«Σπέρνει» τον τρόμο στις ελληνικές θάλασσες: Εμφανίστηκε ο «εισβολέας» που απειλεί ψάρια και ανθρώπους

by Newsroom i-diakopes.gr
«Σπέρνει» τον τρόμο στις ελληνικές θάλασσες: Εμφανίστηκε ο «εισβολέας» που απειλεί ψάρια και ανθρώπους

Συναγερμός έχει σημάνει τις ελληνικές θάλασσες, εξαιτίας της εμφάνισης λαγοκέφαλων, οι οποίοι επιτίθενται σε λουόμενους και ψάρια και προκαλούν πανικό.

Οι λαγοκέφαλοι, ένα είδος ψαριού που έχει εισβάλει στο Κρητικό Πέλαγος, έχουν γίνει ο εφιάλτης των λουόμενων και των ψαράδων στην Κρήτη αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ένα νέο βίντεο που τραβήχτηκε σε παραλία της Κρήτης, δείχνει ένα κοπάδι από λαγοκέφαλους να μη φοβάται να βγει έξω, μετά από πέτρες που πέταξαν στη θάλασσα λουόμενοι.

Δυστυχώς, οι λαγοκέφαλοι πολλαπλασιάζονται και δείχνουν να μη φοβούνται από την ανθρώπινη παρουσία.

«Σπέρνει» τον τρόμο στις ελληνικές θάλασσες: Εμφανίστηκε ο «εισβολέας» που απειλεί ψάρια και ανθρώπους

Οι επιθέσεις των λαγοκέφαλων σε λουόμενους έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων του νομού Ηρακλείου, Γιάννης Ανδρουλάκης, υπογραμμίζει ότι τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα.

«Έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τα λαγόψαρα. Και αυτό το οποίο ήδη έχουμε πει στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για τα λαγόψαρα, διότι είναι επιθετικά και μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και σε ρηχά νερά,» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ένα από τα πιο σοκαριστικά περιστατικά συνέβη στη Σητεία, όπου ένα παιδάκι δέχτηκε επίθεση από λαγοκέφαλο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κάλυμνο, με συνολικά 6-8 γνωστά ατυχήματα.

«Και αυτά είναι τα γνωστά περιστατικά. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα, αλλά δεν δημοσιοποιούνται για να μην υπάρξει ζημιά στον τουρισμό,» προσθέτει ο κ. Ανδρουλάκης.

Οι εκκλήσεις των ψαράδων
Οι ψαράδες της Κρήτης είναι σε απόγνωση, καθώς οι λαγοκέφαλοι έχουν καταστρέψει τα εργαλεία τους και έχουν μειώσει σημαντικά τα αλιεύματά τους. Καλούν το κράτος και την Περιφέρεια Κρήτης να δράσουν άμεσα.

«Ο λαγοκέφαλος έχει καταστρέψει κυριολεκτικά τους ψαράδες και το θαλάσσιο περιβάλλον. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή,» τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Γιώργος Τσερπές, διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα των λαγοκέφαλων. «Έχουν δημοσιοποιηθεί επιθέσεις σε ανθρώπους που έχουν καταλήξει ακόμη και σε ακρωτηριασμούς. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να επιτεθεί αν δει κάτι να γυαλίζει ή να κινείται,» προειδοποιεί. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι ο λαγοκέφαλος δεν τρώγεται και ότι πρέπει να γίνουν ανακοινώσεις για να ενημερωθεί το κοινό και οι ερασιτέχνες ψαράδες.

Προτεινόμενα