Θάνος Πλεύρης: Θα υπάρξει θερινό κύμα κορονοϊού – Δεν θα χρειαστεί επαναφορά μέτρων

Θάνος Πλεύρης: Οι δηλώσεις του υπουργού υγείας για την κατάσταση της πανδημίας

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες, παρότι είναι καλοκαίρι, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ελευθερία και σχεδόν κανένα μέτρο προστασίας. Ο Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και στην Ελλάδα.

«Θα υπάρχει ένα θερινό κύμα που δεν θα μας επηρεάσει» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, όμως, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να δείχνει την ανάγκη επιστροφής των μέτρων που έχουν αρθεί αν και ζήτησε από τις ευάλωτες ομάδες «να τηρούν κάποια μέτρα αυτοπροστασίας».

«Περιμέναμε την αύξηση αυτή και είναι λογικό καθώς έχουμε μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Πως αιτιολόγησε την αύξηση κρουσμάτων ο Θάνος Πλεύρης

Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση των κρουσμάτων – την Τετάρτη καταγράφηκαν σχεδόν 10.000 κρούσματα στην Ελλάδα – ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι οι ειδικοί σημειώνουν δύο χαρακτηριστικά:

  • Ένα σοβαρό ποσοστό επαναλοιμώξεων
  • Εμφανίζονται υπομεταλλάξεις της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν ένα χαρακτηριστικό ότι δεν προστατεύεται από αυτές κάποιος που έχει νοσήσει από την Όμικρον

Βάσει των όσων λένε οι ειδικοί ο υπουργός Υγείας παρατήρησε ότι από τις υπομεταλλάξεις αυτές «δεν υπάρχει ασφάλεια από τη νόσηση αλλά υπάρχει ασφάλεια από τη σοβαρή νόσηση».

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη «αυτή τη στιγμή σε όλα τα μοντέλα που τρέχουμε δεν φαίνονται δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για νέα μέτρα. Δεν συμβαίνει τα κρούσματα να μεταφράζονται σε τόσες νοσηλείες που θα πιέσουν το ΕΣΥ».

Ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ για το πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «θα έχει αυξομειώσεις αλλά δεν θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας αλλά από τον Σεπτέμβριο είμαστε προετοιμασμένοι όλα τα κράτη-μέλη ακόμα και με αυτές τις μεταλλάξεις ότι σίγουρα θα υπάρξει ένας σχεδιασμός γιατί θα υπάρξει άνοδος κρουσμάτων».

Στην ερώτηση, τέλος, ποιο θα είναι το πρώτο μέτρο που θα επιστρέψει, ο υπουργός Υγείας απέφυγε να απαντήσει διευκρινίζοντας πως όλα θα κριθούν αναλόγως της πίεσης στο ΕΣΥ «μπορεί να υπάρξουν πολλά μέτρα, μπορεί και τίποτα».

Θάνος Πλεύρης – Κορονοϊός: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε 15 ημέρες

την 1η Ιουνίου τα κρούσματα του κορονοϊού που κατέγραφε ο ΕΟΔΥ ήταν 4.026, στις 8 Ιουνίου ήταν 4.496 αλλά χθες, Τετάρτη (15/06) είχαν φτάσει τα 9.288. Την ίδια ώρα επικίνδυνα προς τη μονάδα κινείται και ο ρυθμός μετάδοσης της λοίμωξης, Rt ο οποίος εκτιμάται σε 0,97 σε πανελλαδικό επίπεδο αν και το ανώτατο σημείο της για ορισμένες περιοχές είναι και στο 1,03.

Την πρώτη ημέρα χαλάρωσης των μέτρων, την 1η Ιουνίου, ο αντίστοιχος δείκτης εκτιμάτο σε 0,89 με τα ανώτατα επίπεδα να μην ξεπερνούν τη μονάδα.

Για την ώρα, πάντως, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση στον αριθμό των θανάτων ή των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ καθώς από τους 130 διασωληνωμένους και τους 9 θανάτους της 1ης Ιουνίου, δεκαπέντε ημέρες μετά οι αριθμοί αυτοί είναι 15 θάνατοι και 105 διασωληνωμένοι.

Ωστόσο, όπως έχουν επισημάνει στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας οι ειδικοί, ο αριθμός των ασθενών, των διασωληνωμένων και των θανάτων ακολουθεί με διαφορά περίπου δύο εβδομάδων την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων όταν αυτή καταγράφεται.

Related posts

Ραγδαίες εξέλιξεις: Συνελήφθη 42χρονος επειδή βρήκε πορτοφόλι με 2.500 ευρώ και το κράτησε

Κοιμήθηκε φτωχός, ξύπνησε πάμπλουτος: Αυτός είναι ο υπερτυχερός που με 111€ κέρδισε 6,5 εκατομμύρια στο Τζόκερ

Εντοπίστηκε νεκρό έμβρυο στην αποχέτευση στη Σόλωνος