Πιο όμορφη από ποτέ: Έτσι θα είναι η νέα Πλατεία Συντάγματος και το κέντρο της Αθήνας

Κέντρο της Αθήνας: Έτσι θα είναι η νέα Πλατεία Συντάγματος

Κέντρο της Αθήνας: Πως θα είναι η νέα ιστορική Πλατεία Συντάγματος;

Κέντρο της Αθήνας: Μία νέα ανανεωμένη πλατεία, αναμένεται να στολίσει την κάτω πλευρά του Συντάγματος. Δεν θα θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα που γνωρίζαμε. Το κέντρο της πρωτεύουσας σύντομα θα αλλάξει μορφή. Σε χθεσινή του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε κατά πλειοψηφία αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση της κάτω πλευράς της ιστορικής κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας της χώρας.

Οι υπάρχουσες πιλοτικές παρεμβάσεις στην κάτω πλευρά της, θα δώσουν πλέον τη θέση τους στα οριστικά και μόνιμα έργα, τα οποία προβλέπουν. Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Φιλελλήνων. Νέα «αναζωογονημένη» πρόσοψη του πεζόδρομου της Ερμού και πλούσια φύτευση μεγάλων, ψηλών δέντρων και πράσινου.

Κέντρο της Αθήνας: Έτσι θα είναι η νέα Πλατεία Συντάγματος

Αθήνα: Η ριζική αλλαγή του κέντρου της

Σύμφωνα με την μελέτη δημιουργούνται περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα νέου ζωτικού δημοσίου χώρου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός νέου δημόσιου χώρου στην καρδιά της πόλης. Εκεί, θα φυτευτούν 28 νέα μεγάλα δέντρα. Στόχος είναι η συνεισφορά στο μικροκλίμα της πλατείας, η σκίαση, η ελκυστικότητά της νέας πλατείας και η φιλικότητα προς τους επισκέπτες.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν δύο διαμήκης πέργκολες. Θα προσφέρουν πρόσθετη σκίαση, αλλά κυρίως θα οργανώσουν αστικά ενοποιητικά τον χώρο και κατ’ επέκταση τον εξοπλισμό και τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων, σε οριοθετημένες θέσεις. Το έργο στηρίζεται στη μελέτη που είχε εκπονήσει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ομάδα αρχιτεκτόνων υπό τον διάσημο Έλληνα καθηγητή Δημήτρη Μανίκα. Η ομάδα είχε κερδίσει το διαγωνισμό για την πλατεία Συντάγματος. Η μελέτη επικαιροποιήθηκε τώρα από τον κ. Μανίκα σε συνεργασία με την ομάδα μελέτης και τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Κέντρο της Αθήνας: Έτσι θα είναι η νέα Πλατεία Συντάγματος

Κέντρο της Αθήνας: Η αλλαγή της Πλατείας Συντάγματος

Στο στόχο της Δημοτικής του Αρχής για μια νέα Αθήνα, προσβάσιμη, σύγχρονη και λειτουργική αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης.

«Σήμερα η Αθήνα, έχει τρεις μεγάλους στόχους. Την απελευθέρωση – ανακατανομή δημόσιου χώρου, τη βιώσιμη κινητικότητα και τη διατήρηση των χρήσεων γης, δηλαδή του DNA της».

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε αναφορά στα έργα που έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί σ΄ όλες τις γειτονιές του δήμου. Συγκεκριμένα στις αναπλάσεις της πλατείας Ομονοίας, της πλατείας Θεάτρου, τις παρεμβάσεις στο ιστορικό τρίγωνο, για τα μεγαλύτερα, τις τελευταίες δεκαετίες, προγράμματα ασφαλτοστρώσεων, ανακατασκευών πεζοδρομίων κ.α., που πραγματοποιούνται. Απαντώντας στις επικρίσεις για έλλειψη διαβούλευσης, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε:

«Κανένα έργο δεν έχει συζητηθεί τόσο πολύ, όσο οι παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου».

Κέντρο της Αθήνας: Έτσι θα είναι η νέα Πλατεία Συντάγματος

Κέντρο της Αθήνας: Έτσι θα είναι η νέα Πλατεία Συντάγματος

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα