Το τελευταίο μέτρο για τους ανεμβολίαστους πριν τη λύση του γενικού lockdown – Οι νέες αποφάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

by Τόνια Τζαφέρη
Το τελευταίο μέτρο για τους ανεμβολίαστους πριν τη λύση του γενικού lockdown – Οι νέες αποφάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Νέες αποφάσεις: Αναπόφευκτο φαίνεται να είναι το γενικό lockdown

Δυστυχώς μέχρι και πριν την μετάλλαξη όμικρον τα πράγματα έδειχναν λίγο καλύτερα για το μέλλον της πανδημίας, ωστόσο μέσα σε λίγες ημέρες όλα άλλαξαν και οι νέοι περιορισμοί και απαγορεύσεις έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στις ζωές μας…

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει δηλώσει επανειλημμένα και σε κάθε τόνο ότι για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού δεν είναι στις επιλογές και το γενικό lockdown, ωστόσο το σενάριο να ενδώσει στις συστάσεις των ειδικών μοιάζει πια αρκετά πιθανό.

Στις 22/12 ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και ειδικός στα μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι η χώρα δεν θα αποφύγει την επιβολή καθολικού lockdown εξαιτίας της ταχύτατης διασποράς της μετάλλαξης «όμικρον».

Το τελευταίο μέτρο για τους ανεμβολίαστους πριν τη λύση του γενικού lockdown – Οι νέες αποφάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Τι προτείνουν οι ειδικοί για νέες αποφάσεις και περιορισμούς

Από την αρχή της πανδημίας ο κ. Σαρηγιάννης προβλέπει τις εξελίξεις με βάση πολυπαραγοντικά μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμους και οι προβλέψεις βάσει αυτών περιλήφθηκαν σε έκθεση, την οποία έχει εδώ και λίγες ημέρες στη διάθεση του ο πρωθυπουργός. Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η μετάλλαξη Όμικρον αναμενόταν να κυριαρχήσει (έστω και οριακά) στη χώρα με τις 27 Δεκεμβρίου και ότι αν δεν ληφθούν επιπλέον δραστικά μέτρα στις 16 Ιανουαρίου ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των κρουσμάτων θα πλησιάσει τα 30.000, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ τους 1.500 και οι ημερήσιοι θάνατοι τους 150!

Το μοντέλο CORE, βάσει του οποίου γίνονται οι υπολογισμοί, έχει επαληθευτεί ως προς το πρώτο σκέλος, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί. Στην έκθεση του ο καθηγητής προτείνει ξεκάθαρα την επιβολή γενικού lockdown από τις 3 Ιανουαρίου, αναφέροντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να μειώνεται μετά από μερικές ημέρες και στις 16 Ιανουαρίου θα είναι κάτω από 5.000, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ θα είναι 830 και οι θάνατοι 107».

Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για πιο αυστηρά μέτρα και αποφάσεις

Η απόφαση επιβολής «νυχτερινού lockdown» στην εστίαση από την 3η Ιανουαρίου καθώς και η προειδοποίηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η μουσική στην εστίαση αλλά και να διεξάγονται όλοι οι αγώνες στα γήπεδα κεκλεισμένων των θυρών, έδωσε το σαφές μήνυμα ότι η προσφυγή σε πιο αυστηρά μέτρα βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Το μήνυμα της ενδεχόμενης επέκτασης των μέτρων μετέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθιστώντας σαφές ότι το περιεχόμενο και ο χρονισμός των μέτρων θα αποφασιστεί από ειδικούς. Από αυτή την αναφορά συνάγεται σαφέστατα ότι στην περίπτωση που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανάψει τελικά το «πράσινο φως» για γενικό lockdown τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου που έδινε στο παρελθόν.

Το τελευταίο μέτρο για τους ανεμβολίαστους πριν τη λύση του γενικού lockdown – Οι νέες αποφάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Τώρα φαίνεται ότι ένα τελευταίο μέτρο πριν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα είναι ο αποκλεισμός των ανεμβολιάστων και από τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης. Το μέτρο αυτό βρίσκεται υπό εξέταση από την κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Τετάρτη (30/12) ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΪ, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο ενδεχόμενο καθολικού lockdown.

Είναι όμως σαφές πια ότι η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων έχει φέρει πολύ πιο κοντά ένα τέτοιο σενάριο, καθώς και ότι θα είχε αποφασιστεί ήδη αν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι για τη στήριξη των επαγγελματιών (επιχειρήσεις εστίασης, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής κ.λ.π.). Το βαρύ δημοσιονομικό τίμημα και η κατάθεση του προϋπολογισμού που δεν προβλέπει τέτοια έξοδα είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης, η οποία προτίθεται να παίξει όλα τα χαρτιά της – και να παρακολουθήσει έως τις 03/01 την πορεία διασωληνώσεων και θανάτων – προτού βάλει λουκέτο (αρχικά, όπως όλα δείχνουν) στην Αττική.