«Πρέπει να μετακομίσουν, έχει βρεθεί χώρος»: Ο Ευθύμιος Λέκκας είπε αυτό που φοβόμασταν όλοι για την κακοκαιρία

by Newsroom i-diakopes.gr
«Πρέπει να μετακομίσουν, έχει βρεθεί χώρος»: Ο Ευθύμιος Λέκκας είπε αυτό που φοβόμασταν όλοι για την κακοκαιρία

Για την μελέτη και το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες που κατέστρεψαν αρκετά χωριά, μίλησε ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Δείτε τι σκέφτεται

Αναφορικά με το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, ο κ.Λέκκας σημείωσε μιλώντας στο MEGA, «δεν είμαι ο υπεύθυνος σύστασης των επιτροπών αλλά ως Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών έχω κάνει προτάσεις έτσι ώστε να μπορέσουν οι οικισμοί να είναι πιο ασφαλείς και πιο ανθεκτικοί στην επόμενη κακοκαιρία. Σε ορισμένους οικισμούς χρειάζεται η μεταφορά ολόκληρης της οικιστικής μονάδας, όπως συναντούμε στην Μεταμόρφωση, συνεπώς δεν υπάρχει θέμα παραμονής του πληθυσμού σε μία περιοχή που πλημμυρίζει συνέχεια. Καλό θα είναι αυτή η περιοχή να μεταφερθεί σε ένα κοντινό μέρος που δεν θα διατρέχει υψηλό πλημμυρικού κίνδυνο αλλά κα άλλους κινδύνους. Προϋποθέτει κοινωνική συναίνεση η μεταφορά της περιοχής και του πληθυσμού.

«Πρέπει να μετακομίσουν, έχει βρεθεί χώρος»: Ο Ευθύμιος Λέκκας είπε αυτό που φοβόμασταν όλοι για την κακοκαιρία

Για την άποψη των κατοίκων, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως, «έχω μιλήσει πολλές φορές με κατοίκους. Έχει βρεθεί ο χώρος για τη μεταφορά, αλλά πρέπει να ελεγχθεί γεωλογικά. Οι κάτοικοι συμφωνούν να πάνε στις συγκεκριμένες περιοχές και δίνουμε και έτσι μία ανθεκτικότητα στην περιοχή. Είναι περίπου 3 χλμ. από τη Μεταμόρφωση. Υπάρχει ένα θέμα. Με βάση τον νόμο, αυτές οι περιοχές που εγκαταλείπονται, οι κάτοικοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σπίτια τους. Ωστόσο το σπίτι σημαίνει χωράφι και εργασία».

Για την μετακίνηση ορισμένων χωριών ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως, «έχουμε προτείνει, για παράδειγμα στη Φαρκαδόνα, να πάει ο κόσμος σε περιοχές που είναι ασφαλείς και δεν πλημμυρίζουν. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην Αργιθέα και στο Πήλιο καθώς και σε ορεινή Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπου εκεί έχουν γίνει κατολισθήσεις και εκεί πρέπει να γίνει η ίδια διαδικασία· δηλαδή ορισμένες γειτονιές μέσα από τα χωριά να αλλάξουν θέση».

Προτεινόμενα