Μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψηφιότητες προς έγκριση στο Συνέδριο είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη.
Αυτό σημαίνει ότι ο έκπτωτος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, έμεινε εκτός υποψηφιοτήτων και με τη «βούλα» της Πολιτικής Γραμματείας.
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση:
Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μείζον ζήτημα και δεν μπορεί να αξιοποιείται ως εργαλείο της κυβερνητικής επικοινωνιακής προπαγάνδας. Ειδικά όταν παρουσιάζεται ως κρίσιμη παρέμβαση μια αύξηση, κάθε τόσο, που δεν καλύπτει το νέο κόστος ζωής, όπως έχει διαμορφωθεί από την ενεργειακή και τη στεγαστική κρίση. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καθυστερήσει ήδη δυο χρόνια να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041 που ορίζει τα ζητήματα του κατώτατου μισθού και ενισχύει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Από το 2012 ως σήμερα έχει χαθεί το 14% της δυναμικής των μισθών του ιδιωτικού τομέα, ενώ στη χώρα μας μόνο το 25% των εργαζομένων καλύπτεται από ΣΣΕ, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 45%, και η ΕΕ κάνει λόγο για υποχρέωση των κρατών– μελών να πιάσουν τον στόχο του 80%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία ζητά να επανέλθει άμεσα το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι το 2012 για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο ισχυρός ρόλος του ΟΜΕΔ για τη διαιτησία. Πάγια θέση μας είναι πως οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να διαπραγματεύονται τα μεταξύ τους ζητήματα και η κυβέρνηση να περιορίζεται στο να παράσχει ένα ενισχυτικό πλαίσιο αυτών των διαδικασιών.
Παράλληλα, ζητάμε την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της πρόσβασής τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, από τα οποία παραμένουν αποκλεισμένες. Δεν μπορεί η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, που στηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας να είναι έξω από τον τραπεζικό δανεισμό, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ακολούθως διαπιστώνεται ότι παραμένει η ίδια αναγκαιότητα ενίσχυσης των συνταξιούχων καθώς περί τα 2,5 εκατομμύρια εξ αυτών λαμβάνουν σύνταξη που δεν μπορεί να ξεπεράσει το ύψος των 550€ καθαρά.
Τέλος, είναι απαράδεκτο να θέλει η χώρα να ενισχύσει τον κοινωνικό διάλογο των εταίρων και η Ν.Δ. να εφαρμόζει την τεκμαρτή φορολόγηση, η οποία βασίζεται και στον μισθό των εργαζομένων που απασχολεί μια επιχείρηση. Είναι σαν να καλλιεργεί τη σύγκρουση των δυο μερών, ενώ η ευρωπαϊκή Οδηγία και η διεθνής πρακτική δείχνει προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
Η έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι προ των πυλών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όμως, επιμένει να κρατά κρυφή τη στόχευσή της. Σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, δεν μπορούν να υπάρχουν κλειστά χαρτιά. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τον λαό για το ποια άρθρα σκοπεύει να φέρει προς αναθεώρηση. Είναι στην ατζέντα του τα άρθρα που προστατεύουν τα δημόσια αγαθά, όπως το νερό ή η παιδεία; Είναι το άρθρο που προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών ή εκείνο που διασφαλίζει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων;
Σε τέτοιου είδους αναθεώρηση δεν πρόκειται να συναινέσει ο αριστερός και προοδευτικός κόσμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει προτάσεις και τις ενισχύει περαιτέρω. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα οδηγηθεί –ίσως αυτό σχεδιάζει– στην αναζήτηση πλειοψηφιών με την ακροδεξιά.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την αναζήτηση υποψήφιων προσώπων, είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι στη Δημοκρατία μας δεν υπάρχουν άβατα και ότι έχει έρθει η ώρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά και την προοδευτική ευρύτερη παράταξη. Η ανάδειξη ενός τέτοιου προσώπου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί πρόκληση και στόχο που αφορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.