Βαγγέλης Χατζής: Ο μοναδικός μονόχειρας πυγμάχος του κόσμου γεννήθηκε στη ραδιενεργή βροχή του Τσερνόμπιλ

by Τόνια Τζαφέρη
Βαγγέλης Χατζής: Ο μοναδικός μονόχειρας πυγμάχος του κόσμου γεννήθηκε στη ραδιενεργή βροχή του Τσερνόμπιλ

Η συγκλονιστική ιστορία ζωής του μοναδικού μονόχειρα πυγμάχου

Την ιστορία ζωής του δεν την γνωρίζουν πολλοί, ωστόσο είναι από τις πιο δυνατές και από αυτές που θα χαραχθούν καλά στην μνήμη σου. Σας συστήνουμε τον Βαγγέλη Χατζή, τον μοναδικό μονόχειρα πυγμάχο του κόσμου, ο οποίος ζει στην Ελλάδα.

26η Απριλίου του 1986 έχει χαραχτεί στη μνήμη όλων. Στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης ο τέταρτος αντιδραστήρας εκρήγνυται, με αποτέλεσμα να εκλυθεί τεράστια ποσότητα ραδιενεργής ουσίας σε όλη την περιοχή. Μέσα στις επόμενες μέρες σήμανε συναγερμός σε όλο τον κόσμο, με τις Αρχές να απαγορεύουν στους πολίτες να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, λόγω μόλυνσης του εδάφους. Μπορεί η Ελλάδα να βρισκόταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ωστόσο οι προειδοποιήσεις δεν άργησαν να φτάσουν κι εδώ.

Βαγγέλης Χατζής: Ο μοναδικός μονόχειρας πυγμάχος του κόσμου γεννήθηκε στη ραδιενεργή βροχή του Τσερνόμπιλ

Στη χώρα μας, μόνο εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, 2.500 κυήσεις διακόπηκαν – οι γυναίκες, φοβούμενες πως τα παιδιά που θα έρχονταν στον κόσμο θα είχαν επηρεαστεί από την πυρηνική ακτινοβολία, προχώρησαν σε έκτρωση. Μία από τις εγκυμονούσες κατά τη διάρκεια του πυρηνικού ατυχήματος ήταν και η μητέρα του Βαγγέλη Χατζή, η οποία αποφάσισε να κρατήσει το παιδί. Το μωρό γεννήθηκε, αλλά μόλις τρεις μετά διαγνώστηκε με κακοήθη όγκο. Ο Βαγγέλης έχει καταφέρει να γίνει, παρά την αναπηρία του, ένας από τους καλύτερους μποξέρ της χώρας, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελεί τον μικρότερο σε ηλικία προπονητή της ομάδας μποξ της ΑΕΚ.

Η ιστορία ζωής του Βαγγέλη Χατζή

Όπως τους ενημέρωσαν οι γιατροί, το καρκίνωμα κατά πάσα πιθανότητα οφειλόταν στην ακτινοβολία που δέχτηκε το έμβρυο όσο βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του, μάλλον μέσω φαγητού που μολύνθηκε από τη βροχή. Πρόκειται για ένα από τα χιλιάδες θύματα του Τσερνόμπιλ παγκοσμίως. Κρίθηκε αναγκαία η εγχείρηση για την αφαίρεση του όγκου. Για να αποσοβηθεί κίνδυνος να χάσει τη ζωή του, οι γιατροί έπρεπε να του κόψουν το μισό δεξί του χέρι. Όλα πήγαν καλά τελικά. Σήμερα, 32 χρόνια μετά, ο Βαγγέλης έχει καταφέρει να γίνει, παρά την αναπηρία του, ένας από τους καλύτερους μποξέρ της χώρας, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελεί τον μικρότερο σε ηλικία προπονητή της ομάδας μποξ της ΑΕΚ.

Τον συναντήσαμε στο Golden Corner στην Καλλιθέα, εκεί όπου περνάει αρκετές ώρες κάθε μέρα υπό το βλέμμα του προπονητή του Νίκου Γιδάκου. Οι προπονήσεις είναι εντατικές, καθώς αυτή την περίοδο προσπαθεί να επανέλθει μετά από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε ουσιαστικά εκτός δράσης για περίπου 3 χρόνια.

Η βιοψία έδειξε τραυματισμό στον υπερακάνθιο τένοντα στον αριστερό του ώμο. Ο λόγος; Υπέρχρηση. «Ό,τι κάνεις εσύ με τα δύο χέρια, εγώ πρέπει να το κάνω με το ένα. Δέκα χρόνια με προπονήσεις 6 ώρες καθημερινά. Δεν άντεξε» εξηγεί ο ίδιος. Ο Βαγγέλης Χατζής αποτελεί τον έναν και μοναδικό μονόχειρα μποξέρ παγκοσμίως και τον τρίτο στα μαχητικά σπορ, με τους άλλους δύο να αγωνίζονται στο Mai Tai και στο MMA. Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, έχει μάθει να αγωνίζεται κόντρα σε αρτιμελείς. «Εμένα δεν μου φαίνεται διαφορετικό, γιατί πάντα έκανα προπονήσεις έτσι, πάντα αγωνιζόμουν μαζί τους. Δεν είδα καμιά αλλαγή».

Ένα από τα τελευταία του «θύματα» είναι ο Βόσνιος Mirko Zdralo. Μπορεί οι Βαλκάνιοι να είναι σκληροί, κατά τον ίδιο, όμως, κι εμείς «δεν πάμε πίσω».

Ο Βαγγέλης ήδη από την αρχή της καριέρας του έμαθε να ζει σε σκληρά περιβάλλοντα. Τα πρώτα του βήματα στο μποξ τα έκανε στο Νότιγχαμ, «μάνα» πολλών παγκόσμιων πρωταθλητών, αλλά και μία από τις πιο σκληρές πόλεις της Βρετανίας, με την εγκληματικότητα να σπάει ρεκόρ.

Βαγγέλης Χατζής: Ο μοναδικός μονόχειρας πυγμάχος του κόσμου γεννήθηκε στη ραδιενεργή βροχή του Τσερνόμπιλ

Βαγγέλης Χατζής: “Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί όλοι οι αθλητές μου είναι καλά παιδιά. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει περισσότερο”.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα τελευταία στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το κυρίως βιομηχανικό Νότιγχαμ είναι η πιο φτωχή πόλη στη χώρα, με το μέσο εισόδημα των κατοίκων της να ανέρχεται στα 12.649 ευρώ, 5.000 ευρώ λιγότερα από τον μέσο εθνικό όρο.

Από την Ελλάδα έφυγε σε ηλικία μόλις 21 ετών εξαιτίας προσωπικών προβλημάτων. Όσο δούλευε εκεί, άρχισε να μπαίνει στα γυμναστήρια. Σε μια του επίσκεψη τον προσέγγισε ο Τόνι και τον προέτρεψε να ξεκινήσει το μποξ. Το δοκίμασε και του άρεσε. Ο Τόνι θα έγινε ο πρώτος του προπονητής.

Μέσα σε ένα εργαστήριο κατασκευής τεχνητών μελών Μικρός στην Ελλάδα, όντας ένα «όχι και τόσο ήρεμο παιδί», είχε ασχοληθεί με την πάλη και την κολύμβηση – κανένα από τα δύο αθλήματα δεν τον κέρδισαν.

Η κατάσταση που αντιμετώπισε δεν ήταν ιδιαίτερα φιλική. «Εκεί είναι κάπως γκετοποιημένα τα πράγματα. Οι Άγγλοι με τους Άγγλους, οι μαύροι με τους μαύρους και οι ξένοι με τους ξένους. Υπήρχε ανταγωνισμός μέσα στην προπόνηση και στο γυμναστήριο. Εκεί μέσα ήταν «ο θ