Προειδοποιήσεις από την Γερμανία στην Τουρκία: “Δεν ανεχόμαστε να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας”

by Τόνια Τζαφέρη

Γερμανία: Στηρίζει την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα τελευταία γεγονότα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, με όλο και περισσότερες χωρίς να παίρνουν το μέρος της Ελλάδας.

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι από τη Γερμανία δεν θα γίνεται ανεκτό να αμφισβητείται η κυριαρχία της Ελλάδας έστειλε το μεσημέρι της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του Γερμανού Καγκελάριου ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Προειδοποιήσεις από την Γερμανία στην Τουρκία: “Δεν ανεχόμαστε να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας”

Σε μια εμφανή αλλαγή στάσης σε σχέση με αυτή που είχε καταγραφεί πριν από μερικές ημέρες, το Βερολίνο, όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ, διεμήνυσε ότι «πρέπει να αποφεύγονται οι προβοκάτσιες, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας» προσθέτοντας ότι «είναι λάθος οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά».

Εμφανής η αλλαγή της στάσης της Γερμανίας μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Σολτς την Τρίτη

Ερωτηθείς τι απάντησε ο Όλαφ Σολτς στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος του παρουσίασε και με στοιχεία την τουρκική προκλητικότητα που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ο εκπρόσωπος του Γερμανού Καγκελάριου απάντησε ότι «πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ» προσθέτοντας ότι «τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου».

Ο εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς έκλεισε μάλιστα την απάντησή του με ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το Βερολίνο προς την Άγκυρα: «Δεν γίνεται ανεκτό να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας».

Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργόςενημέρωσε τον Καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα (παραβιάσεις, υπερπτήσεις) και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προειδοποιήσεις από την Γερμανία στην Τουρκία: “Δεν ανεχόμαστε να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάσε, μάλιστα, στον Γερμανό καγκελάριο, όπως είχε κάνει και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον χάρτη με την ανιστόρητη «Γαλάζια Πατρίδα» που επικαλείται συχνά-πυκνά η Τουρκία στην προκλητική ρητορική της.

Οι δηλώσεις από τον καγκελάριο της Γερμανίας

Υπενθυμίζεται ότι δημόσια υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας εμφανίστηκε την Τρίτη, μετά την ενημέρωση που έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις στους 26 της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος αναφέρε χαρακτηριστικά:

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

Τι συμφωνήθηκε για τα τεθωρακισμένα μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας

Μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αντικατάσταση οπλισμού που η Ελλάδα σκοπεύει να παραχωρήσει στην Ουκρανία. Ειδικότερα δήλωσε η Γερμανία θα παραδώσει οχήματα μάχης πεζικού (IFV) στην Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση στην Αθήνα να μπορέσει να παραδώσει όπλα σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία,

«Θα παράσχουμε στην Ελλάδα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού», ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Προειδοποιήσεις από την Γερμανία στην Τουρκία: “Δεν ανεχόμαστε να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας”

Ακολούθησε ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με την οποία συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν