέτοια ομιλία θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βατσλαβ Χάβελ το 1990, επίσης στο Κογκρέσο και η οποία είχε διακοπεί 23 φορές από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Εντυπωσιασμένη η Πελόζι από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης δεν παρέλειψε να αναφερθεί λεπτομερώς στους παράνομους χάρτες που παρουσιάζει η Τουρκία με την περίφημη «γαλάζια πατρίδα», η οποία αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία γειτονικών της κρατών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την αναφορά του κ. Μητοστάκη η κυρία Πελόζι εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένη για τις πρακτικές της Τουρκίας, κάτι μάλιστα που το εξέφρασε με εμφανή ένταση στον Αμερικανό πρόεδρο. Είναι χαρακτηριστικό δε, το γεγονός πως η Νάνσι Πελόζι είχε πολύ πιο έντονη αντίδραση από τον ίδιο τον Τζο Μπαίντεν.

Επίσης εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέστησε την προσοχή της γερουσίας στο κομμάτι των εξοπλιστικών και σε ποιους εγκρίνουν την πώληση όπλων, με την Νάνσι Πελόζι να συντάσσεται και πάλι στο πλευρό της Ελλάδας, κάτι που αποδεικνύει ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία δεν θα πάρει εύκολα την έγκριση του κογκρέσου.

Τι ειπώθηκε στις συνομιλίες του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ενθουσιασμός και απόλυτη ικανοποίηση για την εξέλιξη του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Όπως επισημαίνεται, με την επίσκεψη αυτή επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης.

Άλλωστε, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Πελόζι για Κυριάκο Μητσοτάκη: «Συγκλονιστική ομιλία» –Ο εκνευρισμός για Τουρκία και η ικανοποίηση στην Αθήνα

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis delivers remarks to a joint session of Congress, Tuesday, May 17, 2022, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Παράλληλα, Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές, με τη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια να δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της Κυβέρνησης.

«Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα», αναφέρουν με νόημα πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γνωρίζω απόλυτα τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Αποτελούν μια υπενθύμιση των κοινών μας αξιών και των “πιστεύω” στην ελευθερία και τη Δημοκρατία», τόνισε.

«Είμαι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθύνομαι σε αυτή την κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «Οποιοδήποτε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα».

«Έχω έρθει εδώ ενώπιον σας για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες. Είναι σκληρό για εμάς να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 25 αιώνες… Καμία κοινωνία πριν από τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει ότι η τάξη και η κοινωνία είναι συμβατές», ανέφερε.

«Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας των ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος. Μας δείξατε ότι η Ελευθέρια είναι ένα α