Το Beriev δεν θα είναι πια εδώ: Ο «Ρώσος γίγαντας» δε θα βοηθήσει στη κατάσβεση πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι

by Newsroom i-diakopes.gr
Το Beriev δεν θα είναι πια εδώ: Ο «Ρώσος γίγαντας» δε θα βοηθήσει στη κατάσβεση πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι

Το Beriev δεν θα είναι πια εδώ: Ποια είναι η προετοιμασία της κυβερνήσης για το καλοκαίρι

Στην περίοδο των καταστροφικών πυρκαγιών,πέρυσι τον Αύγουστο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούτιν. Τον ευχαρίστησε για το ρωσικό μέγα-θηρίο, Beriev Be – 200, το οποίο υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για να σβήσουν οι πυρκαγιές.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τηλεφωνούσε στον Λαβρόφ ζητώντας του και δεύτερο Beriev, ενώ όταν επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός τον Πούτιν στο Σότσι συμφώνησαν όντως να έρθει και δεύτερο ρωσικό μεγαθήριο πυροσβεστικό αεροπλάνο. Αλλά τότε ο Πούτιν ούτε απειλούσε, ούτε έδειχνε καμιά πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία και να αρχίσει να ισοπεδώνει με τα πυροβόλα του πόλεις.

Η αλήθεια είναι ότι τα ρωσικά αυτά εναέρια θηρία ήταν εξόχως αποτελεσματικά στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Ένα «γέμισμα» έκαναν (είτε στη θάλασσα, είτε με επιβραδυντικό υγρό) και η φωτιά περιοριζόταν. Όπως αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας προσπάθησε πολύ για να έρθει το Beriev, στην Ελλάδα. Αρχικά οι Ρώσοι το έστειλαν στην Τουρκία. Σήμερα τόσο ο Μισούτιν, όσο και ο Λαβρόφ βρίσκονται στον κατάλογο με τις διεθνείς κυρώσεις με δέσμευση των περιουσιών τους και τα Beriev δεν πρόκειται να έρθουν. Ούτε βεβαίως πρόκειται να έρθουν καμιά δεκαριά ρωσικά, ελικόπτερα που ενοικιάζαμε τις θερινές περιόδους για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα κάνουμε χωρίς τα ρωσικά μέσα αεροπυρόσβεσης; Ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη;

Το Beriev δεν θα είναι πια εδώ: Ο «Ρώσος γίγαντας» δε θα βοηθήσει στη κατάσβεση πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι

Το ΝΑΤΟ αντί για το Beriev το οποίο δεν θα είναι πια εδώ

Ο ίδιος λέει ότι έχει προβλεφθεί να υπάρχουν επαρκή πυροσβεστικά μέσα για την κατάσβεση πυρκαγιών και μάλιστα δασικών πυρκαγιών. Δεν υπολογίζει βεβαίως τα ρωσικά μέσα τα οποία δεν πρόκειται να έρθουν, αλλά υπολογίζει στο… ΝΑΤΟ. Ναι, το ΝΑΤΟ θα αντικαταστήσει τα ρωσικά εναέρια θηρία. Αλλά πώς; Υπάρχει μια υπηρεσία στο ΝΑΤΟ που ονομάζεται Υπηρεσία Προμήθειας Υλικών χωρών μελών του ΝΑΤΟ, με τα αρχικά NSPA, και εκεί αποταθήκαμε για τη διάθεση εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Ο κ. Στυλιανίδης βεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει καθόλου πρόβλημα , αφού θα υπάρχουν και τα δυτικής προέλευσης (και κατασκευής) μέσα καθώς και τα δικά μας Καναντέρ. Ωστόσο θα πρέπει οι αιτήσεις να γίνουν γρήγορα, γιατί πιθανόν και άλλες χώρες να χρειασθούν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Εκείνο όμως που σίγουρα θα μας λείψει και δεν μπορεί με τίποτα να αντικατασταθούν είναι οι Ουκρανοί εθελοντές πυροσβέστες που έδειξαν στην πυρκαγιά της Εύβοιας την αποτελεσματικότητά τους.

Προτεινόμενα