Τα “έριξε” όλα στους γιατρούς: Ο Αλέξης Κούγιας “αθωώνει” την Πισπιρίγκου και έγινε χαμός στο δικαστήριο

Δίκη Πισπιρίγκου: Αιχμές για τους γιατρούς του Καραμανδάνειου από τον Αλέξη Κούγια

Ο Αλέξης Κούγιας άφησε σοβαρές αιχμές για τους γιατρούς του Καραμανδάνειου που περιέθαλψαν την 9χρονη Τζωρτζίνα. Ειδικότερα, σήμερα Τρίτη, 25/4 στις 09:00 το πρωί, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου και ο Αλέξης Κούγιας εξέτασε τον γιατρό, Ανδρέα Ηλιάδη.

Η εξέταση που έκανε ο Κούγιας στον Ηλιάδη

Κούγιας σε Ηλιάδη: Γιατί συνοδεύεστε από δικηγόρο;

Πρόεδρος σε Ηλιάδη: Δεν χρειάζεται να απαντήσετε, η ερώτηση δεν έχει σχέση με την υπόθεση.

Κούγιας σε Πρόεδρο: Θέλω να αναδείξω την πραγματική προσωπικότητα του μάρτυρα.

Κούγιας σε Ηλιάδη: Πόσοι εντατικολόγοι υπάρχουν στο Ρίο;

Ηλιάδης σε Κούγια: Πέντε [τους κατονόμασε].

Κούγιας σε Ηλιάδη: Πού βρισκόσασταν εσείς όταν υπήρξε κλήση από το Καραμανδάνειο για ένα σημαντικό περιστατικό; «Μια μονάδα εντατικής από το Καραμανδάνειο προς ΜΕΘ Παίδων, κανονίστηκε η μεταγωγή».

Ηλιάδης: Ο κ. Κοτσώνης δέχθηκε κλήση από το Καραμανδάνειο και ενημέρωσε εμένα αφού ετοιμάστηκε η κλίνη…. Βρισκόμουν στην έξω Αγιά και όταν δέχθηκα το τηλέφωνο από τον κ. Κοτσώνη είπα ετοίμασε τα δέοντα και έρχομαι όπως κάνω πάντα εδώ και δεκαετίες.

Κούγιας: Τι ώρα ήταν;

Ηλιάδης: Πρέπει να ήταν μισή ώρα πριν την εισαγωγή του παιδιού. Το παιδί ήρθε στις 8:30….

Κούγιας: Ο κ. Κοτσώνης ήταν ο γιατρός εφημερίας ειδοποιήθηκε στο κινητό του τηλέφωνο;

Ηλιάδης: Δέχθηκε κλήση από το Καραμανδάνειο, δεν γνωρίζω σε ποιο τηλέφωνο τον κάλεσαν. Ρωτήστε τον ίδιο….

Κούγιας: Λέτε δεχθήκαμε μια κλήση ποιοι τη δεχτήκατε τη κλήση;

Ηλιάδης: Η ΜΕΘ Παίδων…

Κούγιας: Ο κ. Κοτσώνης έχει την ίδια εμπειρία με εσάς.

Ηλιάδης: Ναι.

Κούγιας: Ποιος είναι ο λόγος τότε που ο κ. Κοτσώνης κάλεσε αμέσως εσάς;

Ηλιάδης: Είμαι πάντα εκεί σε όλα τα περιστατικά, πείτε το και ρομαντικό.

Κούγιας: Είναι ύποπτο.

Ηλιάδης: Μπορείτε να ρωτήσετε και να μάθετε πώς δουλεύει ο Ηλιάδης στη μονάδα…

Κούγιας: Σας είπαν ποιος γιατρός έκανε την ανάνηψη στο Καραμανδάνειο;

Ηλιάδης: Ο κ. Χασαπόπουλος. Πήρα όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμουν εκείνη τη στιγμή.

Κούγιας: Σας είπαν πόσο διήρκησε η ανάνηψη συνολικά;

Ηλιάδης: Η συνομιλία με τον κ. Κοτσώνη είχε να κάνει με το βασικό πρόβλημα μου είπε ότι διήρκησε 45 με 50 λεπτά, αλλά μέχρι εκεί.

Κούγιας: Με τον κ. Χασαπόπουλο έχει προσωπική σχέση; Γνώριζε το κινητό σας τηλέφωνο;

Ηλιάδης: Βεβαίως;

Κούγιας: Πότε ειδοποιήθηκε το νοσοκομείο του Ρίου;

Ηλιάδης: Δεν το γνωρίζω ακριβώς.

Κούγιας: Γνωρίζετε πότε υπέστη το παιδί ανακοπή;

Ηλιάδης: Στις 6:30 περίπου…

Κούγιας: Σας έχει απασχολήσει η σχέση του χρόνου που έγινε η ανακοπή του χρόνου της ανανήψεως και του χρόνου που ειδοποιηθήκατε;

Ηλιάδης: Είναι πολύ σημαντικά αυτά που ρωτάτε και έχουν να κάνουν με την ανάνηψη του παιδιού, για αυτό και επιμέναμε και ρωτάγαμε τη μητέρα.

Κούγιας: Το παιδί έφτασε σε εσάς στις 8:30. Από τις 7:30 μέχρι τις 8:30 το παιδί δεν υφίσταται καμία θεραπεία. Έχει σημασία αυτή η ώρα που είναι ο χρόνος για να μπει στη ΜΕΘ;

Ηλιάδης: Είναι σε σωστή οξυγόνωση και η καρδιά της σε σωστό ρυθμό και περιμένει το ασθενοφόρο….

Κούγιας: Είναι κρίσιμη αυτή η ώρα;

Ηλιάδης: Δεν ήμουν παρών, δεν μπορώ να πω υποθετικά πράγματα….

Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε λέτε πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί από κανένα μάρτυρα. Με αυτά που έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής είναι για 7 παρά 10 και όχι για 6:30…

Κούγιας: Σε αυτή την υπόθεση δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο στοιχείο… ψάχνουμε να βρούμε την αλήθεια μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων. Θέλω να μου πείτε ένα ρωτήσατε μετά τι ώρα και ποιος ειδοποίησε το νοσοκομείο σας;

Ηλιάδης: Δεν ήμουν παρών στο Καραμανδάνειο, δεν μπορώ να γνωρίζω…

Κούγιας: Γιατί ξαφνικά εμφανίστηκε ο κ. Χασαπόπουλος στο Καραμανδάνειο ενώ είχαν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και έχουν επανέλθει οι εγκεφαλικές βλάβες;

Ηλιάδης: Εκείνη την ώρα δεν έχεις αυτές τις πληροφορίες, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτιμότερων τι έκβαση θα έχει η ΚΑΡΠΑ, οφείλουμε να την κάνουμε. Θυμάμαι ανάνηψη 60 λεπτών σε παιδί στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού….

Κούγιας σε Ηλιάδη: Αυτό που συνέβη στην Τζωρτζίνα ήταν αιφνίδιο;

Ηλιάδης: Ναι.

Κούγιας: Γιατί έχει σημασία ο χρόνος της ανανήψεως;

Ηλιάδης: Έχει να κάνει με την πρόγνωση της θνητότητας και πολλούς σημαντικούς παράγοντες. Μια αιφνίδια κατάρρευση ενός παιδιού, δηλαδή σταματάει η καρδιά και η λειτουργία της, η παροχή οξυγόνου, ο εγκέφαλος δεν καταλαβαίνει, λιποθυμά το άτομο κ.λπ… αν επέμβουμε άμεσα σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να επανέλθει ο ασθενής.

Στη συνέχεια, ο κ. Κούγιας διάβασε μιαν ανακοίνωση της Εθνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και ρώτησε τον δρ. Ηλιάδη εάν συμφωνεί με αυτήν.

Προτού ξεκινήσει η δίκη, ο επικεφαλής της εντατικής του παιδιατρικού τμήματος του νοσοκομείου στο Ρίο δήλωσε ότι «οι παιδικές καρδιές δεν πωλούνται, δωρίζονται».

«O Αλέξης Κούγιας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά “έφυγαν” είτε από φυσικά αίτια είτε από ιατρικά λάθη», προσέθεσε ο θεράπων ιατρός της Τζωρτζίνας.

Η απάντηση του Ανδρέα Ηλιάδη στον Αλέξη Κούγια στη δίκη της Πισπιρίγκου

Ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση, της 6ης Απριλίου, του ΜΟΔ δέχθηκε ερωτήσεις από τον συνήγορο της κατηγορουμένης σχετικά με «εμπόριο οργάνων» και «επιλεκτικές εξαγωγές μοσχευμάτων», δήλωσε λίγο πριν ξεκινήσει σήμερα την κατάθεσή του:

«Οι παιδικές καρδιές δεν αγοράζονται, αλλά δωρίζονται. Ήρθα να καταθέσω τον καθαρό ιατρικό μου λόγο, την καθαρή ιατρική αλήθεια. Θέλω και θα συνεχίσω να είμαι η φωνή της Τζωρτζίνας. Ασυντόνιστοι μεταξύ τους ιατρικοί όροι που δε μπορούν με τίποτα να ενωθούν, δημιουργούν παρεξηγήσεις. Σήμερα βρίσκονται στο ακροατήριο μέλη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας».

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο κ. Ηλιάδης είχε κληθεί να επιβεβαιώσει ότι «στέλνει όργανα στο εξωτερικό», ερώτηση που είχε προκαλέσει την αγανάκτηση και την σε έντονο ύφος απάντησή του: «Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ για να μεταφέρει όργανα. Είμαι περήφανος που είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων. Είναι προσβολή όσα είπε ο συνήγορος και απαιτώ να ανακαλέσετε! Είμαι μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Προσβάλλετε τους ανθρώπους που δώρισαν όργανα!».

Ευθύνες σε γιατρούς καταλογίζει ο Αλέξης Κούγιας

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Αλέξης Κούγιας, δηλώνοντας για τον δρ. Ηλιάδη και τους θεράποντες ιατρούς ότι:

«Διακρίνεται για τον ποιητικό του λόγο. Και όσοι γιατροί έχουν έλθει έως τώρα, μου δίνουν την εντύπωση ότι διαβάζουν ένα συγκεκριμένο ποίημα».

Παράλληλα, ο ποινικολόγος είπε πως: «Ο κ. Ηλιάδης, παρότι μάρτυρας, προσέρχεται στο δικαστήριο με τρεις δικηγόρους».

Οι δηλώσεις του κ. Κούγια:

Όσον αφορά στη σημερινή διαδικασία, ο κ. Κούγιας θα υποβάλλει ερωτήσεις στον δρ. Ηλιάδη, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση «δυο σημαντικών μαρτύρων».

Επανέλαβε, δε, τη θέση του ότι και τα τρία παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη κατέληξαν από φυσικό θάνατο ή από ιατρικά λάθη.

Ο κ. Κούγιας στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας προχώρησε σε σχολιασμό των καταθέσεων των γιατρών του Καραμανδάνειου που εξετάστηκαν το προηγούμενο διάστημα στη δίκη.

Συγκεκριμένα, ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου ζήτησε τη διαβίβαση την πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκειμένου να ασκηθεί μήνυση σε βάρος του αναισθησιολόγου για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης. Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα δριμύς σχετικά με όσα κατέθεσε ο Ιωάννης Χασαπόπουλος στο δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων ψευδή την αναφορά του πως υπήρχε σιελόρροια στην Τζωρτζίνα.

«Κατέθεσε ότι έφτασε δήθεν σε 5 λεπτά στο νοσοκομείο. Μετά από ερωτήσεις υπεράσπισης κατέθεσε ότι ήταν απόσταση 2 χιλιομέτρων και δεν θυμόταν τους δρόμους που χρησιμοποίησε. Οι χρόνοι της κατάθεσής του δεν επαληθεύονται. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της καρδιολογικής εταιρείας κάρπα πρέπει να επιβληθεί εντός 5 λεπτών. Η εφημερία του αναισθησιολόγου εκτός νοσοκομείου με ευθύνη διοίκησης είχε ως συνέπεια να μην τηρηθούν οι χρόνοι για την ανάνηψη την Τζωρτζίνας. Επειδή προέκυψε η διάπραξη της ψευδούς κατάθεσης εκ μέρους του μάρτυρα, να διαβιβαστούν πρακτικά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας», τόνισε ο Αλέξης Κούγιας.

Στη συνέχεια, ο συνήγορος υπεράσπισης προχώρησε στον σχολιασμό των καταθέσεων υπόλοιπων ιατρών του Καραμανδάνειου. «Αυτό που κάνουμε είναι να αναδείξουμε την ενορχηστρωμένη αναξιοπιστία των μαρτύρων», τόνισε ο κ. Κούγιας, προσθέτοντας πως από αυτήν την ενότητα των μαρτύρων έχει προκληθεί η κατάρρευση του κατηγορητηρίου και η προσπάθεια των ιατρών του Καραμανδάνειου να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες.

«Ψευδής η μαρτυρία Χασαπόπουλου»

Η συνέχεια δίνεται εντός της δικαστικής αίθουσας, όπου ο Αλέξης Κούγιας, προτού ξεκινήσει την εξέταση του μάρτυρα, σχολίασε στο δικαστήριο για την υπόθεση της Τζωρτζίνας:

«Ο Χασαπόπουλος είπε για “πολλά σάλια” στην Τζωρτζίνα και “δυσκολία διασωλήνωσης”. Αλλά αυτό δεν αναφέρεται στο ιστορικό νοσηλείας της Τζωρτζίνας. Δεν φαίνεται πουθενά για σιελόρροια Τζωρτζίνας. Είναι ψευδής και τεχνηέντως ειπωμένη η μαρτυρία του Χασαπόπουλου.

Μάλιστα, ο κ. Κούγιας έχει υποβάλει αίτημα διαβίβασης των πρακτικών στην εισαγγελία, για να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της ψευδορκίας, και σε αυτήν την περίπτωση η εισαγγελία να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη μήνυση εναντίον του αναισθησιολόγου Ιωάννη Χασαποπουλου.

«Ο Ηλιάδης ήταν στο σπίτι του και είπε ότι χρειάστηκε ένα λεπτό για την διασωλήνωση και μετά άλλο ένα λεπτό για τον απινιδωτή και συνολικά λένε για 8 λεπτά μέχρι να ολοκληρωθεί η ΚΑΡ.Π.Α. αλλά ο Δασκαλάκης λέει ότι έκανε 10 λεπτά για να ‘ρθει στο νοσοκομείο και δεν είχε έρθει ο γιατρός και μαζί με την διαδικασία διασωλήνωσης και απινιδωτή… σύνολο 25 λεπτά, σίγουρα», συμπλήρωσε ο ποινικολόγος.

Στη συνέχεια, μπήκε στη δικαστική αίθουσα ο Μάνος Δασκαλάκης και ξεκίνησε η εξέταση του δρ. Ηλιάδη από τον κ. Κούγια.

Related posts

Πειραιάς: Φωτιά σε υπαίθριο χώρο του ΟΛΠ – Ακούστηκαν εκρήξεις

Κακά μαντάτα για το μέλλον της Ελλάδας – «Έρχεται μεγάλη καταστροφή»

Πέφτει η τιμή του ρεύματος