Τα 3 νέα μέτρα για ανεμβολίαστους και εστίαση που θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση πριν τα Θεοφάνεια

Νέα μέτρα: Στο στόχαστρο και πάλι οι ανεμβολίαστοι

Με τα νέα δεδομένα όλο και περισσότερη ασκούν οι ειδικοί στην κυβέρνηση προκειμένου να αποφασίσει περισσότερα μέτρα και περιορισμούς, τα οποία θα ανακόψουν την εξάπλωση της όμικρον. Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε πολλές χώρες τους εξωτερικού έχουν ήδη επιβληθεί lockdowns και υποχρεωτικοί εμβολισμοί.

Με την έλευση της νέας χρονιάς και τις τρομακτικές προβλέψεις για το που θα φτάσουν τα κρούσματα η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα. Η εκρηκτική διασπορά των κρουσμάτων φαίνεται πως οδηγεί την κυβέρνηση στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων που θα αφορούν εμβολιασμούς και εστίαση και μάλιστα ακόμα και πριν την γιορτή των Θεοφανείων.

Η εκτίναξη της θετικότητας της μετάλλαξης Όμικρον και οι προβλέψεις για δραματική αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την πίεση που υφίσταται σταθερά το ΕΣΥ, φαίνεται να έχει επηρεάσει τους ειδικούς, οι οποίοι προσανατολίζονται σε νέα πιο αυστηρά μέτρα που θα αφορούν εμβολιασμένους και μη.

Οι πρώτες συζητήσεις για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας

Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει κυβέρνηση και ειδικούς στην αυγή του νέου έτους είναι τα σχολεία.

Μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ», ανέφερε.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να προηγηθεί rapid αντί για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και να γίνονται περισσότερα self test εβδομαδιαίως.

Επιπλέον έχει συζητηθεί και η αλλαγή του κανόνα 50% +1 σε 40%+1 θετικά κρούσματα για να κλείσει ένα τμήμα, αν και κάποιοι εκ των επιστημόνων ζητούν να κατέβει ακόμη πιο χαμηλά ο πήχυς.

Σημειώνεται ότι επιστήμονες ζητούν να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων κατά μία εβδομάδα, ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τι θα ισχύει με τα νέα μέτρα και τους εμβολιασμούς

Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων συζητείται και η απαγόρευση των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους της εστίασης.

Στο τραπέζι και η πρόταση για περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης από τις 24.00 που είναι σήμερα, στις 23.00 ή ακόμα και στις 22.00, αλλά και η μείωση της χωρητικότητας στα καταστήματα εστίασης, δηλαδή λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παράλληλα εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με το επικρατέστερο σενάριο είναι τα κριτήρια να είναι ηλικιακά και να κατέβει ο πήχυς από τα 60 έτη που είναι σήμερα, στα 50.

Ακόμη, συζητείται η καθιέρωση 7μηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους τους πολίτες. ‘Έτσι, όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει κάθε προνόμιο του εμβολιασμένου.

Το «plan b» της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί σε περίπτωση νέας εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων τις αμέσως επόμενες ημέρες ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί σε ισχύ πριν την γιορτή των Θεοφανείων όπου πάλι αναμένεται μεγάλη κινητικότητα των πολιτών.

Related posts

Τέρμα ό,τι ξέρατε: Ψάρεμα μόνο με… άδεια από εδώ και πέρα – Αλλάζουν όλα για τους ερασιτέχνες ψαράδες

Απανωτά τα σοκ: Νεκρός και ο Χρήστος Σταυρόπουλος, λίγες ώρες μετά τον Στάθη – Διπλός θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ασύλληπτη τραγωδία: 37χρονος πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να σώσει ηλικιωμένο