Ρίγη συγκίνησης στη Καλαμπάκα: Ο φόρος τιμής στις αδικοκοχαμένες δίδυμες Θώμη και Χρύσα και την ξαδέρφη τους – Η κραυγή «Αθάνατες»

Καλαμπάκα: Η συγκινητική κίνηση για τα τρία νεαρά κορίτσια που χάθηκαν στα Τέμπη

Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από την φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη ενώ στο χωριό Καστράκι της Καλαμπάκας, ο πόνος είναι αβάσταχτος για τον θάνατο των τριών κοριτσιών στη τραγωδία.

Τα παιχνίδια της μοίρας είναι τραγικά καθώς ο μπαμπάς των δίδυμων φοιτητριών ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας και αναζητούσε εναγωνίως τις κόρες και την ανιψιά του. Δυστυχώς τα χειρότερα νέα και οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι τα 3 νεαρά κορίτσια πέταξαν για τη γειτονιά των αγγέλων και έφυγαν τόσο πρόωρα από τη ζωή. Στα χείλη όλων ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ …

Και φέτος, τηρήθηκε το εντυπωσιακό έθιμο του Αη Γιώργη του Μαντηλά στο χωριό Καστράκι, στα Μετέωρα όπως διαβάζουμε στο trikalaola.gr.

Ωστόσο, αυτή τη φορά οι «μαντηλάδες» – οι αναρριχητές που μετέφεραν τα μαντήλια στον ιερό βράχο των Μετεώρων, στην ερειπωμένη σκήτη – δεν χόρεψαν και δεν τραγούδησαν στο τέλος, όπως συνηθίζεται. Αντίθετα, αγκαλιασμένοι αναφώνησαν από ψηλά τα ονόματα των τριών κοριτσιών που χάθηκαν στο τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, της Αναστασίας, της Χρύσας και της Θώμης.

Το έθιμο στο Καστράκι της Καλαμπάκας που φέτος έγινε φόρος τιμής για τις 3 ξαδέλφες

Κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου αναβιώνει στο Καστράκι Καλαμπάκας το έθιμο των μαντηλιών, με επίκεντρο το εξωκλήσι του Αη Γιώργη του Μαντηλά.

Εκεί κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στο νεότερο εξωκλήσι του αγίου που βρίσκεται στα ριζά του βράχου, στο ερειπωμένο ομώνυμο μοναστήρι, νέοι ζωσμένοι με εκατοντάδες μαντήλια – τάματα πιστών, σκαρφαλώνουν στο απότομο βράχο με τη βοήθεια σχοινιών.

Σκοπός τους να κρεμάσουν τα καινούργια μαντήλια – τάματα και να πάρουν τα περσινά, τα οποία κατεβαίνοντας τα μοιράζουν ως φυλαχτό στους προσκυνητές που παρακολουθούν με δέος την ανάβαση καθώς είναι μια προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.

Το έθιμο των μαντηλιών φέρεται να ανάγεται στην εποχή της τουρκοκρατίας, όταν, όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, μια Τουρκάλα προσευχήθηκε στον Άγιο να κάνει καλά τον άνδρα της, ο οποίος ενώ έκοβε ξύλα κάτω από το μοναστήρι του Αγίου , έπεσε λιπόθυμος. Ο άνδρας σηκώθηκε εντελώς καλά και η Τουρκάλα για να ευχαριστήσει τον Άγιο πρόσφερε το μαντήλι της. Από τότε η μονή ονομάστηκε Άγιος Γεώργιος Μαντηλάς.

Related posts

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα πριν την αναχώρηση του Blue Star Naxos από το λιμάνι του Πειραιά

Πανıκός στον αέρα – Αναγκαστıκή προσγείωση αεροπλάνου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σεισμός στην Κρήτη – Κοντά στο Ηράκλειο το επίκεντρο