Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας μετά από σκληρή μάχη

Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας μετά από σκληρή μάχη

Δημήτρης Τσοβόλας: Άφησε την τελευταία του πνοή μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Το μεσημέρι της Παρασκευής στις 25 Φεβρουαρίου του 2022, άφησε την τελευταία του πνοή, ύστερα από τη μάχη του με τον καρκίνο, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας . Ο πρώην υπουργός τις τελευταίες μέρες βρισκόταν διασωληνωμένος με την κατάσταση του να είναι κρίσιμη.

Παρά το γεγονός ότι έδινε μάχη με τον καρκίνο και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, ο ίδιος παρέμενε μάχιμος και ενεργός στις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς της Άρτας. Προερχόταν από πολύ φτωχή οικογένεια η οποία μάλιστα στα μετεμφυλιακά χρόνια αντιμετώπισε διώξεις λόγω της συμμετοχής της στην Εθνική Αντίσταση και στο ΕΑΜ επί Κατοχής. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας μετά από σκληρή μάχη

Ο γάμος του Δημήτρη Τσοβόλα

Ο ίδιος είχε παντρευτεί την Κατερίνα Γιώτη και είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε εύκολα το 1981 και ξανά το 1985. Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989.

Ήταν ο πιο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης και μέχρι σήμερα το όνομά του περιβάλλεται με νοσταλγία λόγω των φιλολαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε. Ο Τσοβόλας μπόρεσε να κάνει πολιτική παροχών μόνο μετά από το 1987, όταν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, που από το 1985 είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας.

Προτεινόμενα