«Συναγερμός» για ακόμη ένα εμφιαλωμένο νερό: Περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες

Η Ελβετία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF) για εμφιαλωμένο νερό μάρκας Beypazari Karakoka Natural Mineral Water προέλευσης Τουρκίας. Το νερό αυτό βρέθηκε να περιέχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βόριο (2.2 mg/l), η οποία υπερβαίνει κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο για το πόσιμο νερό (1 mg/l) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσοχή: Εμφιαλωμένο νερό από την Τουρκία με υψηλή περιεκτικότητα σε βόριο

Το στοιχείο βόριο απαντάται φυσικά στα υπόγεια ύδατα και επομένως και στο μεταλλικό νερό και μπορεί να ξεπλυθεί από βράχους και χώματα. Η κατανάλωση τροφής ή νερού με βόριο είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με το βόριο. Πιστεύεται ότι το βόριο είναι επιβλαβές στην ανάπτυξη του εμβρύου και στη γονιμότητα των ανδρών. Υψηλά επίπεδα έκθεσης σε βόριο έχουν συσχετιστεί με φλεγμονή και ξεφλούδισμα του δέρματος, ευερεθιστότητα, τρόμο, σπασμούς, αδυναμία, πονοκεφάλους, κατάθλιψη, διάρροια και έμετο και μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία των νεφρών. Η οξεία υπερδοσολογία σε βρέφη έχει προκαλέσει διάρροια, έμετο, σημεία ευερεθιστότητας, ερύθημα (φλεγμονή του δέρματος) στην περιοχή της πάνας, ήπιο κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο και το λαιμό, πύον ή ήπια συμφόρηση του ματιού και πιθανώς σπασμωδικούς επιληπτικές κρίσεις. Στους ενήλικες, μια οξεία υπερδοσολογία προκαλεί ναυτία, έμετο, ερυθρότητα του δέρματος, δυσκολία στην κατάποση λόγω ελκών στο λαιμό και μη αιματηρή διάρροια.

Η εταιρεία BAK-SAN GmbH στην Ελβετία αφαίρεσε αμέσως το επηρεαζόμενο προϊόν από την πώληση και ξεκίνησε η ανάκληση.

Υπενθυμίζεται πως και στα τέλη Μαρτίου η Αυστρία είχε ανιχνεύσει μετά από αναλύσεις νιτρώδη άλατα σε εμφιαλωμένο νερό προέλευσης Τουρκίας.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Related posts

Κλαίει η Ελλάδα: Νεκρή η 44χρονη που κατέρρευσε μπροστά στον 7χρονο γιο της στο Ηράκλειο

Μητέρα έχασε το παιδί της σε πλατεία και έπαθε ανακоπή

Εσκασε μόλις έκτακτη ανακοίνωση από την Cosmote – Σας αφορά ΟΛΟΥΣ