Συγκίνηση και δάκρυα στα Βίλια: Οι Πολωνοί έμειναν και έπεσαν στις φλόγες – Αποθέωση από τους κατοίκους

Συγκίνηση και δάκρυα στα Βίλια: Οι Πολωνοί έμειναν και έπεσαν στις φλόγες – Αποθέωση από τους κατοίκους

Πολωνοί πυροσβέστες: Με 6 οχήματα και με τους κατοίκους να χειροκροτούν, προσπαθούν να εμποδίσουν την πύρινη λαίλαπα

Πολωνοί πυροσβέστες: Συγκλονιστική ήταν η προσπάθεια των Πολωνών πυροσβεστών, προκειμένου να μην μπει η φωτιά στα Βίλια. Με 6 μόλις οχήματα και με τους κατοίκους να χειροκροτούν, δείχνουν να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να εμποδίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Οι Πολωνοί πυροσβέστες συνεχίζουν τη δράση τους στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος της χώρας μας, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Η πολωνική αποστολή παρατάθηκε χωρίς να έχει γίνει συγκεκριμένη η ημερομηνία επιστροφής, όπως μεταδίδουν τα πολωνικά ΜΜΕ.

Η δύναμη των Πολωνών στα Βίλια ενισχύθηκε σήμερα με έξι οχήματα, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής τους χειροκρότησαν κατά την έλευσή τους. Συνολικά έχουν έρθει και επιχειρούν 143 πυροσβέστες. Φτιάχνοντας αντιπυρικές ζώνες και ρίχνοντας νερό με ό,τι μπορούσαν, οι εθελοντές κατάφεραν να προστατέψουν τον οικισμό μαζί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Συγκίνηση και δάκρυα στα Βίλια: Οι Πολωνοί έμειναν και έπεσαν στις φλόγες – Αποθέωση από τους κατοίκους

Το πυροσβεστικό σώμα των Πολωνών έπεσε στις φλόγες

Όπως ενημέρωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας, οι πυροσβέστες της χώρας ολοκλήρωσαν τη δράση τους στην Εύβοια και “μετακόμισαν” άμεσα στην Αττική για να συνδράμουν σε νέες επιχειρήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης. Η Πολωνία ανταποκρίθηκε στον “συναγερμό” του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών για παροχή διεθνούς βοήθειας. Οι ελληνικές αρχές αιτήθηκαν βοήθεια, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από τις δεκάδες πυρκαγιές στη χώρα μας.

“Είχαν τρομερή οργάνωση, κάναμε ό,τι μας ζητούσαν και τους ευχαριστούμε πολύ. Χωρίς αυτούς δεν ξέρουμε τι θα είχε γίνει”, είπαν άλλωστε κάτοικοι, στη κάμερα του MEGA. “Ήρθαν έξι οχήματα από την Πολωνία και έπεσαν στο μέτωπο μαζί μας, με τα πεζοπόρα”, είπε πολίτης. “Όλοι οι δικοί μας μείναμε εδώ και παλέψαμε μαζί με τους ξένους που αγαπήσαν τον τόπο”, πρόσθεσε. “Τη δουλειά και τον συντονισμό τον έκαναν οι Πολωνοί, αυτοί έδωσαν τις οδηγίες και τους ευχαριστούμε”, ανέφερε εθελοντής. “Ευτυχώς άλλαξε λίγο ο αέρας και μπόρεσαν να την ελέγξουμε”.

Πολωνοί πυροσβέστες: Συγκινητικά πλάνα

Το πυροσβεστικό σώμα των Πολωνών ήρθε αντιμέτωπος με μεγάλες αναζωπυρώσεις

Σημειώνεται πως την Τετάρτη το μεσημέρι μετά τις μεγάλες αναζωπυρώσεις δεν εκδόθηκε εντολή εκκένωσης με μήνυμα από το 112. Όπως τονίστηκε, δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τα σπίτια της περιοχής. Χαρακτηριστικά, θεωρήθηκε πως η φωτιά θα μπορούσε να οριοθετηθεί.

Νωρίτερα, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού. Να τονισθεί ότι κάηκε, μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Εξάλλου, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Παράλληλα υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στην πορεία των ανέμων, με λεωφορεία να παραμένουν στα Βίλια για ενδεχόμενο πιθανής εκκένωσης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.