Θεσσαλονίκη λύματα: Το ιικό φορτίο στην πόλη σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα

Θεσσαλονίκη λύματα: Ανησυχία για την μη αναμενόμενη μείωση του ιικού φορτίου στην πόλη

Θεσσαλονίκη λύματα: Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς lockdown εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η κατάσταση στη χώρα με τα ημερήσια κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη. Στα νοσοκομεία το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό είναι στα όριά του και είναι αμφίβολο πότε θα αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η ίδια εικόνα ισχύει και στα λύματα. Καθώς σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της έρευνας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Το ιικό φορτίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η μείωσή του δεν είναι η αναμενόμενη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, κ. Παπαϊωάννου ανέφερε «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα, καθώς δείχνουν πως έχει σταματήσει η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε σημείο επικίνδυνο.

Έχοντας στον νου τη διεθνή εμπειρία, με βάση και τις μετρήσεις εξορθολογισμού στα λύματα που κάνουμε για τις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ και το Παρίσι, μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι πολύ οριακή για την πόλη, καθώς μπορεί πολύ εύκολα η τάση στη μέτρηση του ιικού φορτίου να γυρίσει και πάλι αυξητικά και μάλιστα με εκθετικό ρυθμό. Και επειδή το σημείο εκκίνησης αυτή τη φορά είναι υψηλό μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Στο παρακάτω γράφημα, διακρίνεται η πορεία του ιικού φορτίου. Από τις 5 Οκτωβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου που είναι η τελευταία μέτρηση.

Γιατί εξακολουθεί να είναι υψηλό το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Παπαϊωάννου εξηγεί «Το πολύ υψηλό ιικό φορτίο είναι η κυριότερη αιτία για τους αργούς ρυθμούς αποκλιμάκωσης από τη στιγμή που ελήφθησαν τα μέτρα. Όσο πιο υψηλό το ιικό φορτίο, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται τα μέτρα για να αποδώσουν.

Αυτό είναι σαφές και επιπλέον θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το δεδομένο ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τον Νοέμβριο. Δεν ήταν εξ αρχής αντίστοιχα εκείνων της περασμένης άνοιξης. Είναι επίσης εμφανής στην κίνηση που υπάρχει στους δρόμους, μία μεγαλύτερη χαλαρότητα των πολιτών, σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, που εξηγείται μεν από την κόπωση που έχει επέλθει, όμως σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται, τη στιγμή που υπάρχει ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης και το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση μπορεί πλέον να το αντιληφθεί ο καθένας μας, που σίγουρα πια γνωρίζει για κάποιον που νόσησε, κάποιον που απεβίωσε από επιπλοκές του ιού».

Related posts

WiFi: Έκτακτη προειδоπоίηση – Πώς μας παρακоλουθούν μέσω των κινητών μας

Μόνο έξι ένоχοι για την τpαγωδία στο Μάτι – Αυτοί είναι αναλυτικά

Δεν χωράει ανθρώπινος νους αυτό που έκανε πριν λίγο Ρομά σε 73χρονο