Βαλτόνερα Φλώρινας: Το χωριό που κινδυνεύει κυριολεκτικά να εξαφανιστεί από το χάρτη – Δείτε γιατί

Βαλτόνερα Φλώρινας: Το χωριό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη σταθερότητα του εδάφους

Βαλτόνερα Φλώρινας: Αλήθεια, γνώριζες ότι το χωριό Βαλτόνερα στην Φλώρινα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαφανιστεί; Όχι, δεν είναι αστείο. Το έδαφος του χωριού έχει χάσει τη σταθερότητά του, εξαιτίας των εργασιών της ΔΕΗ και από τα λιγνιτωρυχεία που υπάρχουν στην περιοχή.

Στο έδαφος του χωριού έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη καθίζηση. Μάλιστα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας, εδώ και σχεδόν 4 χρόνια, δηλαδή από τις 7/11/2017. Ζητά από την Πολιτική Προστασία να εκκενώσουν οι κάτοικοι το χωριό. Δύο μέρες πριν κατέρρευσε μία αποθήκη, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μίλησαν για το γεγονός δύο κάτοικοι του χωριού, ο κ. Σοφοκλής Μάνος και ο κ. Ηρακλής Παυλίδης. Ο δεύτερος είναι ο ιδιοκτήτης της αποθήκης που έπεσε, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα που έχει αναλάβει τις υποθέσεις των κατοίκων του χωριού.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάνος «Ίσως αν θρηνήσουμε θύματα κάποιοι να ευαισθητοποιηθούν και να δώσουν λύση. Στο χωριό είναι 200-250 κάτοικοι. Καθ’ όλο το μήκος της τοπικής κοινότητας υπάρχουν ρωγμές, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που σας στείλαμε και δείχνετε. Υπάρχει μια κόκκινη ζώνη, ένα ρήγμα στο κέντρο του χωριού και θα έπρεπε να έχει εκκενωθεί από το 2017».

Ακόμα πρόσθεσε «Η διαδικασία είναι να μετεγκατασταθεί ο οικισμός. Στην προκειμένη φάση, δεν γνωρίζω γιατί δεν έχουν προχωρήσει. Είναι ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας να γίνει η μετακίνηση».

Βαλτόνερα Φλώρινας: Το χωριό κινδυνεύει να εξαφανιστεί από το χάρτη

Δείτε τι ανέφερε η δικηγόρος των κατοίκων των Βαλτόνερων Φλώρινας για τη διαδικασία μετεγκατάστασης που έχει μείνει στα χαρτιά

Η κ. Νούκα ανέφερε «Έχουν κινηθεί ήδη νομικά, αλλά πέρα από το κομμάτι των αποζημιώσεων οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους καθημερινά. Υπάρχουν αλλεπάλληλες μελέτες. Όλοι διαπιστώνουν το πρόβλημα αλλά δεν έχει γίνει καμία πράξη».

Ακόμα πρόσθεσε «Υπάρχει μια κόκκινη ζώνη, στην οποία έπρεπε να είχαν γίνει ενέργειες. Ακόμη και οι μελέτες που βγήκαν αναφέρουν ότι θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα για να επιβλέπουν την καθίζηση του εδάφους, ώστε να προειδοποιηθεί ο κόσμος αν υπάρξει πρόβλημα. Κανονικά η πολιτεία πρέπει να τα βάλει αυτά τα μηχανήματα. Είναι υπεύθυνη η Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εγώ είμαι η δικηγόρος μιας ομάδας κατοίκων».

Ρεπορτάζ: Κοινωνία Ώρα MEGA

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα