Τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ: Το πλάνο για τον νέο διάδοχο μετά την αποβίωση της

by Τόνια Τζαφέρη
Τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ: Το πλάνο για τον νέο διάδοχο μετά την αποβίωση της

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι προβλέπει το βασιλικό σχέδιο για τις επόμενες ημέρες και ώρες

Ένα τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας έκλεισε σήμερα, με την μακροβιότερη βασίλισσα να φεύγει από την ζωή, αφήνοντας μια ολόκληρη περιουσία και διοίκηση πίσω της.

Το 2021 το Politico δημοσίευσε απόρρητα μυστικές πληροφορίες που αφορούσαν το συγκεκριμένο σχέδιο. Η φράση που προβλεπόταν για την αναγγελία του θανάτου της  ήταν  «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».

Λίγα λεπτά πριν  από την ανακοίνωση του θανάτου της, οι σημαίες  κυμάτισαν  μεσίστιες και αμέσως μετά το BBC ανακοίνωσε το θλιβερό νέο. Έπεσε «μαύρο» στον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, ενώ ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος,  που θα παραμείνει απόψε Πέμπτη στο Κάστρο του Μπαλμόραλ, όπου άφησε την τελευταία της πνοή η Ελισσάβετ,  προβλέπεται να  απευθύνει διάγγελμα στο έθνος. στη συνέχεια, προβλέπεται να  κάνει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ: Το πλάνο για τον νέο διάδοχο μετά την αποβίωση της

Το άκρως μυστικό σχέδιο, που ενεργοποιήθηκε  με τον θάνατο της βασίλισσας  είχε αναθεωρηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Guardian αν και για πρώτη φορά το σχέδιο κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1960, ποτέ δεν διέρρευσε με τόση λεπτομέρεια, ενώ δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την τελετή ενθρόνισης του πρίγκιπα Καρόλου, που θα γίνει αργότερα. 

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου επισήμως το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο πηγή με γνώση των όσων συμβαίνουν δήλωσε ότι «δεν είναι χαρούμενοι», ενώ άτομα που ασχολούνται με βασιλικά ζητήματα έκαναν λόγο για έλλειψη ηθικής.

Τι προβλέπει το σχέδιο για μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Με βάση τη διαρροή, το πρώτο πρόσωπο εκτός Μπάκιγχαμ που ενημερώθηκε για τη θλιβερή είδηση ήταν η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, την οποία , σύμφωνα με όσα προβλέπονταν, πήρε τηλέφωνο ο προσωπικός γραμματέας της βασίλισσας. Παράλληλα, ανημερώθηκαν  μέσω μηνύματος μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μέλη ιδιωτικών συμβουλίων και αξιωματούχοι, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, που σχεδιάζουν τιμητικές τελετές σε όλη τη χώρα λίγες ώρες αργότερα. Το σχέδιο προέβλεπε την ενημέρωση όλων με το  ίδιο μήνυμα: «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη».

 Η κηδεία της βασίλισσας προβλέπεται να γίνει  σε δέκα ημέρες αργότερα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, πριν ταφεί στην οικογενειακή κρύπτη δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο. 

Πριν την κηδεία, η σορός της θα εκτεθεί για τρεις ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα σε  όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής. 

Το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι το Λονδίνο θα γίνει γεμάτο, για πρώτη φορά τόσο πολύ στην ιστορία του, με τρένα και λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να θρηνήσουν τη βασίλισσα, ενώ γεμάτα θα είναι τα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα.

Τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ: Το πλάνο για τον νέο διάδοχο μετά την αποβίωση της

Η «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» περιέχει επίσης πλάνα για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ έχει ανανεωθεί ακολουθώντας τους ρυθμούς του ίντερνετ. 

Όλες οι ιστοσελίδες του gov.uk θα έχουν ένα μαύρο μπάνερ. Κάθε ανάρτηση στο Twitter από κυβερνητικούς λογαριασμούς και υπουργικούς θα πρέπει να έχει την έγκριση επικοινωνιολόγου, ενώ καμία δημόσια δήλωση δεν επιτρέπεται μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός, πιθανώς από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της D-Day που διέρρευσε για τον θανατο της Ελισάβετ

D-Day

Η πρωθυπουργός ενημερώνεται με τηλεφωνική κλήση και μήνυμα ότι η Βασίλισσα πέθανε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κωδικός «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» θα χρησιμοποιηθεί από το Μπάκιγχαμ, ωστόσο αυτή η φράση βρίσκεται στα σχέδια που έχουν δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1960. 

Αμέσως ξεκινά καταιγίδα κλήσεων, για να ενημερωθούν πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί με βάση την ιεραρχία, ξεκινώντας με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη» θα ειπωθεί και η κλήση θα διακοπεί. 

Μόνο όταν υπάρχει επίσημη ειδοποίηση τα νέα θα δοθούν στον Τύπο και τους βασικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μαζί πιθανώς με την διευκρίνιση ότι η κηδεία θα γίνει δέκα ημέρες μετά τον θάνατό της. Ένα μέιλ θα σταλεί σε υπουργούς και δημόσιους λειτουργούς: «Με λύπη σας ενημερώνω για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας». Αμέσως ξεκινά η διαδικασία να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες. 
.
Το Κοινοβούλιο θα ανακαλέσει την αναθέτουσα νομοθετική εξουσία στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.