Περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά στην κάμερα: Εξοργισμένος επιβάτης άφησε το self test σε δημοσιογράφο

Λιμάνι Πειραιά: Εξοργισμένος επιβάτης άφησε το self test σε δημοσιογράφο

Λιμάνι Πειραιά: Είναι φυσικό και επόμενο να βλέπουμε περιστατικά περίεργα και πρωτόγνωρα. Μιας και τα νέα μέτρα φέρνουν αντιδράσεις και δυσαρέσκεια. Είναι όμως για το συλλογικό καλό και την προστασία από την νόσο covid.

 Τα νέα μέτρα ωστόσο για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά φαίνεται πως δεν έγιναν αντιληπτά από όλους. Με αποτέλεσμα ένα απίθανο περιστατικό το πρωί της Τρίτης (06.07) στο λιμάνι του Πειραιά.

Από τη Δευτέρα (05.07) έχουν αλλάξει οι κανόνες για το πώς μπορεί κανείς να ταξιδέψει προς τα ελληνικά νησιά. Οι πλήρως εμβολιασμένοι, έχοντας παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση. Και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι περισσότερο παρά να επιδείξουν τα σχετικά έγγραφα.

Όσοι, όμως, δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν είτε PCR ή Rapid Test, 72 ή 48 ωρών αντίστοιχα. Για να μπορέσουν να ταξιδέψουν. Αρκετοί θεώρησαν πως θα ήταν αρκετό και το self test για να μπορέσουν να μπουν στο πλοίο, όμως, αυτό δεν γίνεται αποδεκτό.

Ένα τέτοιο περιστατικό έγινε το πρωί της Τρίτης (06.07) στο λιμάνι του Πειραιά, όπως κατέγραψε ο δημοσιογράφος Λάζος Μαντικός που βρισκόταν στην πύλη Ε7. Ένας επιβάτης έφτασε με το self test στα χέρια ώστε να το πραγματοποιήσει μπροστά στους αρμόδιους που κάνουν τον έλεγχο. Να έβγαινε αρνητικό να το έβλεπαν και να τον άφηναν να ταξιδέψει. Κάτι τέτοιο δεν του το επέτρεψαν και φεύγοντας το έκανε «δώρο» στον ρεπόρτερ καθώς δεν τον άφησαν να ταξιδέψει!

Οδηγίες για την επιβίβαση σε πλοία του λιμανιού του Πειραιά και όλης της χώρας

Από τη Δευτέρα 05 Ιουλίου 2021, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία. Καθώς και στα θαλάσσια ταξί επιτρέπεται η επιβίβαση σε όσους:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19. Δείχνοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR. Εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR. Και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.

Ακόμη μπορούν να δείξουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο. Και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως δώδεκα (12) ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009). Ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Για το λιμάνι του Πειραιά και της χώρας ισχύουν οι παρακάτω εξαιρέσεις:

Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),

Όσοι μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας. Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας. Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια. Πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας. Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Οι ανήλικοι από δώδεκα (12) έως δεκαεπτά (17) ετών. Οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και self-test. Είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο. Ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Related posts

Δεν το ξέρουν ούτε… οι λογιστές: Το άγνωστο επίδομα των 509 ευρώ που το παίρνεις για 9 συνεχόμενους μήνες

«Συναγερμός» για πασίγνωστα εμφιαλωμένα νερά: Νέο σκάνδαλο, είναι επικίνδυνα για την υγεία

Ασταμάτητη η Μαρία Καρυστιανού: Έστειλε επιστολή στον Μητσοτάκη και ζητάει αυτό