Τρίπολη: Τεράστια ελληνική σημαία υψώθηκε στον Άγιο Βασίλειο προς τιμή του Κολοκοτρώνη

Τρίπολη: Η μεγάλη ελληνική σημαία υψώθηκε ανάμεσα στα δύο καμπαναριά της εκκλησίας

Τρίπολη: Μία τεράστια ελληνική σημαία υψώθηκε ανάμεσα στα δύο καμπαναριά του ναού Αγίου Βασιλείου. Η τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας σε τέτοια περίοπτη θέση έγινε προς τιμή του Γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Στο ναό του Αγίου Βασιλείου τελέστηκε το μνημόσυνο του Κολοκοτρώνη το οποίο εντάχθηκε φέτος στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τρίπολη: Υψώθηκε ελληνική σημαία σε ναό προς τιμή του Κολοκοτρώνη

Με αφορμή την ύψωση της ελληνικής σημαίας σε ναό της Τρίπολης προς τιμή του, δείτε μερικές πληροφορίες για τον Κολοκοτρώνη

Ο Θεοδωρος Κολοκοτρώνης, γνωστός ως Γέρος του Μοριά, γεννήθηκε στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας στις 3 Απριλίου 1770. Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1843. Ο Κολοκοτρώνης ήταν αρχιστράτηγος και μία από τις σημαντικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Καταγόταν από ξακουστή οικογένεια και μάλιστα στη Μεσσηνία υπήρχαν συνολικά 60 οικογένειες με το ίδιο επώνυμο. Στην Ελληνική Επανάσταση έλαβε μέρος σε μερικές από τις σημαντικότερες μάχες, όπως στο Βαλτέτσι στις 13 Μαΐου 1821 και στην Τριπολιτσά στις 23 Σεπτεμβρίου 1821. Ακόμα συνέβαλε στην συντριβή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια στις 26 Ιουλίου 1822.

Για την άλωση της Τριπολιτσάς ο ίδιος ανέφερε στα απομνημονεύματά του, «Όταν έμβηκα εις την Τριπολιτσά, με έδειξαν τον Πλάτανο εις το παζάρι όπου εκρέμαγαν τους Έλληνας. Αναστέναξα και είπα: «Άιντε, πόσοι από το σόγι μου και από το έθνος μου εκρεμάσθηκαν εκεί», διέταξα και το έκοψαν».

Ο Κολοκοτρώνης ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Καρούτσου από το 1790 με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Τον Γενναίο, τον Κωνσταντίνο και την Ελένη. Είχε και έναν γιο εκτός γάμου, τον Πάνο, με την Μαργαρίτα Βελισσάρη.

Τρίπολη: Υψώθηκε ελληνική σημαία σε ναό προς τιμή του Κολοκοτρώνη

Τρίπολη: Υψώθηκε ελληνική σημαία σε ναό προς τιμή του Κολοκοτρώνη

Τρίπολη: Υψώθηκε ελληνική σημαία σε ναό προς τιμή του Κολοκοτρώνη

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα