Ποσά κρούσματα σήμερα 21/11: Οριστική απόφαση για παράταση του lockdown – Φόβος για νέα τραγικά ρεκόρ

by Αντώνης Βαλμάς

Ποσά κρούσματα σήμερα 21/11: Παράταση του καθολικού lockdown – Τρόμος για καινούργια αρνητικά ρεκόρ

Ποσά κρούσματα σήμερα 21/11: Είναι δεδομένη πλέον η παράταση για το καθολικό lockdown που έχει μπει η Ελλάδα. Μπορεί να έχει σημειωθεί μια μικρή πτώση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων. Στην πραγματικότητα όμως, η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει. Την ίδια στιγμή οι αριθμοί των  διασωληνωμένων παραμένουν σταθερά υψηλά. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει ότι για το άνοιγμα της χώρας θα χρειαστεί ένας αριθμός 500 ημερησίων κρουσμάτων και για την άρση των μέτρων.

Παράλληλα, στην μάχη έχουν ριχτεί γιατροί και νοσηλευτές για να παραμείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη μάχη δίνεται στην βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη όπου τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ δέχονται ασφυκτική πίεση. Ο υπουργός, Υγείας δήλωσε πως την δεδομένη χρονική στιγμή οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική έχουν πληρότητα σε ποσοστό κάτω του 75%.

Στη Θεσσαλονίκη είναι γεμάτες σε ποσοστό 95%. Οι ασθενείς που έχουν χρειαστεί να νοσηλευτούν αυτή την στιγμή με κορονοϊό υπολογίζονται στους 4.090. Οι 545 ασθενείς βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Να τονιστεί πως την Παρασκευή (21/11) καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 72 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Σχετικά με τις ΜΕΘ οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η πληρότητα στις ΜΕΘ σε όλη την χώρα, βρίσκεται σε ποσοστό 85%. Οι ΜΕΘ – Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, είναι σήμερα 218. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και των Νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές. Η πληρότητα αγγίζει το 96%. Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι διαθεσιμότητα των ΜΕΘ – Covid είναι 218, εκ των οποίων οι 45 είναι κενές, με την πληρότητα αγγίζει το 79,5%.

Ποσά κρούσματα σήμερα 21/11: Απόφαση για παράταση του lockdown

Ποσά κρούσματα σήμερα 21/11: Αποφάσεις για άρση lockdown

Αναφορικά με την πιθανότητα άρσης του lockdown την 1η Δεκέμβρη, ο Βασίλης Κικίλιας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας, ότι «μάλλον θα χρειαστούμε λίγο παραπάνω χρόνο. Τις εισηγήσεις τις κάνουν οι ειδικοί, τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση». Ο υπουργός εξέφρασε και την ελπίδα, σύντομα να παραλάβουμε εμβόλια και όχι εμβόλιο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο αποφάσεις για την παράταση του καθολικού lockdown ή μη, θα παρθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η θέληση η αγορά να ανοίξει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Με κύριο μέλημα η τόνωση της οικονομίας. Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο, με την εστίαση να ακολουθεί σε δεύτερο χρόνο.

«Η ανταπόκριση στα μέτρα δεν έχει αποδώσει ακόμη σε σχέση με τη μείωση των κρουσμάτων. Οπότε θα είναι εύλογο να αξιολογήσουμε εκ νέου τα δεδομένα όταν έλθει η ώρα» επεσήμανε χαρακτηριστικά από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφορικά με το άνοιγμα της χώρας εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

«Είναι δύσκολο να ανοίξουμε το σύνολο της αγοράς και της κοινωνίας από την 30η Νοεμβρίου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε με πολύ μεγάλη έμφαση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θυσία στη δημόσια υγεία», είπε στη συνέχεια και συνέχισε:

Η απόφαση θα εξαρτηθεί από το πόσο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα σημειώσει πτώση.

«Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι η οικονομία ενόψει και των Χριστουγέννων θα πρέπει με κάποιο τρόπο να είναι ανοιχτή. H προδιάθεσή μας είναι, με τους αναγκαίους όρους, με περιορισμούς, με προφυλάξεις, με όλα τα μέτρα που θα συστήσουν οι επιδημιολόγοι, να ανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ίσως πιο κοντά προς την περίοδο των Χριστουγέννων παρά άμεσα. Έχω τη μικρή αισιοδοξία ότι από την επόμενη εβδομάδα ακούγοντας και τους επιστήμονες θα έχουμε μια ύφεση στο επιδημιολογικό φαινόμενο. Που θα επιτρέψει συν τω χρόνω να μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά για την κοινωνία και την αγορά, τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν».

Στο θέμα της άρσης του απαγορευτικού αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα πάρει την απόφαση με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία της επόμενης εβδομάδας. «Σταδιακά και προσεκτικά με απόλυτο σεβασμό στην κατάσταση που επικρατεί θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή άρση του lockdown», πρόσθεσε.

«Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση, αλλά αυτό θα αξιολογηθεί με τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Να μην κάνουμε καμία έκπτωση στην προσπάθεια που κάνουμε. Ας περιμένουμε την εξέλιξη των δεδομένων για να έχουμε πιο σίγουρες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις μας», τόνισε.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα