Σάμος τσουνάμι: Ήταν το μεγαλύτερο εδώ και 65 χρόνια στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ

Σάμος τσουνάμι: Το ύψος του τσουνάμι που έπληξε τη Σάμο έφτασε τα 3,35 μέτρα

Σάμος τσουνάμι: Έρευνα σχετικά με το τσουνάμι που προέκυψε στη Σάμο λόγω του σεισμού πραγματοποίησε το ΕΚΠΑ. Ήταν 30 Οκτωβρίου 2020 όταν εξαιτίας ενός μεγάλου σεισμού στο νησί της Σάμου, επακολούθησε ένα τσουνάμι. Σύμφωνα με την έρευνα, πρόκειται για το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων 65 χρόνων στην Ελλάδα.

Στην έρευνα συμμετείχαν ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και συνεργάτες του από τον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για τους Μ. Γώγου, Σ. Μαυρουλής και Ι. Τριανταφύλλου. Καθώς και για τον Δρ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο, επιστημονικό συνεργάτη της ΕΕ και της UNESCO. Αλλά και ο Μ. Θράβαλος, φοιτητής Φυσικής.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα το τσουνάμι έφτασε σε ύψος τα 3,35 μέτρα στον οικισμό του Αγίου Νικολάου που απέχει 5 χλμ. από το Καρλόβασι. Μέσα στο Καρλόβασι, το τσουνάμι έφτασε σε ύψος τα 1,80 μέτρα, ενώ το παλιρροϊκό κύμα στη χώρα της Σάμου έφτασε τα 2 μέτρα.

Σάμος τσουνάμι: Ήταν το μεγαλύτερο στην Ελλάδα εδώ και 65 χρόνια

Εξαιτίας του τσουνάμι, το νησί της Σάμου ανυψώθηκε κατά 15-25 εκατοστά γεγονός που το προφύλαξε από μεγαλύτερες καταστροφές

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η ζημιές που προκλήθηκαν θα μπορούσαν να ήταν μεγαλύτερες. Δεν ήταν τόσο μεγάλες, καθώς το νησί της Σάμου ανυψώθηκε κατά 15-25 εκατοστά από το Βορρά προς το Νότο, γεγονός που το προστάτεψε από περαιτέρω καταστροφές.

Όσο για το δεύτερο τσουνάμι, αυτό ήταν ισχυρότερο από το πρώτο και σημειώθηκε περίπου μισή ώρα μετά το σεισμό. Προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε επιχειρήσεις και σπίτια στην παραλιακή λεωφόρο.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν